乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210513 19822
花園仔 發表於 2009-3-31 22:07:45 |顯示全部樓層
插枝成功嘅桑樹有果子囉!
回復

小寶 發表於 2009-3-31 22:09:32 |顯示全部樓層
5558# jade520
又追返d post
老師種d士多啤梨真係好靚啊
我都有種...但係d葉好似死下死下咁..黑邊...俾我整塊搣走
見到老師話紅莖唔夠肥...即刻去落肥...
我落果d係古早肥...其實依隻肥好唔好架
我去花墟買...佢話 ...
花園仔 發表於 2009-3-31 08:52 PM

真係靚到dum dum dum dum dum 幾聲呀!!!
回復

花園仔 發表於 2009-3-31 22:13:06 |顯示全部樓層
5560# 小寶
老師的椒已經好靚喇, 小寶果d仲好細咋~~~
==============================

小寶好!
慢慢黎啦! 實種得靚架!

巴西鳶尾蘭琴日開花囉!
回復

花園仔 發表於 2009-3-31 22:19:45 |顯示全部樓層
無架豆角不斷長高, 為佢插咗D竹仔.
回復

花園仔 發表於 2009-3-31 22:24:23 |顯示全部樓層
尖葉莧菜啱造而且滑一滑所以種咗又種....

尖葉莧菜好快就出芽囉!
回復

新仔 發表於 2009-3-31 22:37:29 |顯示全部樓層
5549# 新仔
老師好

我在室內發了點瓜苗, (如蜜瓜, 翠玉瓜) 預備種落地,

請問瓜苗與瓜苗之間應佢離多少最好呢? 唔該晒!

========================================

新仔好!
翠玉爪體地嘅好大林架, 株距真係要3- ...
花園仔 發表於 2009-3-31 19:47

唔該晒老師& RENDA 呀

翠玉瓜 & 翠玉瓜之間要有 3-4 呎, 咁中間又可以種其他野嗎?
回復

花園仔 發表於 2009-3-31 23:03:20 |顯示全部樓層
5566# 新仔
翠玉瓜 & 翠玉瓜之間要有 3-4 呎, 咁中間又可以種其他野嗎?
====================================

梗係得喇! 我都好喜歡咁樣做架!
但 -- 咁做係唔值得鼓勵嘅,
原因係其他植物會同佢搶養份架,
我地連雜草都容忍唔到嘅同時,
咁樣做係唔係好茅盾呢!
回復

renda 發表於 2009-3-31 23:06:22 |顯示全部樓層
5552# 花園仔

哎呀 ,老師你咁多靚野 睇到我眼花花 囉.........
回復

fae 發表於 2009-3-31 23:07:13 |顯示全部樓層
5520# 花園仔
看來我都要快快手~可能落完大雨...加上好多雀雀係周圍...我d 菜而家又密又黃X___X
聽日又要勞動了

我d 蕃茄都開花啦..但係唔多見到有果...
老師呀~ 其實落豐收一號大慨幾耐落一次到...定係睇棵植物葉既顏色為準
謝謝^^
回復

renda 發表於 2009-3-31 23:19:19 |顯示全部樓層
5566# 新仔

嘻........唔使唔該 因為我都想種先搵定資料姐
仲有D瓜通常都好食肥架喎,萬一touch wood收菜唔收瓜咪笨add13icon
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-31 23:20:41 |顯示全部樓層
我覺得《到手香》呢個名好得意!
老師的絲絨玫瑰好靚!呢種玫瑰d花瓣質感很特別,一點也不像植物!真的很像布料呢!

天文台又話星期四會有雨兼風力六級,我為免蕃茄吹c,都只係密密的放一堆,其實都真係唔係幾好!不過,有時太想將d嘢種好,反而會太多憂慮,其實咁真係幾違反自己最初選擇成為城巿農夫的原意!add9icon
回復

花園仔 發表於 2009-3-31 23:27:21 |顯示全部樓層
5569# fae
我d 蕃茄都開花啦..但係唔多見到有果...
老師呀~ 其實落豐收一號大慨幾耐落一次到...定係睇棵植物葉既顏色為準
謝謝^^
==========================================

其實落肥係跟翻該產品說明為準嘅, 但都要因應各種不同植物對該肥料嘅反應作出調整嘅!
當然睇棵植物葉嘅顏色咪其中嘅施肥指標囉 -- 當一個小朋友因營養不良反影體臉色枯黃時,
係咪俾D維他命補吓佢咁呢!

我D大肉蕃茄好健康仲有花苞呢, 新種嘅迷你蕃茄仔亦開花囉!

大肉蕃茄好健康仲有花苞呢

大肉蕃茄好健康仲有花苞呢

迷你蕃茄仔亦開花囉

迷你蕃茄仔亦開花囉
回復

Jennie 發表於 2009-3-31 23:44:10 |顯示全部樓層
靚靚, 小寶, 蛙太, chuping, nuage, 曇花一現, 種菜新手及朋友們晚上好!

大家都為鋸咗嘅葡萄樹可惜之時我都好肉赤架, 只恨世界艱難及花園仔太細咯只能種D現實多少嘅植物呀!

近日砌咗幾個種植池預 ...
花園仔 發表於 2008-7-31 22:36

老師,我D地磚同你一樣,你咁樣砌去水情況點呢?
回復

花園仔 發表於 2009-3-31 23:51:47 |顯示全部樓層
5571# alilovebyj
我覺得《到手香》呢個名好得意!
老師的絲絨玫瑰好靚!呢種玫瑰d花瓣質感很特別,一點也不像植物!真的很像布料呢!

天文台又話星期四會有雨兼風力六級,我為免蕃茄吹c,都只係密密的放一堆,其實都真係唔係幾好!不過,有時太想將d嘢種好,反而會太多憂慮,其實咁真係幾違反自己最初選擇成為城巿農夫的原意!
==========================================

生活要輕鬆愉快在於有系统咁處理各種日常事務,
令有限時間輕鬆自如地做喜歡嘅嘢而唔會虛耗寶貴時光.
好似種植咁, 我唔會種D冇信心冇能力明知冇結果嘅物種架.
城巿農夫的原意對我黎講好簡單, 就係美化生活强化生活咁簡單啫!

琴日俾紅耳鵯整爛嘅吊籃

琴日俾紅耳鵯整爛嘅吊籃

今日松葉牡丹咪繼續盛放

今日松葉牡丹咪繼續盛放
回復

fae 發表於 2009-3-31 23:53:37 |顯示全部樓層
5572# 花園仔

嗚~~可能我真係俾唔夠肥佢...佢係有花..但係可能呢排落得雨多,見d 花就開...但係為數唔算話大多,我見老師你都無剪去底層的分支添bor...都可以咁多花,真羨慕
大風大雨每次都令到塊田超多石仔呀...真係執石仔都執到暈左係度..其實種通菜會唔會好點呢..
因為呢排雨水多..
老師d 咁密既莧菜大慨大到幾大棵先同佢地"分居"嫁^^?
回復

花園仔 發表於 2009-4-1 00:06:42 |顯示全部樓層
5573# Jennie
老師,我D地磚同你一樣,你咁樣砌去水情況點呢?
=================================

地台面係傾斜向去水沙井口架馬, 植物池出水口都係朝嗰個方向開嘅.
況且我嘅植物池有上盖架, 基本上好少水多流出狀況啵!
回復

nuage 發表於 2009-4-1 00:07:37 |顯示全部樓層
5532# Jennie
老師,真係唔該晒,我聽日去買個大桶搞搞佢,希望唔會太臭!
===================================

接受唔接受倒好難講架! 考慮清楚先决定至好!

我就OK嘞! ...
花園仔 發表於 2009-3-30 22:07

全部都係﹗好多呀﹗
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-1 00:15:51 |顯示全部樓層
5546# JicJicmom
老師早(午)安~~~~
積媽有問題想問呀 ~~ 話說舊年我十十下咁學人種野, 種到不知所謂 , 舊年4月0既青椒小苗 , 到今年二月至開始成長 (-___-"" 真係無大過 , 唔係講笑 ....) 響舊年12月開始 , 本來 ...
花園仔 發表於 2009-3-31 19:14

好 !!! 多謝老師解答呀 ~~~
咁我唔同佢唱歌住 !!! 天生天養呀 ~~~
回復

Ahgrey 發表於 2009-4-1 00:18:15 |顯示全部樓層
老師d絲絨玫瑰同鳶尾蘭好靚!而家晚晚上黎欣赏老師d花草瓜果,真正係賞心悦目.
回復

花園仔 發表於 2009-4-1 00:33:53 |顯示全部樓層
5575# fae
嗚~~可能我真係俾唔夠肥佢...佢係有花..但係可能呢排落得雨多,見d 花就開...但係為數唔算話大多,我見老師你都無剪去底層的分支添bor...都可以咁多花,真羨慕
大風大雨每次都令到塊田超多石仔呀...真係執石仔都執到暈左係度..其實種通菜會唔會好點呢..
因為呢排雨水多..
老師d 咁密既莧菜大慨大到幾大棵先同佢地"分居"嫁^^?
========================================

種合時蔬果就對嘞! 通菜唔怕水多幾好丫!
莧菜有3-4吋高我至移種嘅!

掹疏咗少少嘅金色馬齒莧

掹疏咗少少嘅金色馬齒莧
回復