乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210511 19822
花園仔 發表於 2009-4-1 00:39:33 |顯示全部樓層
5579# Ahgrey
老師d絲絨玫瑰同鳶尾蘭好靚!而家晚晚上黎欣赏老師d花草瓜果,真正係賞心悦目.
=============================================

你好, 得閒咪上黎坐吓囉!

蘆薈嘅花原本都幾靚架, 可惜前面兩朶俾紅耳鵯破壞咗囉!
回復

花園仔 發表於 2009-4-1 01:00:47 |顯示全部樓層
晚安+早晨!

方興未艾 -- 孤挺花榮景剛過啫, 你睇第二波黎緊罅!
回復

renda 發表於 2009-4-1 01:16:58 |顯示全部樓層
嘩嘩!老師早安我第一次見蘆薈開花咋add4icon,成抽蕉咁好搞笑呀
回復

farfeifar 發表於 2009-4-1 02:16:45 |顯示全部樓層
好 !!! 多謝老師解答呀 ~~~
咁我唔同佢唱歌住 !!! 天生天養呀 ~~~
JicJicmom 發表於 2009-4-1 00:15

係啦, 真係除o左小辣椒之外,
我個2盆大甜椒同燈籠椒都係種o左7個月
都淨係識開花同病...而家d葉都甩鬼晒,
都唔知仲放得幾耐
回復

faiwan 發表於 2009-4-1 14:50:49 |顯示全部樓層
18# 花園仔

想問士多種子要幾耐先有芽,我3星期前種的(日本種甜王),到現在一棵都無,點發芽?
妳有無幼苗或種子呢?
回復

faiwan 發表於 2009-4-1 14:54:56 |顯示全部樓層
23# 花園仔

黑色部機係氣崩嗎?幾銀?我都想學妳! so great!
回復

faiwan 發表於 2009-4-1 14:58:26 |顯示全部樓層
29# 花園仔

1)由種子去到開花到結果,要幾耐時間?
2)同埋會唔會野昆蟲e.g. 蜜蜂,蟻,蚊?

tks!
回復

faiwan 發表於 2009-4-1 17:06:57 |顯示全部樓層
唔怕雨嘅番茄有花冚罅!
花園仔 發表於 2008-5-19 15:59

蕃茄唔怕雨架咩?
回復

fae 發表於 2009-4-1 19:36:52 |顯示全部樓層
5580# 花園仔
老師~係唔係未開花之前,都唔應該剪走蕃茄低層的分支?定係剪咁d,等佢可以集中火力準備開花呢?
回復

花園仔 發表於 2009-4-1 23:30:45 |顯示全部樓層
5585# faiwan

想問士多種子要幾耐先有芽,我3星期前種的(日本種甜王),到現在一棵都無,點發芽?
妳有無幼苗或種子呢?

我從未用過種籽發芽, 冇幼苗或種籽!

黑色部機係氣崩嗎?幾銀?我都想學妳! so great!

係俗稱垃圾桶嘅過濾器, 唔記得幾錢!

1)由種子去到開花到結果,要幾耐時間?
2)同埋會唔會野昆蟲e.g. 蜜蜂,蟻,蚊?

請跟帖便知.
種嘢避免唔到有昆蟲e.g. 蜜蜂,蟻,蚊!

蕃茄唔怕雨架咩?

唔怕細雨!
回復

花園仔 發表於 2009-4-1 23:38:26 |顯示全部樓層
5589# fae
老師~係唔係未開花之前,都唔應該剪走蕃茄低層的分支?定係剪咁d,等佢可以集中火力準備開花呢?
=============================================

我通常唔會剪住, 等上邊有花果先至修剪!

請睇今日同<高大帥>剪髮後情況:
回復

花園仔 發表於 2009-4-1 23:46:02 |顯示全部樓層
5584# farfeifar
係啦, 真係除o左小辣椒之外,
我個2盆大甜椒同燈籠椒都係種o左7個月
都淨係識開花同病...而家d葉都甩鬼晒,
都唔知仲放得幾耐
=============================

我D燈籠椒都好肉酸架, 慢慢試啦!
希望試出個彩虹丫馬!

花槽上嘅<七彩靚椒>
回復

mandm2007 發表於 2009-4-1 23:47:25 |顯示全部樓層
老師!! 我種左豆角,佢呢幾日爆左好多花呀!!
我想問豆角係唔係唔駛授粉都會有豆豆架??
第一次種好緊張呀!!
回復

breadtree 發表於 2009-4-1 23:50:27 |顯示全部樓層
老師晚安.... 你d蕃茄好似多到放上去咁...

想請問我種緊既係咪四季豆呀 ???
佢好高, e + 已經高過條竹...

回復

ao7614 發表於 2009-4-1 23:50:56 |顯示全部樓層
花園仔老師,你d蕃茄好荗盛......
回復

花園仔 發表於 2009-4-1 23:51:19 |顯示全部樓層
5583# renda
嘩嘩!老師早安我第一次見蘆薈開花咋,成抽蕉咁好搞笑呀
===================================
你好!
呢個時間大多數蘆薈都會開花架! 托住牙骹至笑呀!

孤挺花都係體呢個時間開花架!
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-1 23:55:45 |顯示全部樓層
呢幾盆孤挺好厲害,同一球開完花又再起花芽。d營養係邊度 「bit」出黎架!!
回復

花園仔 發表於 2009-4-2 00:01:11 |顯示全部樓層
5593# mandm2007
老師!! 我種左豆角,佢呢幾日爆左好多花呀!!
我想問豆角係唔係唔駛授粉都會有豆豆架??
第一次種好緊張呀!!
=====================================

使乜緊張啵! 有花就有豆啦, 豆角係唔駛D蜂蜂授粉都會結豆豆架(有帮手梗係更好啦)!

我嘅豆角冇你咁叻呀!
回復

花園仔 發表於 2009-4-2 00:05:53 |顯示全部樓層
5594# breadtree
老師晚安.... 你d蕃茄好似多到放上去咁...

想請問我種緊既係咪四季豆呀 ???
佢好高, e + 已經高過條竹...
=============================

你好! D葉唔係幾似啵!

我嘅另一 盆<無架豆角>又出芽囉!
回復

花園仔 發表於 2009-4-2 00:10:22 |顯示全部樓層
5595# ao7614
花園仔老師,你d蕃茄好荗盛......
======================

你好! 嗰棵<高大帥>有過百粒蕃茄仔架!

用盆種嘅大肉蕃茄
回復