乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210437 19848
breadtree 發表於 2009-3-20 11:14:52 |顯示全部樓層
5193# breadtree
吾該老師... 無事我就放心喇
=====================

大家好!
又唔係咁講啵! 如果係由花生麩引起嘅就應該冇問題嘅!
點知嗰D毛毛姑姑係唔係由花生麩引起架!

順便講吓我點樣加花生麩嘅, 你 ...
花園仔 發表於 2009-3-20 10:02

我冇好似你咁呀.... 只係加左係面,
然之後冚左一層泥, 不過冚左好簿既泥咋
回復

breadtree 發表於 2009-3-20 11:15:51 |顯示全部樓層
老師早!
小寶都係咁做,但有好多時咁樣做都惹蚊和生蒼蠅仔架
小寶 發表於 2009-3-20 10:11

咁得人驚..... 好多蚊 + 生蒼蠅仔 ???
我係室內吾可以有架喎
回復

breadtree 發表於 2009-3-20 11:18:15 |顯示全部樓層
老師早!
小寶 發表於 2009-3-20 10:11

老師.... 係咪將花生夫用水沈, 跟住會番d水施肥..
咁就吾會有 蚊 + 蒼蠅仔架 ???
回復

farfeifar 發表於 2009-3-20 13:33:16 |顯示全部樓層
老師.... 係咪將花生夫用水沈, 跟住會番d水施肥..
咁就吾會有 蚊 + 蒼蠅仔架 ???
breadtree 發表於 2009-3-20 11:18

搶答:
都會有的~因為始終花生麩水好大味~
所以如果室內種都係用返粒粒有機肥算吧啦~
回復

sandylam 發表於 2009-3-20 13:47:52 |顯示全部樓層
近來我都有好多蟲呀~
士多啤梨有種白色好細隻有翼既蟲仔,响葉底架,係咩蟲黎架?
我應該點對付佢呀?

蚜蟲就黎整死曬我既菜苗啦~
好似捉極都捉唔完咁.
點算呀?
回復

nuage 發表於 2009-3-20 13:55:54 |顯示全部樓層
晚安+早晨!
花園仔 發表於 2009-3-20 00:21

add6icon 呢棵好靚﹗老師屋企有好味嘅菜﹗仲有好靚嘅花﹗
回復

yuki_123 發表於 2009-3-20 13:58:41 |顯示全部樓層
HI呀!!我係新生泥架!!花園仔老師!
我覺得你應該改名叫農場哥先至岩呀!!
我都想好似你咁有咁大個場種野呀!!
回復

farfeifar 發表於 2009-3-20 13:59:25 |顯示全部樓層
又搶答:
士多啤梨有種白色好細隻有翼既蟲仔,响葉底架,係咩蟲黎架?
<----多數係白粉虱

蚜蟲就黎整死曬我既菜苗啦~
好似捉極都捉唔完咁.
點算呀?
<---fear水 fear甩佢地...如果唔ok就要噴藥喇~
我用緊一隻叫<清源寶>, 都幾work的,
噴完幾日後就冇晒架喇, 間唔屎仲會見到青菜蟲屍體tim~
苦楝油都得的~積媽話可以噴皂水(你上次冇拎積媽d小禮物咩, hehe~)

p.s. 唔岩有漏請老師補答, thanks!
回復

isislau 發表於 2009-3-20 14:13:03 |顯示全部樓層
桑樹插枝, 由九月到三月...半年就生得咁令仔,

老師好勁ar, 可以分享下當中有咩心得ar^^
回復

muitau 發表於 2009-3-20 14:29:15 |顯示全部樓層
老師,
我用種子種左蔥,長到1.5吋就訓低瓜柴 或者唔肯兀起身,唔知點解呢?
回復

breadtree 發表於 2009-3-20 18:39:00 |顯示全部樓層
搶答:
都會有的~因為始終花生麩水好大味~
所以如果室內種都係用返粒粒有機肥算吧啦~
farfeifar 發表於 2009-3-20 13:33

我想問自己推肥既話, 要放幾耐先得??
我用左d 生果皮推左一合, 但吾知要放幾耐先得.
係咪吾同材料, 放既時間會吾同呀 ???
回復

花園仔 發表於 2009-3-20 19:34:18 |顯示全部樓層
5207# yuki_123

HI呀!!我係新生泥架!!花園仔老師!
我覺得你應該改名叫農場哥先至岩呀!!
我都想好似你咁有咁大個場種野呀!!
========================

大家齊齊努力囉!

你睇成堆堆咁嘅<平韮二號>初初都係頭髮絲咁幼,
由稀稀疏疏續漸密D密D至有今日架乍!
回復

花園仔 發表於 2009-3-20 19:49:13 |顯示全部樓層
5210# muitau
老師,
我用種子種左蔥,長到1.5吋就訓低瓜柴 或者唔肯兀起身,唔知點解呢?
========================================

用蔥米種嘅蔥要好耐至大架!
期中仲要仔細待候至得架, 淋水施肥都要小心翼翼....
都係用乾蔥頭黎種靠得住嘞!

呢D係至愛嘅細香蔥(蝦夷蔥), 五歲幾咯, 用種籽開始嘅....
回復

花園仔 發表於 2009-3-20 19:58:20 |顯示全部樓層
5211# breadtree
我想問自己推肥既話, 要放幾耐先得??
我用左d 生果皮推左一合, 但吾知要放幾耐先得.
係咪吾同材料, 放既時間會吾同呀 ???

===================================

首先多謝花花代答咗咁多朋友嘅問題!
呢個問題都係由你地答好嘞!(我嘅堆肥方法帖裡有架)
回復

breadtree 發表於 2009-3-20 19:59:36 |顯示全部樓層
我要上速成班..
回復

花園仔 發表於 2009-3-20 20:06:35 |顯示全部樓層
5206# nuage

呢棵好靚﹗老師屋企有好味嘅菜﹗仲有好靚嘅花﹗
==============================

你好! 其實我對種花嘅興趣大過瓜菜架!
好可惜初上黎呢度上過<火鶴花>及<純白大岩桐>冇乜反應....
咪獨沽一味講吓瓜果菜囉, 花花攝吓位啫!
回復

vincentma 發表於 2009-3-20 21:02:47 |顯示全部樓層
5196# 小寶
老師早!
==================================

種植嘅野梗有架罅, 冚厚D泥囉!

睇吓桑樹插枝情况丫: ...
花園仔 發表於 2009-3-20 10:23
老師呀老師,如果有好多蒼蠅仔,又要點做呢?
回復

farfeifar 發表於 2009-3-20 23:05:59 |顯示全部樓層
5206# nuage

呢棵好靚﹗老師屋企有好味嘅菜﹗仲有好靚嘅花﹗
==============================

你好! 其實我對種花嘅興趣大過瓜菜架!
好可惜初上黎呢度上過及冇乜反應....
咪獨沽一味講吓瓜果菜囉, 花花攝吓位啫! ...
花園仔 發表於 2009-3-20 20:06

咁老師可以去下其他版同佢地傾下花計架嘛~
回復

may.sun 發表於 2009-3-20 23:36:47 |顯示全部樓層
5194# 小寶
呢棵又好靚喎 , 叫咩野名呀?
==================

早晨呀小寶!

嗰棵係迷你種嘉多利亞蘭呀!

心形嘅莓莓好甜架!(又大粒)
花園仔 發表於 2009-3-20 10:17

呢粒好樣過"忽必烈"多多聲
回復

花園仔 發表於 2009-3-21 00:10:09 |顯示全部樓層
5217# vincentma
花園仔 發表於 2009-3-20 10:23
老師呀老師,如果有好多蒼蠅仔,又要點做呢?
============================

回復