乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210367 19822
muitau 發表於 2009-3-8 00:31:49 |顯示全部樓層
老師,
見你用黃衫兄隻網做頂檔雨, 乜個網唔係通架咩?
回復

花園仔 發表於 2009-3-8 00:47:36 |顯示全部樓層
4859# alilovebyj

對了…老師,記得你說過有一隻蕃薯D葉好好食 (形狀像手掌,唔似一般像水滴的),個隻蕃薯係點樣?我想種啊!
=====================================
答埋你地至瞓嘞!

我幾年繼續持有並種體防蟲網室嘅就係呢種番薯嘞!
請睇:
219頁 - 4363#
240頁 - 4795#
及....
回復

fae 發表於 2009-3-8 00:55:01 |顯示全部樓層
4847# fae
老師~我最想知道尖葉莧菜係點樣嫁^^?

4848# fae
老師~呢陣子係唔係天氣太涼既關係,落左田成一個星期既潺菜仲未肯發芽...其實係唔係都唔多樂觀?
而家既天氣,最好其實種邊種菜最好...除左覓菜之外..
...
花園仔 發表於 2009-3-7 23:27

四眼既我真係越黎越眼花....番薯苗~ ^^謝謝老師!!!!!
回復

花園仔 發表於 2009-3-8 00:55:40 |顯示全部樓層

4860# muitau
老師你啲莧菜好多好勁呀!!
我都想知平韮2號,火箭菜同蕃薯係邊到可以買到種子呀.
火箭菜而家仲岩種嗎?
===========================
平韮二號我幾年前體衫兄度買嘅. -- 壇上有網友種緊!
番薯係幾年前朋友送嘅.
火箭菜係幾個月前朋友送嘅. -- 而家好靚, D西洋種遲D唔知得唔得! 留緊種籽!
回復

花園仔 發表於 2009-3-8 01:06:11 |顯示全部樓層
4861# muitau
見你用黃衫兄隻網做頂檔雨, 乜個網唔係通架咩?
=================================

請留意我體241頁 - 4808# 內嘅發言:

<我為植物整嘅防風雨網, 目的唔俾大粒雨滴直接打到植物上, 及避免雨水冲實泥土表面....>

如果唔係衫兄隻網咁疏窿D雨又點可以<間接>打到植物上亞?
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-8 01:31:40 |顯示全部樓層
我幾年繼續持有並種體防蟲網室嘅就係呢種番薯嘞===> 噫,老師,你當佢係藍籌咁揸喎!

可惜淨睇蕃薯唔知D葉係點。係唔係黃肉架??去買,真係怕錯。不過…如果買到好味0既種落都有著數!
回復

sammyzoe 發表於 2009-3-8 01:34:23 |顯示全部樓層
老師
咁大葉韮菜同韮菜同平韮2號又有乜唔同架?
上次我買左d韮菜種子種唔出,
跟住我就買左一隻叫大葉韮菜番黎試下種,
但就唔知有無分別同唔同喎.
回復

花園仔 發表於 2009-3-8 11:26:30 |顯示全部樓層
4860# muitau

我都想知平韮2號,火箭菜同蕃薯係邊到可以買到種子呀.

====================================

你好!
平韮二號衫兄度有得賣嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-3-8 11:43:08 |顯示全部樓層

4866# alilovebyj

我幾年繼續持有並種體防蟲網室嘅就係呢種番薯嘞===> 噫,老師,你當佢係藍籌咁揸喎!

可惜淨睇蕃薯唔知D葉係點。係唔係黃肉架??去買,真係怕錯。不過…如果買到好味0既種落都有著數!
===========================================================

你好!
我邊有咁昂居丫, 當見到綠縮出黎回答D無之婦如問渣唔渣得過時仲唔雞咁脚走清咩!

真係可能冇得賣架, 肉係淡黄色嘅, 肉質粉, 適合做薯蓉或沙律, 整番薯豆漿最正.
最好專食葉, 正X3!

你可以試買試食嘅, 揾唔到洛咪寄少少俾你試吓囉!
回復

花園仔 發表於 2009-3-8 11:55:26 |顯示全部樓層
4867# sammyzoe

老師
咁大葉韮菜同韮菜同平韮2號又有乜唔同架?
上次我買左d韮菜種子種唔出,
跟住我就買左一隻叫大葉韮菜番黎試下種,
但就唔知有無分別同唔同喎.

===================================

冇乜唔同格, 各人種意啫!
好似去到超市咁一樣商品都有好多牌子格.
鍾意體太古飲茶食三十幾蚊碟點心, 翻深震三個幾都食得倒啦!
你喜歡囉!
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-8 12:36:04 |顯示全部樓層
噫…新意思喎!!番薯豆漿我可沒聽過!!!

原聞其詳!!
回復

kwanyeehui 發表於 2009-3-8 12:47:36 |顯示全部樓層
我邊有咁昂居丫, 當見到綠縮出黎回答D無之婦如問渣唔渣得過時仲唔雞咁脚走清咩!
花園仔果然係醒目仔,
賣左隨時都接得番.
不過有咁多銀行股又唔一定要供佢.
回復

花園仔 發表於 2009-3-8 13:34:00 |顯示全部樓層
4871# alilovebyj

噫…新意思喎!!番薯豆漿我可沒聽過!!!
原聞其詳!!

============================

睇<人間衛視>學架! -- 好處係增加營養增强抵抗力仲可以防癌咁話喎!

蕃薯豆漿制法:

選擇1: 攪拌機嘅性能優良, 可以將所有材料打成幼滑嘅糊狀, 咁咪唔使經隔渣程序囉, 因豆渣嘅營養成份好豐富架馬!
黄豆浸過夜, 煮熟黃豆及蕃薯加入水及冰糖用攪拌機打溶拌勻就OK啦.

選擇2: 普通攪拌機(轉速唔夠快)
黃豆浸過夜, 加水攪爛及隔去豆渣, 加入糖煮滾備用.
番薯蒸熟放入豆漿內用攪拌機攪爛拌勻就得啦.
回復

花園仔 發表於 2009-3-8 13:37:50 |顯示全部樓層
4872# kwanyeehui
花園仔果然係醒目仔,
賣左隨時都接得番.
=======================

鈞哥好!
體呢度講故事不如種靚D嘢仲好喇!
回復

kwanyeehui 發表於 2009-3-8 13:47:46 |顯示全部樓層
4872# kwanyeehui
花園仔果然係醒目仔,
賣左隨時都接得番.
=======================

鈞哥好!
體 ...
花園仔 發表於 2009-3-8 13:37

我都想種靚D花, 不過缺少陽光又好難開花,
我見por梔子花追光追到打橫生,
唔怪得廣東人叫佢做水橫枝.
好似吹簫咁, 每個節位都出橫枝, 然後長花.
回復

花園仔 發表於 2009-3-8 15:35:09 |顯示全部樓層
4875# kwanyeehui
我都想種靚D花, 不過缺少陽光又好難開花,
我見por梔子花追光追到打橫生,
唔怪得廣東人叫佢做水橫枝.
好似吹簫咁, 每個節位都出橫枝, 然後長花.
=============================
我地行山斬黎整盆景架!
回復

jeremyip 發表於 2009-3-8 15:41:47 |顯示全部樓層
4806# sammyzoe

可惜我個天台四面當風,
搬去邊都無用呢~~~

係喎,老師~~
你d提子種左幾耐呀?
好靚呀~~

==================================
提子種咗五年幾囉!

四面當風咪整個避風港俾D愛愛囉!

好似一個人愛另 ...
花園仔 發表於 2009-3-6 22:45

老師, 種左五年幾既提子樹拔了.............很可惜呀!
回復

花園仔 發表於 2009-3-8 15:52:22 |顯示全部樓層
4877# jeremyip
老師, 種左五年幾既提子樹拔了.............很可惜呀!
=================================

你好!
聽過徐小鳳隻歌未丫, 人生總有D好無奈嘅嘢嘅 -- 地方淺窄丫馬!
唔捨又點會得呢, 個棚要黎種好味南瓜瓜啵!
回復

fae 發表於 2009-3-8 16:39:03 |顯示全部樓層
4859# alilovebyj

對了…老師,記得你說過有一隻蕃薯D葉好好食 (形狀像手掌,唔似一般像水滴的),個隻蕃薯係點樣?我想種啊!
=====================================
答埋你地至瞓嘞!

我幾年繼續持有並種體防蟲 ...
花園仔 發表於 2009-3-8 00:47

老師,番薯種既方法應該同種薯仔既一樣呀何^^?
我會買d 舊式裝米既米袋黎種~咁袋口底駛唔駛剪幾孔俾佢梳水^^?
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-8 16:55:13 |顯示全部樓層
舊式裝米既米袋===> 這種好像是疏氣的啊!!不用剪吧…

我反而會用發泡膠箱種蕃薯。
回復