乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210399 19822
sammyzoe 發表於 2009-3-14 23:27:05 |顯示全部樓層
老師~~~
我想問下"綠油油"農藥係咪有機野黎架?
殺芽蟲係咪好掂架?
你有無用過呀?效果如果呢?
如果想殺芽蟲有無好建議稀釋份量同幾耐落一次好呀?
我今日去左3兄,佢介紹話好喎,但我又好似唔多覺你地有用,所以想你比d意見呀~~~
回復

花園仔 發表於 2009-3-14 23:42:40 |顯示全部樓層
5000# alilovebyj

對了…老師收到啦!超感激!!

--------------------------------------------
btw, 我鐘意呢句啊!===>哈~ 咁多錢你家成點使得切呀!!

==========================================

你好!
唔使客氣啵!

睇積積媽個帖佢買咗盆<好望角苦苣苔> -- 使乜買丫剪兩枝插吓咪重靚!

用光線黎表現自我嘅<好望角苦苣苔>
回復

花園仔 發表於 2009-3-14 23:51:01 |顯示全部樓層
5001# sammyzoe
老師~~~
我想問下"綠油油"農藥係咪有機野黎架?
殺芽蟲係咪好掂架?
你有無用過呀?效果如果呢?
如果想殺芽蟲有無好建議稀釋份量同幾耐落一次好呀?
我今日去左3兄,佢介紹話好喎,但我又好似唔多覺你地有用,所以想你比d意見呀~~~
=================================================

你好!
我未用過<綠油油>啵!
哈! 真係得意嘞 -- 係咪有機說明書有標明架馬,
同時佢介紹話好咁你唔識多口問句係咪有機嘅咩!
回復

花園仔 發表於 2009-3-14 23:59:53 |顯示全部樓層
<高大須>琴晚瞓低咗, 不過都見到有D茄茄架!
回復

花園仔 發表於 2009-3-15 00:01:52 |顯示全部樓層
種體黃土地嘅南瓜大得幾快丫!
回復

sammyzoe 發表於 2009-3-15 00:03:46 |顯示全部樓層
吓....我問佢係咪有機架,
佢答....係...係....

我又問係另一隻呢,
佢又答....係....係....

我再問其他野,
佢又係答我....係....係....

咁我就唸佢真係答緊我"係",
還是只係應我既發音呢~~,

之前我去過花墟買野時隨手拿包肥問佢地:e隻係化學肥呀?
佢地就答我....係呀....好野黎架,
咁我回答佢:嗯....我都係想要有機既肥.
佢地就答我...e隻咪有機囉~~
=.=我問佢:你唔係話e隻係化學肥咩,咁又點會係有機呀?
佢就話:e隻咪係有機既化學野囉.

所以我佢地既答案唔係好肯定,咁咪打算問下老師你囉,
因為我相信你多過信佢地,佢地講野無句真既.
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-15 00:04:50 |顯示全部樓層
高大須扶唔扶得番啊……

好望角苦苣苔<===種得好靚!九個叻!
回復

花園仔 發表於 2009-3-15 00:04:51 |顯示全部樓層
突然間咁凍好彩有陽光啫!
回復

花園仔 發表於 2009-3-15 00:17:02 |顯示全部樓層

5006# sammyzoe
吓....我問佢係咪有機架,
佢答....係...係....

我又問係另一隻呢,
佢又答....係....係....

我再問其他野,
佢又係答我....係....係....

咁我就唸佢真係答緊我"係",
還是只係應我既發音呢~~,
========================

我周不時都同佢地傾吓格, 冇發覺有唔妥啵!
點都好喇, 農藥一定附有<說明書>嘅!
而<說明書>一定會標明有冇機架!
回復

sammyzoe 發表於 2009-3-15 00:20:57 |顯示全部樓層
嗯.....好啦,我再留意下啦~~~
係呢~~咁係用乜野滅芽蟲多呀?

嘩老師你d士多啤啤好多喎~~
我暫時都只係有5粒bb啤炸~~~~
如果比附近d雀仔發現左就大獲喇~~
回復

fae 發表於 2009-3-15 00:22:08 |顯示全部樓層
^^想問吓老師所種呢隻大蕃茄,正常黎講,幾時先會開花結果呢
因為我有兩八棵同老師所種既應該係同一個品種黎
真係長得好快呀,不過呢排無咩太陽,好似生長速度又緩慢左咁
回復

花園仔 發表於 2009-3-15 00:28:09 |顯示全部樓層
5007# alilovebyj
高大須扶唔扶得番啊……
====================

<高大須>話多謝你關心嘞! -- 佢仲話體邊度跌到就體邊度爬起身喎!

七彩靚椒及靚椒.

七彩靚椒及靚椒.

七彩靚椒有花冧嘞!

七彩靚椒有花冧嘞!

靚椒都唔執輸架!

靚椒都唔執輸架!
回復

花園仔 發表於 2009-3-15 00:37:54 |顯示全部樓層
5010# sammyzoe
嗯.....好啦,我再留意下啦~~~
係呢~~咁係用乜野滅芽蟲多呀?

嘩老師你d士多啤啤好多喎~~
我暫時都只係有5粒bb啤炸~~~~
如果比附近d雀仔發現左就大獲喇~~
===============================

滅芽蟲少嘅用手捉水冲囉, 多就用<三益>及<蛇床子素>輪噴囉!

我今年嘅士多啤梨都唔係幾得啫, 食過十零廿粒倒咋!
回復

花園仔 發表於 2009-3-15 00:46:22 |顯示全部樓層
5011# fae
^^想問吓老師所種呢隻大蕃茄,正常黎講,幾時先會開花結果呢
因為我有兩八棵同老師所種既應該係同一個品種黎
真係長得好快呀,不過呢排無咩太陽,好似生長速度又緩慢左咁
======================================

Y牌子呢隻大肉茄第一次種啫, 好難預測幾時會開花結果嘅,
總之到目前為止都幾正常丫, 大家俾心機同耐性啦!

羅馬生菜嘅花花

羅馬生菜嘅花花

羅馬生菜嘅花花

羅馬生菜嘅花花
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-15 00:54:33 |顯示全部樓層
羅馬生菜咁爽脆,但d莖好似咁木質?唔係好match
回復

花園仔 發表於 2009-3-15 00:55:23 |顯示全部樓層
意大利生菜要收割囉 -- 再晤收割就會老嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-3-15 01:06:39 |顯示全部樓層

5015# alilovebyj
羅馬生菜咁爽脆,但d莖好似咁木質?唔係好match
===============================

所以有時靠想像係唔準確架!
而家棵嘢好高架, 點諗到佢原先只係棵矮得得嘅羅生丫?

點諗到佢琴晚體寒風雪雨嘅摧殘下仲咁....

幾乎唔記得講 -- 晚安+早晨添!
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-15 02:14:43 |顯示全部樓層
5000# alilovebyj

對了…老師收到啦!超感激!!

--------------------------------------------
btw, 我鐘意呢句啊!===>哈~ 咁多錢你家成點使得切呀!!

==========================================

你好!
唔 ...
花園仔 發表於 2009-3-14 23:42

老師好 ! 我剪左幾枝黎杆插 !! 無理由種唔到0既 !! 我要養好呢盤花 ~~~~
打電話去問衫兄, 衫兄話捲葉可能有菌 , 但都要睇下係乜野植物至知乜野事.
回復

may.sun 發表於 2009-3-15 10:55:47 |顯示全部樓層
意大利生菜要收割囉 -- 再晤收割就會老嘞!
花園仔 發表於 2009-3-15 00:55

老c 要5要幫口呀~
回復

花園仔 發表於 2009-3-15 22:09:20 |顯示全部樓層
5018# JicJicmom
老師好 ! 我剪左幾枝黎杆插 !! 無理由種唔到0既 !! 我要養好呢盤花 ~~~~
打電話去問衫兄, 衫兄話捲葉可能有菌 , 但都要睇下係乜野植物至知乜野事.
=============================================

你好!
植物捲葉情况係好常見嘅, 尤以辣椒蕃茄為甚, 形成捲葉除咗我地知道係有菌外,
仲有好多未知嘅原因, 氣溫, 水份或肥料施放嘅控制我地都要小心去做,
先至能夠完全了解個中真相, 體之前梗係全作有菌處理架喇.
請教用藥方面應面對現實嘅, 有機冇機都應兼顧架.
回復