乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210366 19822
花園仔 發表於 2009-3-7 20:40:53 |顯示全部樓層

4840# BanbieChan
係咪 3 種呀
====================

斑比好!
我未影相前數過有:

尖葉莧菜
圓葉莧菜
紅葉莧菜
勒莧菜
馬屎莧
馬齒莧
回復

BanbieChan 發表於 2009-3-7 20:58:09 |顯示全部樓層
嘩 ~ 有 6 種咁多
回復

花園仔 發表於 2009-3-7 21:10:54 |顯示全部樓層
4842# BanbieChan
嘩 ~ 有 6 種咁多
===================
係亞, 遲D會落<金色馬齒莧 pourpier dore>種籽添!
回復

小寶 發表於 2009-3-7 22:27:59 |顯示全部樓層
4842# BanbieChan
嘩 ~ 有 6 種咁多
===================
係亞, 遲D會落種籽添!
花園仔 發表於 2009-3-7 09:10 PM

完全未聽過 ...
同埋馬屎莧和馬齒莧原來係兩樣野, 我以為是同一個品種添~
回復

花園仔 發表於 2009-3-7 22:53:22 |顯示全部樓層
4844# 小寶
完全未聽過 ...
=================================
哈哈! 你問吓係街市外邊擺檔嘅婆婆就知馬屎莧係點架罅!

大風大雨後桑堪子跌到成地都係, 但仲有好多掛體樹上嘅!
採摘咗D整果醬, 順便做咗D加入桑椹子果醬及提子乾嘅手工餅乾 -- 人同狗狗都咁鍾意食架!
回復

BanbieChan 發表於 2009-3-7 22:54:26 |顯示全部樓層
有嘢食~
回復

fae 發表於 2009-3-7 23:08:56 |顯示全部樓層
4841# 花園仔

老師~我最想知道尖葉莧菜係點樣嫁^^?
回復

fae 發表於 2009-3-7 23:12:26 |顯示全部樓層
4846# BanbieChan

老遠都聞到香味呀~~~~~
老師~呢陣子係唔係天氣太涼既關係,落左田成一個星期既潺菜仲未肯發芽...其實係唔係都唔多樂觀?
而家既天氣,最好其實種邊種菜最好...除左覓菜之外..
回復

花園仔 發表於 2009-3-7 23:27:29 |顯示全部樓層
4847# fae
老師~我最想知道尖葉莧菜係點樣嫁^^?

4848# fae
老師~呢陣子係唔係天氣太涼既關係,落左田成一個星期既潺菜仲未肯發芽...其實係唔係都唔多樂觀?
而家既天氣,最好其實種邊種菜最好...除左覓菜之外..
========================================

莧菜(好多種), 雍菜(好多種), 番薯苗(好多種), 潺菜 ....
除咗上列我仲一定種沙律生菜(好多好多種)

唔係畫? 尖葉莧菜出過好多圖啦! 啱啱出過冇幾耐之馬!
回復

花園仔 發表於 2009-3-7 23:35:09 |顯示全部樓層
生到通處都係嘅薄荷, 隨時都可以用黎整飲品,
炒雞蛋都唔錯架, 不過要嫩葉啵, 老咗唔好食架 -- 鞋丫馬!
回復

花園仔 發表於 2009-3-7 23:41:59 |顯示全部樓層
平韮二號, 日本韮菜同本地韮菜都係常備嘅,
做餸整餃子都咁方便架!
回復

亞實 發表於 2009-3-7 23:48:45 |顯示全部樓層
老師都問下那一種韮菜最好味?
我之前的種子種出來的好多纖維 , 唔好食!
回復

花園仔 發表於 2009-3-8 00:00:38 |顯示全部樓層
4852# sifenamok

============================
要更深層去解析韮菜好唔好食, 邊種韮菜好食我同朋友可以講一個晚上架(好難有人相信唎).

我種嗰幾隻都係好好味嘅, 體呢度只能可以咁講囉.

<多纖維 , 唔好食!> -- 主要係品種, 其次唔夠養份及太老都係原因架!
回復

小寶 發表於 2009-3-8 00:03:09 |顯示全部樓層
4844# 小寶
完全未聽過 ...
=================================
哈哈! 你問吓係街市外邊擺檔嘅婆婆就知馬屎莧係點架罅!

大風大雨後桑堪子跌到成地都 ...
花園仔 發表於 2009-3-7 10:53 PM

見到落左燕麥添呀
回復

花園仔 發表於 2009-3-8 00:10:28 |顯示全部樓層
4854# 小寶
見到落左燕麥添呀
===============

你真好眼嘞!
加入桑椹子, 乾果及燕麥去平衡番餅餅入面嘅鮮奶及牛油對膽固醇增持丫馬!
回復

亞實 發表於 2009-3-8 00:13:09 |顯示全部樓層
4852# sifenamok

============================
要更深層去解析韮菜好唔好食, 邊種韮菜好食我同朋友可以講一個晚上架(好難有人相信唎).

我 ...
花園仔 發表於 2009-3-8 00:00

THANK YOU老師!
請問唔同種類的韮菜種子在那裡買的?
我都買來種試下!!!!
回復

花園仔 發表於 2009-3-8 00:23:02 |顯示全部樓層
4856# sifenamok
THANK YOU老師!
請問唔同種類的韮菜種子在那裡買的?
我都買來種試下!!!!
==========================

各大種籽舖囉(好似衫兄咁)! 種籽嘅嘢有時要花D心機去揾同試驗架!
回復

花園仔 發表於 2009-3-8 00:23:39 |顯示全部樓層
好夜罅! 又到咗講晚安+早晨嘅時候洛!
講開保健咁就以降血壓嘅西芹黎結束啦!

晚安+早晨
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-8 00:25:34 |顯示全部樓層
D 餅幾特別。

對了…老師,記得你說過有一隻蕃薯D葉好好食 (形狀像手掌,唔似一般像水滴的),個隻蕃薯係點樣?我想種啊!
回復

muitau 發表於 2009-3-8 00:29:55 |顯示全部樓層
老師你啲莧菜好多好勁呀!!
我都想知平韮2號,火箭菜同蕃薯係邊到可以買到種子呀.
火箭菜而家仲岩種嗎?
回復