乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210322 19822
ammonch 發表於 2009-3-2 13:29:05 |顯示全部樓層
謝謝老師回覆,等我去搵條桑椹子枝黎插下先!
回復

farfeifar 發表於 2009-3-2 14:03:53 |顯示全部樓層

4口包我仲估係澳洲timhehe~
埃及啊~好想去啊~
回復

Monse 發表於 2009-3-2 15:09:13 |顯示全部樓層
4口包我仲估係澳洲timhehe~
埃及啊~好想去啊~
farfeifar 發表於 2009-3-2 14:03

導遊話去埃及最好的月份是12月-2月(是埃及的冬季),而家去好平啊6千零蚊咋,好值得去架。
回復

sammyzoe 發表於 2009-3-2 15:48:58 |顯示全部樓層
花園仔老師
我想問下你知唔知邊度會有"淮山"種子買呀?
回復

eliho 發表於 2009-3-2 18:17:13 |顯示全部樓層
4664# sammyzoe
用新鮮准山種都生的!
就好像著仔一樣!
回復

花園仔 發表於 2009-3-2 22:12:06 |顯示全部樓層
4657# nuage

<夏枯草>, <杭菊花>加上曬乾嘅<桑葉>煲水咪<夏桑菊>囉!係老師之前講嘅﹗
================================================

你好!
我地係講緊由開羅往亞旺斯火車上嗰包<夏桑菊>呀!
回復

花園仔 發表於 2009-3-2 22:34:32 |顯示全部樓層
4658# Monse

老師
你個係超級豪華包廂吖?我由開羅往亞斯旺既火車的早餐,得一個牛角包加一杯黑咖啡仲有幾片生果咋,而且牛角包仲硬過石頭呀!報旅行團時,旅行社驚香港人食唔慣所以在開茶會時叫定我地每人帶定個杯麵,果然!
====================================================

你好!
邊係<超級豪華包廂>丫, 雙人包廂之馬一D都唔豪, 架車慢到死仲過曬鐘至到站.
唔係幾好瞓第朝比你食四口鮑都冇胃口啦, 整個杯麵仲正呢!

嘩! 又到花展嘞!
五年前花咗廿蚊體花展度買嘅君子蘭苗苗,
一直都未開過花, 直到而家終于開花囉!
雖然D花縮頭縮腦小家到死, 畢竟有好過冇丫! -- 好似個牛角包咁雖然仲硬過石頭都叫做包丫馬!
回復

花園仔 發表於 2009-3-2 22:48:10 |顯示全部樓層
4660# mandm2007
哈哈~ 原來係埃及, 咁老師食完"四頭包"有乜評價呀? 特別好食定係特別難食呢!?
===============================================

冇乜評價啵! 跟團係咁架喇! 好一餐曳一餐都冇所謂洛 -- 我多數自己揾食嘅

其實我最鍾意自由行嘅!

D西芹食得嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-3-2 22:59:03 |顯示全部樓層
4437# cobie

老師早晨,請問柚子簿荷英文是什麼?因為我有兩盆pepper-mint (種子種的),樣子十分像柚子簿荷.我對香草認識很少,請教老師.謝
======================================

你好!
兩種薄荷完全唔同形狀, 你有冇搞錯咗亞?

柚子薄荷與胡椒薄荷

柚子薄荷

柚子薄荷

pepper-mint 胡椒薄荷

pepper-mint 胡椒薄荷
回復

fianfumy 發表於 2009-3-2 23:01:42 |顯示全部樓層
4660# mandm2007
哈哈~ 原來係埃及, 咁老師食完"四頭包"有乜評價呀? 特別好食定係特別難食呢!?
===============================================

冇乜評價啵! 跟團係咁架喇! 好一餐曳一餐都冇所謂洛 -- 我多數自 ...
花園仔 發表於 2009-3-2 22:48

老師 :你棵西芹好靚喎 , 但我好衰 , 食親西芹都頭暈 , 可能血壓太低呱 .....

老師 : 我下一站長線旅遊都是打算去埃及呀 .... 不過都要跟團 , 自由行比較危險D囉 .....
回復

花園仔 發表於 2009-3-2 23:06:53 |顯示全部樓層
4664# sammyzoe

花園仔老師
我想問下你知唔知邊度會有"淮山"種子買呀?

-------------------------------------------------

你好!
我好少種D特別嘢嘅, 所以唔知邊度會有"淮山"種籽賣啵!

落過少少雨龍脷葉醒曬!
回復

花園仔 發表於 2009-3-2 23:13:22 |顯示全部樓層
4670# fianfumy

老師 :你棵西芹好靚喎 , 但我好衰 , 食親西芹都頭暈 , 可能血壓太低呱 .....

老師 : 我下一站長線旅遊都是打算去埃及呀 .... 不過都要跟團 , 自由行比較危險D囉 .....
=====================================================

你好!
唔受得咪食少D囉! 做人最緊要<知所進退>呀! -- 上述兩條都適用架!

蘆薈有兩柱花呀!
回復

nuage 發表於 2009-3-2 23:15:46 |顯示全部樓層
4657# nuage

, 加上曬乾嘅煲水咪囉!係老師之前講嘅﹗
================================================

你好!
我地係講緊由開羅往亞旺斯火車上嗰包呀!
花園仔 發表於 2009-3-2 22:12

我只知中國星群牌出嘅夏桑菊﹗
回復

nuage 發表於 2009-3-2 23:18:15 |顯示全部樓層
4658# Monse

老師
你個係超級豪華包廂吖?我由開羅往亞斯旺既火車的早餐,得一個牛角包加一杯黑咖啡仲有幾片生果咋,而且牛角包仲硬過石頭呀!報旅行團時,旅行社驚香港人食唔慣所以在開茶會時叫定我地每人帶定個 ...
花園仔 發表於 2009-3-2 22:34

朵花好靚﹗
回復

花園仔 發表於 2009-3-2 23:29:54 |顯示全部樓層
4674# nuage

<朵花好靚> -- 朶君子蘭縮頭縮腦全無君子風度, 仲話靚?

<我只知中國星群牌出嘅夏桑菊!> -- 嗰包嘢咪<星群>囉!
回復

nuage 發表於 2009-3-2 23:32:20 |顯示全部樓層
4674# nuage

-- 朶君子蘭縮頭縮腦全無君子風度, 仲話靚?

-- 嗰包嘢咪囉!
花園仔 發表於 2009-3-2 23:29

我係覺得朵花色好靚﹗
好嘢咁我係咪估仲咗﹗
回復

花園仔 發表於 2009-3-2 23:41:01 |顯示全部樓層

4676# nuage
好嘢咁我係咪估仲咗﹗
==========================
哈哈! 估中咗都冇獎品喇!

題目:

<嗱! 睇吓.... 順便估吓呢度係體邊個地方啦?
順便講埋邊個國家呀!>

唔係估<夏桑菊>邊個國家出品, 體估盆嘢係體邊個地方邊個國家呀!

好似迎客松嘅百里香
回復

花園仔 發表於 2009-3-2 23:50:56 |顯示全部樓層
個個都講士多啤梨, 又紅又白, 梗係紅色好啦!

快D紅呀!
回復

花園仔 發表於 2009-3-2 23:56:36 |顯示全部樓層
晚安!

睇吓意大利生菜同沙律生菜啦
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-2 23:58:45 |顯示全部樓層
噢…唔怪得,這餐我未食過!

我去埃及時係自由行啊……由洪加達玩番上開羅。
個時仲年輕,玩得好辛苦,但係好開心。

呢d包應該算唔錯啦…我地自已買個d直投係石頭黎架!

個時未有數碼相機,真係影少好多相啊!人地話駱駝係沙漠之舟,但在海邊騎駱駝真係幾有趣!
回復