乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210378 19822
露台仔 發表於 2009-3-10 12:02:42 |顯示全部樓層
晚安+早晨!
花園仔 發表於 2009-3-10 00:54

老帥,
我係一個新手, 近排先開始出POST.希望老師可以多多指点.
我都有種士多啤梨,由種子種起都有成四個月LU
但係都未出花,D莖好幼同長.
要幾耐先可以種到好似老師果棵咁GA?
回復

novenc 發表於 2009-3-10 23:05:17 |顯示全部樓層
花老師,

我係新手,想問下你們提及的金葉肉骨粉(追肥用)可以在那裡買呢? 如果1.5m x 1.5m要買幾多呢? 因我第一次種野,除了最初落了基肥後,就再無下任何肥了,塊田好似無物野起色呢!
回復

花園仔 發表於 2009-3-10 23:25:43 |顯示全部樓層
4921# 露台仔
老帥,
我係一個新手, 近排先開始出POST.希望老師可以多多指点.
我都有種士多啤梨,由種子種起都有成四個月LU
但係都未出花,D莖好幼同長.

要幾耐先可以種到好似老師果棵咁GA?
=====================================

你好!
你棵士多啤梨係由種子種起, 至而家仲係咁奀瘦,
明顯錯過咗花期洛. 就算開花能結果都係超迷你或畸型果啫!
原因可能係種子唔適合本地種植, 種植期間欠缺養份, 陽光唔夠....

睇黎短期內冇可能有突變架罅,
只有用氮磷肥先將整棵嘢嘅根莖葉强補, 等佢强壯後生出走莖,
然後利用走莖重新培植過强壯嘅植株仲實際啦!
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-10 23:30:35 |顯示全部樓層

老師,蕃薯葉安全抵埗啊!已經放入泥。等佢多d根,趁假日就會種係發泡膠箱!

請問如果d泥之前種過菜或蘿蔔,是否可跟老師處理黃土地的方法,(唔用黑膠袋焗)去種南瓜或青瓜??
回復

花園仔 發表於 2009-3-10 23:52:45 |顯示全部樓層
4922# novenc
花老師,

我係新手,想問下你們提及的金葉肉骨粉(追肥用)可以在那裡買呢? 如果1.5m x 1.5m要買幾多呢? 因我第一次種野,除了最初落了基肥後,就再無下任何肥了,塊田好似無物野起色呢!

==============================================

你好!
你可能誤會咗<追肥>嘅意義嘞!
<追肥>係種咗野體有基肥嘅泥土度,
D植物經過一段時間已將基肥消耗得七七八八嘞,
咪要補充養份俾佢繼續吸收長大囉咁就係<追肥>啦!

<追肥>係跟據你種嘅植物特性要求而作出唔同嘅肥份架:
氮 (花生麩等)-- 枝葉
磷 (骨粉等)-- 根莖
鉀 (岩鉀鹼等)-- 花果

我話用金葉肉骨粉(追肥用)意思係從多種骨粉中選呢隻乍,
唔係<追肥>就用金葉肉骨粉就搞掂架!

你塊地1.5mX1.5m最好請教其他栽種環境與你一樣嘅朋友嘞!
呢度好多經驗豐富嘅, 你睇多D佢地嘅帖啦!
回復

花園仔 發表於 2009-3-11 00:02:30 |顯示全部樓層
4924# alilovebyj

老師,蕃薯葉安全抵埗啊!已經放入泥。等佢多d根,趁假日就會種係發泡膠箱!

請問如果d泥之前種過菜或蘿蔔,是否可跟老師處理黃土地的方法,(唔用黑膠袋焗)去種南瓜或青瓜??

==========================================================

你好!
梗係得啦! 除咗用處理黃土地的方法仲有好多放置基肥嘅方法格:
回復

花園仔 發表於 2009-3-11 00:05:49 |顯示全部樓層
今朝落咗<金色馬齒莧>及<芝麻菜>種籽.
回復

花園仔 發表於 2009-3-11 00:18:17 |顯示全部樓層
嗱! alison 呢棵茄子咪採用剛收割完生菜嘅泥種架!

落去水石仔層
落1/3泥
落<花生麩>+<骨粉>+<岩鉀鹼>溝勻, 再加入少少泥撈勻D肥料(未發酵基肥泥)
落2吋泥冚住D未發酵基肥泥
將苗苗放上泥面
填泥
淋水
OK!
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-11 00:22:28 |顯示全部樓層
明白。呢個都係好辦法。否則,d泥翻唔切身,會囤積啊!
回復

花園仔 發表於 2009-3-11 00:24:49 |顯示全部樓層
琴日種嘅<青瓜>
回復

花園仔 發表於 2009-3-11 00:30:04 |顯示全部樓層
呢D就係割俾 alison 嘅好食番薯苗嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-3-11 00:34:46 |顯示全部樓層
隻<紅牛 >真係帮到佢架, 幾多豆豆丫!
回復

花園仔 發表於 2009-3-11 00:38:01 |顯示全部樓層
花槽上嘅<七彩靚椒>好似幾得啵!
回復

花園仔 發表於 2009-3-11 00:40:21 |顯示全部樓層
花槽上嘅夜香花又黎嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-3-11 00:44:10 |顯示全部樓層
落完雨嘅<胡椒薄荷>零舍生猛架!
回復

花園仔 發表於 2009-3-11 00:46:09 |顯示全部樓層
好香呀!
回復

小寶 發表於 2009-3-11 00:47:21 |顯示全部樓層
好香呀!
花園仔 發表於 2009-3-11 12:46 AM

嘩,呢隻沙律菜生得好靚呀!!!!
回復

花園仔 發表於 2009-3-11 00:54:06 |顯示全部樓層
4937# 小寶
嘩,呢隻沙律菜生得好靚呀!!!!
======================

小寶好! 我當佢係<番西>咁食呀!
回復

花園仔 發表於 2009-3-11 01:12:39 |顯示全部樓層

晚安+早晨!

雨後嘅<火龍果>
回復

fianfumy 發表於 2009-3-11 01:56:46 |顯示全部樓層
呢D就係割俾 alison 嘅好食番薯苗嘞!
花園仔 發表於 2009-3-11 00:30

蕃薯葉 ...勁好味喎 .
回復