乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210352 19822
小寶 發表於 2009-3-6 01:22:09 |顯示全部樓層
我知我知 ~~~ 係馬齒牡丹 ~~ ^^
JicJicmom 發表於 2009-3-6 01:14 AM

哦...佢拖條莖落地然後開花喎
回復

jeremyip 發表於 2009-3-6 09:53:38 |顯示全部樓層
花園仔老師,
你的葡萄近況如何呀? 可否上載近況相片? 我剛剛下種, 希望今次成功!
回復

小寶 發表於 2009-3-6 10:03:10 |顯示全部樓層
花園仔老師,
你的葡萄近況如何呀? 可否上載近況相片? 我剛剛下種, 希望今次成功!
jeremyip 發表於 2009-3-6 09:53 AM

好似cut左喇
回復

花園仔 發表於 2009-3-6 19:46:48 |顯示全部樓層
4800# JicJicmom

===========================

大家好!

應該叫<馬齒莧>先至啱架!
點解會生長得咁得意呢 -- 原因係雀雀種嘅, 種體重瓣茉莉下邊呢!

嗱! 你答嘅<馬齒牡丹>就各佔一半嘞!

左邊係<馬齒莧>   右邊係<松葉牡丹>
回復

花園仔 發表於 2009-3-6 20:00:08 |顯示全部樓層
4803# 小寶
花園仔老師,
jeremyip 發表於 2009-3-6 09:53 AM

好似cut左喇
========================================

jeremyip及小寶好!

我棵香甜嘅青葡萄體舊年掹咗嘞!
葡萄好易種啫, 最緊要揾良種, 肥沃泥土既疏水又保濕.
因為葡萄枝葉茂盛藤蔓伸遠, 所以養份要足....
總之好易種啦!
回復

sammyzoe 發表於 2009-3-6 20:59:00 |顯示全部樓層
4772# 花園仔
可惜我個天台四面當風,
搬去邊都無用呢~~~

係喎,老師~~
你d提子種左幾耐呀?
好靚呀~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-6 22:19:07 |顯示全部樓層
4800# JicJicmom

===========================

大家好!

應該叫先至啱架!
點解會生長得咁得意呢 -- 原因係雀雀種嘅, 種體重瓣茉莉下邊呢!

嗱! 你答嘅就各佔一半嘞!

左邊 ...
花園仔 發表於 2009-3-6 19:46

好靚唷 ~~~~~ 好欣賞老師種0既野有色有香又有味 ~~~ 賞心悅目 ! 我d花種到成堆草咁 .......
回復

花園仔 發表於 2009-3-6 22:45:30 |顯示全部樓層
4806# sammyzoe

可惜我個天台四面當風,
搬去邊都無用呢~~~

係喎,老師~~
你d提子種左幾耐呀?
好靚呀~~

==================================
提子種咗五年幾囉!

四面當風咪整個避風港俾D愛愛囉!

好似一個人愛另一個咁乜都可以為佢做呀!

我為植物整嘅防風雨網, 目的唔俾大粒雨滴直接打到植物上, 及避免雨水冲實泥土表面....
回復

paulpaul 發表於 2009-3-6 22:50:26 |顯示全部樓層
4805# 花園仔

嘩!!! 我又想種tim...
回復

花園仔 發表於 2009-3-6 22:50:28 |顯示全部樓層
4807# JicJicmom
好靚唷 ~~~~~ 好欣賞老師種0既野有色有香又有味 ~~~ 賞心悅目 ! 我d花種到成堆草咁 .......
=======================================

做乜嘢都有層次嘅, 唔同嘅時空自有唔同嘅要求....
初初為咗種生嘢, 繼而種好嘢, 然後種靚嘢....
回復

花園仔 發表於 2009-3-6 22:54:28 |顯示全部樓層
4809# paulpaul

嘩!!! 我又想種tim...
================

想種咪種囉又唔係整火箭!
回復

美美 發表於 2009-3-6 22:58:10 |顯示全部樓層

老師 ! 老師 ! 我有事要請問呀 !
之前我買了白通菜種子, 後來才知道用水種的, 但我已放在公司的兩個長盆內種植, 請問要不要拔起它, 然後用水種呢 ? 請指教, 謝謝 !
白通菜020309-1.jpg 白通菜020309-2.jpg
白通菜020309-3.jpg 白通菜020309-4.jpg
回復

mono 發表於 2009-3-6 23:01:52 |顯示全部樓層
初初為咗種生嘢, 繼而種好嘢, 然後種靚嘢, 再要種好食嘅嘢。係咪呀老師。
回復

美美 發表於 2009-3-6 23:04:57 |顯示全部樓層
初初為咗種生嘢, 繼而種好嘢, 然後種靚嘢, 再要種好食嘅嘢。係咪呀老師。
mono 發表於 2009-3-6 23:01

認同, 認同 !
回復

花園仔 發表於 2009-3-6 23:17:04 |顯示全部樓層
4812# 美美
老師 ! 老師 ! 我有事要請問呀 !
之前我買了白通菜種子, 後來才知道用水種的, 但我已放在公司的長兩個盆內種植, 請問要不要拔起它, 然後用水種呢 ? 請指教, 謝謝 !
============================

美美好!
白通菜叫<水蕹>青通菜叫<旱蕹>
雖然白通菜叫<水蕹>啫, 但用泥都種到格, 要水多D泥土濕潤D就可以喇!
我又插種又用種籽種你睇唔睹咩! -- 236頁4709#
回復

美美 發表於 2009-3-6 23:21:43 |顯示全部樓層
老師: 看到了, 長盆內的泥都好濕吓, 這樣我看它成長啦, 謝謝您 !
回復

花園仔 發表於 2009-3-6 23:23:53 |顯示全部樓層
4813# mono
========================================
mono好!
講得啱丫!

火箭菜
回復

美美 發表於 2009-3-6 23:26:43 |顯示全部樓層
老師: 請問火箭菜是什麼味道的 ? 像不像茼蒿的味道呀?
回復

花園仔 發表於 2009-3-6 23:31:21 |顯示全部樓層
4818# 美美
老師: 請問火箭菜是什麼味道的 ? 像不像茼蒿的味道呀?
==================================

火箭菜多用於沙律, 芝麻味, 少少澀....

沙律生菜體大雨後.
回復

花園仔 發表於 2009-3-6 23:54:55 |顯示全部樓層
琴晚落大雨將熟咗嘅桑椹子打到一地都係!

呢棵大多未熟冇乜損失啫!
回復