乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210496 19822
mono 發表於 2009-3-30 12:32:28 |顯示全部樓層
此書可上網預訂,因我奶奶在圖書館也借過
may.sun 發表於 2009-3-28 14:21

謝謝 may.sun 等我又上網睇睇。
回復

月光光 發表於 2009-3-30 12:57:05 |顯示全部樓層
老師d粟米好似紀律部隊咁整齊o
回復

muitau 發表於 2009-3-30 15:54:34 |顯示全部樓層
fae,去界限街買啦!
四尺長竹仔,20蚊紮有二十多支!佢個d XXXX都係22蚊一排!應該算便宜啦!
alilovebyj 發表於 2009-3-29 23:57

Alison,
請問界限街邊到呢?
有否聯絡地址/電話?
回復

muitau 發表於 2009-3-30 15:59:27 |顯示全部樓層
老師,
我放左啲沙律生菜種子係棉花上面發芽,而家啲根食晒入棉花到,我就咁放入泥,係咪再大啲都分唔到株架? 有無辦法呀?
回復

花園仔 發表於 2009-3-30 20:14:08 |顯示全部樓層
5522# 月光光
老師d粟米好似紀律部隊咁整齊o
=====================

大家好!
冇嘢嘅, 你種得齊整佢就生得整齊架啦!

剛剛拍嘅! -- 本季最後嘅幾個楊桃
回復

花園仔 發表於 2009-3-30 20:23:37 |顯示全部樓層
5524# muitau
老師,
我放左啲沙律生菜種子係棉花上面發芽,而家啲根食晒入棉花到,我就咁放入泥,係咪再大啲都分唔到株架? 有無辦法呀?
========================================

邊個教你用棉花發生菜種籽架!
郁吓個腦都唔會咁做喇!
我唔担心分唔到株,
担心企唔穩啫!
出咗芽洛,
等囉!
回復

花園仔 發表於 2009-3-30 20:35:25 |顯示全部樓層
今日體當勞詹個帖度回咗個帖, 體呢度貼翻出黎大家睇吓:

首先要多謝積積媽帮手整理好以前嘅發帖資料, 使我容易揾翻想要嘅嘢出黎, 唔該曬!

老師想問一問基肥泥幾耐先係發酵完成呀!
如果計一計我用發泡膠箱黎做基肥泥的話要用幾多花生麩比幾多骨粉比幾多泥加埋水黎溝勻呢?

#[email protected]
混合咗氮磷鉀肥料嘅泥經淋水又日曬發酵後用黎種嘢嘅稱謂<已發酵基肥泥>
至於<已發酵基肥泥>份量大約20份泥(唔係咁準)+1份花生麩+半份骨粉+半份含鉀嘅肥料係一般菜蔬設定啫,
實際比較複雜, 種根莖葉唔同要求肥份亦有唔同嘅設置架.

體盆將要立刻種嘢嘅普通泥度挖窿, 放上氮磷鉀肥料溝泥撈勻經淋水發酵稱謂<未發酵基肥泥>
再體上面冚翻一層普通泥, 然後體上面種嘢. 咁樣下面基肥泥發緊酵上面苗苗生長緊,
等苗苗嘅根伸入下邊嘅基肥泥時佢地已經發酵咗囉!
至於<未發酵基肥泥>位置因為比較集中及體積唔大,
我通常份量大約1份花生麩+半份骨粉+半份含鉀嘅肥料用2份泥(唔係咁準)黎溝勻作為後置基肥用.

混合咗氮磷鉀肥料嘅泥淋水揾個厚膠袋或有密封盖嘅桶放曬落去吽囉, 不過間中要揭開個口通吓氣啵! 吽幾耐至得?
當然時間梗要長D啦! 大約10日-20日度啦, 長D添仲好放體各落又唔阻地方嘅!
點先知佢已經發咗酵? 揾膠袋焗住十幾日肥料同泥混埋一齊顏色都差唔多喇--變黑囉!
用個時仲要唔要加普通泥? 隨便你啫, 如果種D柔弱嘅咪再溝少少囉, 如果種D粗壯嘅就唔使溝嘞.
講黎講去都係邏輯, 自己衡量啦, 真正份量都係要靠自己試驗實淺嘅!

想唔想知<根纏土塊>係乜丫?
係用軟膠苗盆黎育苗, 等D根生滿盆泥內然後剝下軟膠盆....咁樣等於無郁過棵苗苗囉!
棵嘢移種後即刻四面八方都係肥沃土壤你話佢會點丫? 咪快高長大啦.

老師:您果4.5"既發酵完成基肥泥咁駛唔駛用普通泥冚面呀!
軟膠盆仔育苗您係咪用d膠柸仔剪出黎架,定還是真係有得買架!

用1吋普通泥冚面梗係好D啦, D種籽灑落泥度加水一淋, 實際入咗普通泥1/4吋架罅.
D種籽生根發芽用嘅係本身養料, 等佢適應外界環境後先至接觸充滿肥沃嘅泥土,
係避免不同種籽對養份不同嘅接受能力, 簡單講係穩陣D避免燒根啫!

邊度買軟膠盆仔:
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=24120&extra=page%3D1

<根纏土塊>咪用軟膠盆仔育苗嘅結果囉:
回復

Jennie 發表於 2009-3-30 20:49:02 |顯示全部樓層
老師,咁水肥(用嚟追肥)又要點做呢?
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-30 21:06:57 |顯示全部樓層
原來積媽做了…我也在做…呵呵呵…不過只做了幾十頁!

muitau ,我找到資料pm你!
回復

花園仔 發表於 2009-3-30 21:37:09 |顯示全部樓層
5528# Jennie

老師,咁水肥(用嚟追肥)又要點做呢?
========================================
大家好!
alison, 積積媽做到 P200頁囉! 其他繼續中呢!

4037# p202
我係咁處理嘅:
揾個可密封嘅桶, 放入花生麩(麩與水嘅比例約為 1:15) , 放滿80%水, 搞勻佢後冚盖密封, 桶上寫上日期.
大約隔两星期打開桶盖搞勻吓佢後冚盖密封翻. -- (重複又重複)
三個月後預算發酵完成, 随時用得....(發酵越耐功效越高氣味越少)

使用: 打開桶盖搞勻麩肥, 將需用份量嘅麩肥加水冲淡(麩肥與水嘅比例約為 1:7)
施肥後即淋翻D水以免有時手重淋多咗燒傷植物.
回復

惡姨 發表於 2009-3-30 21:37:32 |顯示全部樓層
老師, 老師, 你嘅靚椒果然好正喎, 約四日到就發芽喇, 不過大得好慢啊
回復

Jennie 發表於 2009-3-30 21:54:13 |顯示全部樓層
老師,真係唔該晒,我聽日去買個大桶搞搞佢,希望唔會太臭!
回復

花園仔 發表於 2009-3-30 22:01:36 |顯示全部樓層
5531# 惡姨
老師, 老師, 你嘅靚椒果然好正喎, 約四日到就發芽喇, 不過大得好慢啊

惡E好! 你講得啱, 我會俾心機種好佢架罅!

夠曬惡嘅火龍果!
回復

惡姨 發表於 2009-3-30 22:04:17 |顯示全部樓層
5531# 惡姨

惡E好! 你講得啱, 我會俾心機種好佢架罅!

夠曬惡嘅火龍果! ...
花園仔 發表於 2009-3-30 22:01

哈哈, 似足我, I like it
回復

花園仔 發表於 2009-3-30 22:07:39 |顯示全部樓層
5532# Jennie
老師,真係唔該晒,我聽日去買個大桶搞搞佢,希望唔會太臭!
===================================

接受唔接受倒好難講架! 考慮清楚先决定至好!

我就OK嘞!
回復

惡姨 發表於 2009-3-30 22:08:16 |顯示全部樓層
如果明天book到田, 我會放哂3棵靚椒去惡田2世嫁喇
回復

花園仔 發表於 2009-3-30 22:17:34 |顯示全部樓層
5536# 惡姨
如果明天book到田, 我會放哂3棵靚椒去惡田2世嫁喇
==============================

祝你成功囉!
回復

惡姨 發表於 2009-3-30 22:24:08 |顯示全部樓層
些些撈書 (謝謝老師)
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-30 23:13:18 |顯示全部樓層
嘩…做到200頁啦…咁我決定坐享其成。
睇下第日可以做D乜再攞黎和大家分享!
回復

Jennie 發表於 2009-3-30 23:30:11 |顯示全部樓層
咁如果去買水肥,買邉D好? 我自己都會整一桶,不過如果有人投訴就唔掂........
回復