乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210526 19822
花園仔 發表於 2009-4-3 01:15:41 |顯示全部樓層
5616# mandm2007
咁係唔係大部份豆類都唔駛授粉呀?
好似好多瓜都要幫佢地授粉咁喎!!
青瓜要授粉嘛? 我有種青瓜呀,有花蕾啦!! 要問定先!!
================================

人地講緊豆角可以自花授粉啫, 你一 --------------------------------------------------------------------------------------------------- 扯咗去青瓜度, 两種完全唔同嘅嘢!
瓜類係異花授粉所以咪要蜂蜂帮手囉, 否則自己帮吓佢都得格!
回復

花園仔 發表於 2009-4-3 01:28:26 |顯示全部樓層

5620# alilovebyj
老師裝蕃薯葉個籃好有田園feel啊!

老師南瓜已出了兩棵苗,但因為今早風大,吹得好緊要,個樣殘殘地,我而家收埋d苗係櫈底,希望挺過今晚啦!!總之離岸吹強風時,我個天台就永無寧日!
==============================================

你真眼利, 呢D就係所謂品味囉, 殘曬嘞, 所以咪準備叫人買個新嘅啦!

咁搞嘢牙, 晏D寄D種籽俾你做士卑啦!

請欣賞巴西鳶蘭開花情況: (記得體圖度按一下呀!)
回復

farfeifar 發表於 2009-4-3 01:33:06 |顯示全部樓層
老師,
想問一問點解棵蕃茄會咁o既?
(d莖上面一粒粒生野咁...)
係咪病黎架?
同埋個2粒茄成個幾月都紅唔晒,
我忍唔住摘o左...lam o左一啖,
好酸...><
回復

花園仔 發表於 2009-4-3 01:43:28 |顯示全部樓層
5623# farfeifar
老師,
係咪病黎架?
好酸...><
=============================

花花,
棵茄茄有病啵, 幾個月都紅唔曬 -- 新種過結果都紅咗喇!

不如睇埋巴西鳶蘭開花情況嘅下集喇: (記得體圖度按一下呀!)
回復

farfeifar 發表於 2009-4-3 01:51:29 |顯示全部樓層
真係有病o左呀? 咁佢再生d蕃茄係咪唔食得架喇?
我已經開始種緊第2log喇, 不過唔捨得掉佢咋~
但我都知衰, 知佢點解病,因為當初一起種又太遲分盆,
結果2棵種埋o左一起law!唔夠健康law...
回復

花園仔 發表於 2009-4-3 02:07:02 |顯示全部樓層

5625# farfeifar
真係有病o左呀? 咁佢再生d蕃茄係咪唔食得架喇?
=============================

食就食得, 不過咁肉酸....

晚安+早晨!
回復

mono 發表於 2009-4-3 09:12:51 |顯示全部樓層
巴西鳶蘭好靚哦!
回復

亞實 發表於 2009-4-3 09:32:01 |顯示全部樓層
老師,
係咪病黎架?
好酸...>
farfeifar 發表於 2009-4-3 01:33

花菲花,
我d蕃茄都係d莖上面一粒粒生野咁
不過我果d係綠色, 沒有影響d蕃茄woo
回復

mandm2007 發表於 2009-4-3 10:47:22 |顯示全部樓層
5616# mandm2007
咁係唔係大部份豆類都唔駛授粉呀?
好似好多瓜都要幫佢地授粉咁喎!!
青瓜要授粉嘛? 我有種青瓜呀,有花蕾啦!! 要問定先!!
================================

人地講緊豆角可以自花授粉啫, 你一 -- ...
花園仔 發表於 2009-4-3 01:15

哈哈~ 因為豆角同青瓜現在都種緊,所以未好緊張咁問囉!!
麻煩晒老師解答!!
回復

cobie 發表於 2009-4-3 13:09:25 |顯示全部樓層
老師午安,有問題想請教.我棵花生己經開花個多月,植株亦繼續健康長丈.間題是它的黃花仔唔會伸個頭入泥.花開得燦爛,跟箸枯萎.我己把泥加高.有基肥,也落過肉骨粉.何解呢老師.謝謝
回復

farfeifar 發表於 2009-4-3 13:33:16 |顯示全部樓層
5626# 花園仔
食就食得, 不過咁肉酸....

<----係呀, 其實摘o左都唔敢食
不過已經谷緊肥睇下佢仲有冇得救law!
回復

花園仔 發表於 2009-4-4 18:40:35 |顯示全部樓層
5630# cobie
老師午安,有問題想請教.我棵花生己經開花個多月,植株亦繼續健康長丈.間題是它的黃花仔唔會伸個頭入泥.花開得燦爛,跟箸枯萎.我己把泥加高.有基肥,也落過肉骨粉.何解呢老師.謝謝
=====================================

cobie好!
<花生>正名叫<落花生>, 原因佢開花幾日後朶花會生出條果針伸落泥土長出花生仔架!
可能朶花授唔倒粉啦! 未必關肥料事嘅!
回復

花園仔 發表於 2009-4-4 18:43:31 |顯示全部樓層
今日同棵蘆薈執正D!
回復

花園仔 發表於 2009-4-4 23:13:59 |顯示全部樓層
呢幾日嘅天氣對士多啤梨都幾合適架!
回復

花園仔 發表於 2009-4-4 23:17:27 |顯示全部樓層
大家要小心麻雀亞, 你睇, 佢將大肉茄嘅花花....
回復

花園仔 發表於 2009-4-4 23:20:27 |顯示全部樓層
同樣糟炴嘅仲有飛碟辣椒呀, 芯芯俾佢啄咗!
回復

花園仔 發表於 2009-4-4 23:23:32 |顯示全部樓層
好彩呢盆七彩靚椒D花係白色唧 -- 佢地冇搞到啫!
回復

fae 發表於 2009-4-4 23:23:55 |顯示全部樓層
5635# 花園仔

老師我而家有十個驚呀..........連花芯都唔放過??!!!!再食埋d 花花真係立即可以收工啦我
雖則我都仲未見有好多花花出世....
回復

小寶 發表於 2009-4-4 23:24:53 |顯示全部樓層
咁都有ge? 好慘呀~~~~
回復

cobie 發表於 2009-4-4 23:28:29 |顯示全部樓層
5632# 花園仔

老師晚安.多謝解答問題.可否幫佢授粉?有分仔花女花嗎?謝謝
回復