乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210380 19822
fae 發表於 2009-3-8 17:02:38 |顯示全部樓層
4880# alilovebyj

係呀~因為我見到其他版友都係用砂袋入石仔同泥就可以
但係睇唔到園友個袋既底部有無整孔,我只係知道薯仔同番薯係唔駛要大多水份
回復

sammyzoe 發表於 2009-3-8 21:49:51 |顯示全部樓層
4867# sammyzoe

老師
咁大葉韮菜同韮菜同平韮2號又有乜唔同架?
上次我買左d韮菜種子種唔出,
跟住我就買左一隻叫大葉韮菜番黎試下種,
但就唔知有無分別同唔同喎.

===================================

冇乜唔同 ...
花園仔 發表於 2009-3-8 11:55

哦~~即係同一樣野,我仲以前有分別既,好啦,等我比d心機種出個未來先~~
回復

小白 發表於 2009-3-8 22:03:43 |顯示全部樓層
老師你好

睇噃d post, 追咗幾晚, 有事想請教:

嚟緊會種碗蓮, 想知道除了塘泥之外, 可否溝其他泥, 及其比例如何, 謝謝
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-9 12:29:10 |顯示全部樓層
花老師好 ~~ 積媽有問題想問呀 ~~ ^^
我見到人地賣緊0既小蕃茄 , 成串成串咁好靚 ~~ 但 .....佢地可以同一時間變紅架 ? ( 一串有成6-8粒架...)  係唔係做左D乜所以控制到佢地變紅 ? 我未種過車厘茄所以唔知 ~ 種過中型蕃茄我知佢地有大有細 , 唔同時間變紅, 見一隻收一隻咁囉 ~~
唔該老師解答呀 ~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-9 13:58:51 |顯示全部樓層
老師我來交功課 ~~~
老師靚椒 :
P1140349 (Small).JPG

另外積媽想請教一下海豚花0既問題呀 ~~ 有版友仔分享左已開花0既小苗比我 , 早一星期前 , 佢0既葉開始向內捲 , 我唔知咩事情況下 , 唯有試下同佢轉泥 , 但都無乜改善 .....
我放0既位置見光唔係直晒 .
想問老師點解會咁呢 ? 唔該哂呀老師 ~~~  
P1140352 (Small).JPG
回復

花園仔 發表於 2009-3-9 15:13:52 |顯示全部樓層
4884# JicJicmom

我見到人地賣緊0既小蕃茄 , 成串成串咁好靚 ~~ 但 .....佢地可以同一時間變紅架 ? ( 一串有成6-8粒架...)  係唔係做左D乜所以控制到佢地變紅 ? 我未種過車厘茄所以唔知 ~ 種過中型蕃茄我知佢地有大有細 , 唔同時間變紅, 見一隻收一隻咁囉 ~~
唔該老師解答呀 ~~
=================================================

你好!
體基因改變未完善前蕃茄唔同時間變紅係正常嘅.

一般蕃茄大多好似香蕉一樣青BB就摘落黎架罅!
如果D果果紅噹噹黄岑岑先至摘未到市場就爛咗一半喇!
所以D水果經銷商就用乙烯噴灑青色嘅香蕉或蕃茄(摧熟),
可以使呢D水果成熟快D(齊齊轉色).

呢D水果大家鍾唔鍾意食亞?
我就情願見一隻收一隻咁洛!
回復

llaus 發表於 2009-3-9 15:20:16 |顯示全部樓層
老師呀!
這隻蛙有野問呀:
你都有種蔥.
請問應用怎樣方法才種得靚d蔥呢?
蛙這試過用種籽種
但種來種去都是"香雞"咁幼
懇請指教
回復

mandm2007 發表於 2009-3-9 15:20:38 |顯示全部樓層
剩番幾個紫紅椰菜未收割乍!
花園仔 發表於 2009-3-7 00:32

老師給我的中型椰菜同紫椰菜我每樣播左3粒種子,加埋6粒種子,最後得1粒成功發芽!!
唔知係唔係因為近排天氣唔好,無太陽關後呢!? 我想再試下發芽呀,唔知仲適唔適合呢??

哈哈~但我唔記得左唯一發到芽既係中型椰菜定係紫椰菜,現在好期待佢再長大D先知佢係咩種!!
回復

花園仔 發表於 2009-3-9 15:42:18 |顯示全部樓層
4885# JicJicmom
另外積媽想請教一下海豚花0既問題呀 ~~ 有版友仔分享左已開花0既小苗比我 , 早一星期前 , 佢0既葉開始向內捲 , 我唔知咩事情況下 , 唯有試下同佢轉泥 , 但都無乜改善 .....
我放0既位置見光唔係直晒 .
想問老師點解會咁呢 ? 唔該哂呀老師 ~~~  
=======================================

我種咗幾年<好望角苦苣苔>嘞, 從來未使用過藥黎防蟲,
只係每年削根換泥之馬, 間中D菜淋花生麩水肥咪順便淋吓佢之馬,
四圍放日曬雨淋都冇理佢架.

你嗰棵D葉內捲應同辣椒葉內卷相同卦,
衫兄有藥專治捲葉嘅, 我冇買, 你問吓囉!

睇吓四年前嘅 <好望角苦苣苔>及剛被大風雨打殘嘅花花!

四年前嘅

四年前嘅

剛被大風雨打殘嘅

剛被大風雨打殘嘅
回復

花園仔 發表於 2009-3-9 15:58:32 |顯示全部樓層
4887# llaus

老師呀!
這隻蛙有野問呀:
你都有種蔥.
蛙這試過用種籽種
懇請指教
===================================

你好!
<請問應用怎樣方法才種得靚d蔥呢?>
主要種嘅蔥係適合當時氣候, 夠肥(磷氮), 唔好太濕, 多陽光!
<蛙這試過用種籽種但種來種去都是"香雞"咁幼>
一般用種籽種嘅主要係細香蔥蝦夷蔥類乍, 係要不斷修剪更新及疏苗先至會大架!
用蔥頭種囉!
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-9 16:01:45 |顯示全部樓層
4885# JicJicmom
我放0既位置見光唔係直 ...
花園仔 發表於 2009-3-9 15:42

好靚呀老師 ~~~~~~等我去問一下先 ~~~ 我有一棵辣椒又係捲哂葉咁.........
唔該哂呀老師 ~~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-9 16:02:28 |顯示全部樓層
4884# JicJicmom

我見到人地賣緊0既小蕃茄 , 成串成串咁好靚 ~~ 但 .....佢地可以同一時間變紅架 ? ( 一串有成6-8粒架...)  係唔係做左D乜所以控制到佢地變紅 ? 我未種過車 ...
花園仔 發表於 2009-3-9 15:13

嘩 ~~~~~~~~~好驚 !!!!! 噴藥要佢變紅 !!! 以後唔敢食囉 .......
回復

花園仔 發表於 2009-3-9 16:07:46 |顯示全部樓層

4888# mandm2007

老師給我的中型椰菜同紫椰菜我每樣播左3粒種子,加埋6粒種子,最後得1粒成功發芽!!
唔知係唔係因為近排天氣唔好,無太陽關後呢!? 我想再試下發芽呀,唔知仲適唔適合呢??

哈哈~但我唔記得左唯一發到芽既係中型椰菜定係紫椰菜,現在好期待佢再長大D先知佢係咩種!!
=======================================================

太熱就唔適合嘞! 多蚜蟲丫馬又唔識大....

睇吓綠色定紫色咪知囉!

冇記性咪插植物牌囉, 認真D喇 -- 你睇我個帖幾好心機!
回復

mandm2007 發表於 2009-3-9 16:20:38 |顯示全部樓層
4888# mandm2007

哈哈~但我唔記得左唯一發到 ...
花園仔 發表於 2009-3-9 16:07

哈哈~ 知道,我會記住老師既說話架啦!!
因為我無用一格格育苗盤種,只係用大盤放幾粒種子試, 所以無寫植物牌比佢地囉~
唔啱天氣種就唔再落種子囉~ 專心照顧唯一既椰菜BB!!
回復

花園仔 發表於 2009-3-9 16:32:29 |顯示全部樓層
4883# 小白
老師你好

睇噃d post, 追咗幾晚, 有事想請教:

嚟緊會種碗蓮, 想知道除了塘泥之外, 可否溝其他泥, 及其比例如何, 謝謝
===========================================

你好!
種蓮用塘泥外可以用河泥架, 兩溝都得!

先放半吋泥體缸底
然後放一層腐熟嘅有機肥
跟住將泥放入缸內至1/3高度
種蓮
放水到泥面2吋(浮葉未出現時保持水位2吋)
浮葉出咗嘞咪放水至泥面4吋
隔一個月施一次肥

培苗中嘅睡蓮!

培苗中嘅睡蓮!

將要開花嗱!

將要開花嗱!

舊嘢 - 參考吓囉!

舊嘢 - 參考吓囉!
回復

小白 發表於 2009-3-9 16:49:50 |顯示全部樓層
4895# 花園仔

老師

謝謝, 你有養魚, 你會追加咩肥呢 ? add3icon
回復

新仔 發表於 2009-3-9 22:10:36 |顯示全部樓層
4887# llaus

老師呀!
這隻蛙有野問呀:
你都有種蔥.
蛙這試過用種籽種
懇請指教

你好!

主要種嘅蔥係適合當時氣 ...
花園仔 發表於 2009-3-9 15:58

唔該晒老師 & 呀蛙

我室內種蔥點都係差D喇!
回復

花園仔 發表於 2009-3-9 22:33:38 |顯示全部樓層
4896# 小白
謝謝, 你有養魚, 你會追加咩肥呢 ?
==============================
雖然有養魚, 但由於装有强力過濾設備, 水栽植物獲得嘅肥料唔係咁多嘅啫,
所以想水栽植物生長得靚, 可以用尖管狀植物肥料(例: Laguna嘅PT-910)
回復

花園仔 發表於 2009-3-9 23:39:13 |顯示全部樓層
長豆角好快大架!
回復

花園仔 發表於 2009-3-9 23:41:20 |顯示全部樓層
又落咗D圓葉莧菜種籽, 出芽囉!
回復