乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210389 19822
月光光 發表於 2009-3-13 11:37:15 |顯示全部樓層
紅豆糕我鐘意,
花老師,你個花園仔(?)有咩係無?
回復

may.sun 發表於 2009-3-13 13:38:09 |顯示全部樓層
4727# 農夫

老師既桑子收得好多呀
我果d大部份都變黑枯掉脫落...>
花園仔 發表於 2009-3-4 23:30

老師好~~d桑子多到爆哂,勁正o者 我係tw見到有d重似虫tim,長瀨瀨ga
回復

may.sun 發表於 2009-3-13 13:48:57 |顯示全部樓層
4777# 小寶
恭喜老師本帖成為"推薦主題"
====================
多謝小寶斑比!
我對呢D嘢唔反對但絕熱衷架, 你留心我一向嘅發言咪清楚啦!

我幾鍾意嘅詞有呢两句:

願是月亮不怨不愛不管
全意全心照亮你走過的地 ...
花園仔 發表於 2009-3-5 23:41

有個性+感動....讚
回復

惡姨 發表於 2009-3-13 16:20:33 |顯示全部樓層
老師嘅食譜簡單又易做, 最緊要有機自家出品嘛
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-3-13 17:31:22 |顯示全部樓層
4967# alilovebyj
老師,很羨慕你d功架!拖車話整就整!!我就諗咗幾個月都未諗掂點做個保護罩!
「想和做」若分家,真的只會一事無成!
=================================

你好!
架車仔好好用架, 推去邊度都咁 ...
花園仔 發表於 2009-3-12 21:59

老師,金色既苗苗好得意呀,想問吓種子響邊度買?我都想種吓呀~~~
回復

mandm2007 發表於 2009-3-13 17:37:58 |顯示全部樓層
老師,金色既苗苗好得意呀,想問吓種子響邊度買?我都想種吓呀~~~
littlecuitegirl 發表於 2009-3-13 17:31

哈~ 金色!! 真係幾得意!!
間中我媽都會用馬齒莧煲湯,話"去濕", 但我只見過綠色未見過金色!!
唔知金色又係唔係同綠色一樣功效呢!?
仲有呀!! 我媽話馬齒莧好粗生, 係唔係架!?
回復

Peggy 發表於 2009-3-13 17:49:00 |顯示全部樓層
4860# muitau

我都想知平韮2號,火箭菜同蕃薯係邊到可以買到種子呀.

====================================

你好!
平韮二號衫兄度有得賣嘞!
花園仔 發表於 2009-3-8 11:26

Sorry, I am new. Would you tell me who is 衫兄 please?  Thanks.
回復

花園仔 發表於 2009-3-13 18:24:16 |顯示全部樓層
4978# mandm2007
哇~ 咁多老師點食得切呀!!  
=====================

大家好!
哈~ 咁多錢你家成點使得切呀!!

天好黑呀, 士多啤梨好紅呀!
回復

花園仔 發表於 2009-3-13 18:30:05 |顯示全部樓層
4987# Peggy

Sorry, I am new. Would you tell me who is 衫兄 please?  Thanks.
==========================================

Peggy好!

呢個問題最好問<小寳>, 佢有詳細地址圖添!
回復

Peggy 發表於 2009-3-13 18:33:12 |顯示全部樓層
Ok, will do. Thanks a lot
回復

花園仔 發表於 2009-3-13 18:38:09 |顯示全部樓層
4986# mandm2007
間中我媽都會用馬齒莧煲湯,話"去濕", 但我只見過綠色未見過金色!!
=========================================

伯母用黎煲湯嘅係 -- <馬屎莧>唔係<馬齒莧>呀!!
<金色馬齒莧>沙律用途!

馬屎莧

馬屎莧

馬屎莧

馬屎莧

馬齒莧

馬齒莧

馬齒莧

馬齒莧
回復

花園仔 發表於 2009-3-13 18:48:21 |顯示全部樓層
4979# muitau

老師你總共有幾多架拖車? 而家市道唔好整幾架出去賣都有市場播,可以賣腸粉啦,燒賣啦,煎釀三寶啦,紅色糕啦................
===========================================

你梗係覺得我好得閒嘞!

<個紅豆糕(唔係紅色呀)蒸左幾耐,9個字使唔使?>

差唔多啦, 都係揾筷子督吓唔黐咪熟囉!
回復

花園仔 發表於 2009-3-13 18:56:42 |顯示全部樓層
4982# may.sun

老師好~~d桑子多到爆哂,勁正o者 我係tw見到有d重似虫tim,長瀨瀨ga
===========================================

你好!
桑子好多種嘅, 長瀨瀨嗰種甜度唔高架!

<有個性+感動....讚>
好多朋友都咁話嘅, 麻木曬洛....
回復

mandm2007 發表於 2009-3-13 18:58:36 |顯示全部樓層
4986# mandm2007
===================== ...
花園仔 發表於 2009-3-13 18:38

哦~ 原來係咁~ 咁我真係未食過"馬齒莧"!!
佢地個樣都幾相似,老師唔講我就分唔到啦!!
回復

花園仔 發表於 2009-3-13 18:59:13 |顯示全部樓層
4985# littlecuitegirl
=======================================

你好!
我試種吓啫!
賓賓買嘅!
回復

花園仔 發表於 2009-3-13 19:01:30 |顯示全部樓層

4994# mandm2007
哦~ 原來係咁~ 咁我真係未食過"馬齒莧"!!
佢地個樣都幾相似,老師唔講我就分唔到啦!!
============================

<馬齒莧> 即係 <瓜子菜> 啫!

<馬屎莧><馬齒莧>佢地個樣都幾相似??? -- 唔係瓦???
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-3-13 19:06:25 |顯示全部樓層
4985# littlecuitegirl
=======================================

你好!
我試種吓啫!
賓賓買嘅!
花園仔 發表於 2009-3-13 18:59

等我得閒都出去買黎種先^.^
回復

小寶 發表於 2009-3-13 19:47:48 |顯示全部樓層
4987# Peggy

==========================================

Peggy好!

呢個問題最好問, 佢有詳細地址圖添!
花園仔 發表於 2009-3-13 06:30 PM

多謝老師點名, 問題已解決
回復

花園仔 發表於 2009-3-14 22:11:14 |顯示全部樓層
大家好!

睇到網友嘅<大肉茄bb苗失控全速成長中!!!>
覺得好好笑呀 -- 種咁多要好大面積哦!

體2月3日落咗D大肉茄種籽, 到而家個半月洛最大嘅成呎高嘞!

請留意日期:
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-14 23:20:13 |顯示全部樓層

這個天氣,蕃茄真的大得很快。
我d肉茄側芽都長得很快呢!

對了…老師收到啦!超感激!!add7icon

--------------------------------------------
btw, 我鐘意呢句啊!===>哈~ 咁多錢你家成點使得切呀!!
回復