乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210387 19822
fae 發表於 2009-3-11 02:22:36 |顯示全部樓層
4931# 花園仔

好吸引呀~~~~~~~~!!!! 流晒口水添啦我
老師,你這個蕃薯是不是先待它發了芽,將有芽的地方切開數件封乾,像處理薯仔一樣般處理便可~

因為剛剛我買了日本蕃薯回家...謝謝
回復

花園仔 發表於 2009-3-11 14:05:51 |顯示全部樓層
4941# fae
好吸引呀~~~~~~~~!!!! 流晒口水添啦我
老師,你這個蕃薯是不是先待它發了芽,將有芽的地方切開數件封乾,像處理薯仔一樣般處理便可~

因為剛剛我買了日本蕃薯回家...謝謝
==========================

你好!
揼埋一二角吽吽吓咪出芽囉!
出咗芽咪切開一棵棵芽苗種落泥就OK啦!(種薯仔咁囉)

我嗰D用番薯藤插種架, 出過N次圖啦!

剛拍攝嘅薯仔
回復

kwanyeehui 發表於 2009-3-11 14:38:40 |顯示全部樓層
<追肥>係跟據你種嘅植物特性要求而作出唔同嘅肥份架:
氮 (花生麩等)-- 枝葉
磷 (骨粉等)-- 根莖
鉀 (岩鉀鹼等)-- 花果
花園仔老師,
我種緊d黃荳, 葉好黃, 無呢神氣咁,
係咪缺少氮肥?
唔施花生麩, 加番d翠筠有機靚土得唔得?
回復

fae 發表於 2009-3-11 15:18:10 |顯示全部樓層
4942# 花園仔

呀.....番薯滕呀.....@___@ 屎囉..我睇咁多次圖都睇唔出原來老師你唔係用整舊番薯發芽後黎種
因為我睇到好多post又話又浸水又話要等封乾切口先種,唔係既話就好易變壞
我都等緊d 薯仔同番薯發芽...希望快點~
再次麻煩老師
回復

muitau 發表於 2009-3-11 15:24:12 |顯示全部樓層
雖然有養魚, 但由於装有强力過濾設備, 水栽植物獲得嘅肥料唔係咁多嘅啫,
所以想水栽植物生長得靚, 可以用尖管狀植物肥料(例: Laguna ...
花園仔 發表於 2009-3-9 22:33

老師,
請問你個強力濾水器有無濾晒啲泥入去?
因為去年種過蓮同養埋金魚,但係個濾水器入面全部都比唐泥塞實晒.
你是如何打理的呢?

仲有你的芝麻菜是不是=火箭菜? 都是衫兄到買嗎?
回復

sammyzoe 發表於 2009-3-11 16:22:09 |顯示全部樓層
老師,
我想問下種蒜頭點先知有收成呀?
我買左個蒜頭返屋企,
佢發芽後我就放入泥,
而家佢出左好多葉並有D已黃喇,
但我點先知泥入面既蒜頭得未呀?
回復

花園仔 發表於 2009-3-11 23:17:43 |顯示全部樓層
4943# kwanyeehui
我種緊d黃荳, 葉好黃, 無呢神氣咁,
係咪缺少氮肥?
唔施花生麩, 加番d翠筠有機靚土得唔得?
========================

鈞哥好!
如果得嘅話用<翠筠有機靚土>嘅朋友咪唔使買肥料囉!
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-11 23:50:29 |顯示全部樓層
老師,尋晚入泥0既蕃薯葉,今晚去看時仍是頭耷耷,我決定拿一棵回家浸水,出根再入泥。兩邊試,希望總有一棵得。
回復

花園仔 發表於 2009-3-11 23:52:03 |顯示全部樓層
4945# muitau
老師,
請問你個強力濾水器有無濾晒啲泥入去?
因為去年種過蓮同養埋金魚,但係個濾水器入面全部都比唐泥塞實晒.
你是如何打理的呢?

仲有你的芝麻菜是不是=火箭菜? 都是衫兄到買嗎?

=======================================

<你的芝麻菜是不是=火箭菜? 都是衫兄到買嗎?>

芝麻菜唔同火箭菜架! 雖然D葉形好相似! 種籽係體賓賓買架!

<請問你個強力濾水器有無濾晒啲泥入去?>

以前有, 而家冇!

<因為去年種過蓮同養埋金魚,但係個濾水器入面全部都比唐泥塞實晒.
你是如何打理的呢? >

我以前都係種睡蓮及養埋金魚架, 我就咁將盆睡蓮座落池度,
D魚就開心囉, 玩到D泥走曬出黎, 個濾水器嘅泵咪塞滿泥唔郁得囉!
我到濾水器嘅總代理公司揾工程人員尋找對策,
結果係過濾綿位置應放入水第一層(說明書指示為最底層)
並學識洗擦水泵位置嘅淤泥.

後來將睡蓮缸用鐵絲網圍住唔俾D魚攪泥泥,
並隔二-三個月就洗擦水泵位置嘅淤泥,
而家池水清澈見底好靚罅!

而家棵睡蓮放咗落天圓地方個缸度囉!
回復

花園仔 發表於 2009-3-11 23:54:31 |顯示全部樓層
4946# sammyzoe

老師,
我想問下種蒜頭點先知有收成呀?
我買左個蒜頭返屋企,
佢發芽後我就放入泥,
而家佢出左好多葉並有D已黃喇,
但我點先知泥入面既蒜頭得未呀?

============================

撥開表土睇吓咪知啦!
回復

花園仔 發表於 2009-3-12 00:00:18 |顯示全部樓層
4948# alilovebyj

老師,尋晚入泥0既蕃薯葉,今晚去看時仍是頭耷耷,我決定拿一棵回家浸水,出根再入泥。兩邊試,希望總有一棵得。
====================================================

唔使理佢架! 冇曬D根佢會頭岳岳至奇呀!
種咗落泥度(起碼2吋深)淋夠水, 咪由得佢慢慢生根囉!
實得架!
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-12 00:00:36 |顯示全部樓層
睡蓮好靚啊!
我都有想過放一個皮蛋缸係天台架。不過,我那邊夏天曬都不得了,d水一定熱都滾,都時植物種不了,魚仔也煮熟,咁就塗炭生靈!能夠欣賞你們的,也只好滿足了!
回復

花園仔 發表於 2009-3-12 00:16:05 |顯示全部樓層
4952# alilovebyj
睡蓮好靚啊!
我都有想過放一個皮蛋缸係天台架。不過,我那邊夏天曬都不得了,d水一定熱都滾,都時植物種不了,魚仔也煮熟,咁就塗炭生靈!能夠欣賞你們的,也只好滿足了!
=====================================

時間唔夠, 唔係養開唔好攪呀, 好多工夫架!

種靚D瓜菜同花花仲好啦!

春石斛開花囉, 仲有好多花冧添!
回復

花園仔 發表於 2009-3-12 00:18:27 |顯示全部樓層
石榴都開花罅!
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-12 00:31:48 |顯示全部樓層
老師也說得對,這些很花功夫!
好啦,等我退休時去學習點整啦!

香港種的石榴只是拿來觀賞吧…
回復

花園仔 發表於 2009-3-12 00:34:54 |顯示全部樓層
呢棵蕃茄仔有名架叫<高大須>得個大字, 冇乜果架!
不過良心講唔怪得曬佢嘅 -- 日照唔夠啫!
回復

花園仔 發表於 2009-3-12 00:40:48 |顯示全部樓層
4955# alilovebyj

老師也說得對,這些很花功夫!
好啦,等我退休時去學習點整啦!

香港種的石榴只是拿來觀賞吧…
=======================

嗰棵石榴用黎睇嘅啫, D果果熟咗益曬D雀雀乍!

好夜罅! 又係講 -- 晚安+早晨 -- 嘅時候咯!
回復

小寶 發表於 2009-3-12 00:56:11 |顯示全部樓層
呢棵蕃茄仔有名架叫得個大字, 冇乜果架!
花園仔 發表於 2009-3-12 12:34 AM

好好笑呀~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-12 01:31:49 |顯示全部樓層
好好笑呀~~
小寶 發表於 2009-3-12 00:56

花老師D植物可能棵棵都有個花名 ~~
回復

mandm2007 發表於 2009-3-12 02:07:57 |顯示全部樓層
呢棵蕃茄仔有名架叫得個大字, 冇乜果架!
花園仔 發表於 2009-3-12 00:34

原來蕃茄要晒好多太陽架?
但佢地曝唔曝曬得架? 我天台得兩個選擇,即係無咩太陽(有天台屋檔住),即係就勁晒太陽直到黃昏!!
我呢排無咩時間買遮光網整佢地!!
回復