乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210335 19822
花園仔 發表於 2009-3-3 23:09:49 |顯示全部樓層
4689# muitau

老師,請問月桂可否桿插,上星期日我剪了頂支約5寸插入泥中,有約5塊葉;
不過我估唔係好得因為葉片開始變黃.
是不是我手法有問題呢?

---------------------------------------------------------------------

muitau好!
我未種過月桂啵! 香草類請移玉步問吓草民兄好嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-3-3 23:16:21 |顯示全部樓層
4699# 草民
百里香小樹
要向這目標
=====================

草民兄好!

大家努力!

今日摘咗D桑椹子來整果醬
回復

花園仔 發表於 2009-3-3 23:22:44 |顯示全部樓層
4700# gtrnismo
好得意, 點解你D百里香全部都篇埋一邊一個J形生翻上尼既?

我種種下變左兩種色....
========================

你好!
鍾意咁嘅形狀啫! 擺梗前向日照位就得到咁嘅結果嘞!

深淺两色肯定難免架罅, 主要係幾時出現啫!
回復

花園仔 發表於 2009-3-3 23:31:34 |顯示全部樓層
4686# kwanyeehui
花園仔老師,
士多啤梨用淺盆種就得拿?

4694# kwanyeehui
送上開花嘅<到手香>
老師, 其實到手香您會點用?
太古宿舍個看更在大廈門口就種左兩盆到手香,
佢話有檸檬味, 蒸魚時用一d.

========================================

鈞哥好!
士多啤梨嘅根幾深架, 太淺嘅盆唔係咁好嘅!

哈哈, 我未試過用到手香架, 係你話俾我知點用乍!
回復

fianfumy 發表於 2009-3-3 23:31:48 |顯示全部樓層
4699# 草民
百里香小樹
要向這目標
=====================

草民兄好!

大家努力!

花園仔 發表於 2009-3-3 23:16

嘩 .....好多呀 , 我都好想食呀 .
回復

花園仔 發表於 2009-3-3 23:34:50 |顯示全部樓層
琴日挖咗D薯仔.
由於受過霜凍收成麻麻地唧!
回復

muitau 發表於 2009-3-3 23:36:54 |顯示全部樓層
唔該花老師.

你啲紅桑好似黑加倫子呀,元朗錦繡有間茶樓門口長期有一檔賣桑葉同桑汁,都幾貴呀我覺得,你有無去過?
回復

花園仔 發表於 2009-3-3 23:40:30 |顯示全部樓層
4705# fianfumy

花園仔 發表於 2009-3-3 23:16

嘩 .....好多呀 , 我都好想食呀 .

==============================

想食要郁手架, 好多工夫啵 -- 粒粒訂都用剪仔剪平架!

食芥蘭頭易D嘞, 不過要小心批親手呀!
回復

花園仔 發表於 2009-3-3 23:50:09 |顯示全部樓層
4707# muitau

唔該花老師.

你啲紅桑好似黑加倫子呀,元朗錦繡有間茶樓門口長期有一檔賣桑葉同桑汁,都幾貴呀我覺得,你有無去過?
===========================================================

已前都入過錦繡飲茶嘅, 而家冇洛.
不過沿路嘅花場我都熟熟地嘅.

用種籽種嘅白骨通菜出苗唔齊要補種呢!

用種籽種嘅白骨通菜出苗唔齊要補種呢!

買D現成嘅實行又食又種囉! 貪快丫馬!

買D現成嘅實行又食又種囉! 貪快丫馬!
回復

fianfumy 發表於 2009-3-3 23:57:00 |顯示全部樓層
老師 ...我今晚將柚子薄荷削根 , D根打了幾個圈 , 攪咗好耐都攪唔掂 , 我掉了好多葉呀 , 現在得番較大幾棵 ...
回復

花園仔 發表於 2009-3-4 00:04:56 |顯示全部樓層
4710# fianfumy

老師 ...我今晚將柚子薄荷削根 , D根打了幾個圈 , 攪咗好耐都攪唔掂 , 我掉了好多葉呀 , 現在得番較大幾棵 ...

===============================================

唔緊要啦, 柚子薄荷好粗生嘅啫, 唔使幾耐就密麻麻囉!

韮菜又係, 呢頭剪嗰頭又標上黎洛!

呢頭剪嗰頭又標上黎洛!

呢頭剪嗰頭又標上黎洛!

另一種韮菜

另一種韮菜
回復

花園仔 發表於 2009-3-4 00:15:23 |顯示全部樓層
孤挺花又要到表演嘅時候嘞, 帮帮佢喇!
回復

花園仔 發表於 2009-3-4 00:29:27 |顯示全部樓層
巴西鳶尾蘭亦就快開花嘞, 點都要執執佢至得嘅!
費事俾佢覺得我大細超添!
花有感覺架, 唔信牙? 留意下一條帖啦!
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-4 00:31:44 |顯示全部樓層
老師 ~~~~ 積媽有野要請教呀 ~~
積媽睇到老師早期0既文有種到珍珠菜 , 想請問老師知唔知響邊度有種子賣 ? 我地潮州人極喜用黎做川椒雞伴碟呀 ~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-4 00:34:37 |顯示全部樓層
4686# kwanyeehui
花園仔老師,
士多啤梨用淺盆種就得拿?

4694# kwanyeehui
送上開花嘅
老師, 其實到手香您會點用?
太古宿舍個看更在大廈門口就種左兩盆到手香,
佢話有檸檬味, 蒸魚時用一d.

================= ...
花園仔 發表於 2009-3-3 23:31

老師 ~~ 我都有種倒手香喎 ~~~
我阿娘會響我地咳到天昏地暗日月無光時 , 搣數塊倒手香葉片啄碎混合埋豬攪肉造成肉丸滾湯我地飲. 連渣食2餐通常都會止到咳架~~~ 我呢d極寒人都頂得住 ~~~ ^^
回復

花園仔 發表於 2009-3-4 00:34:44 |顯示全部樓層
我不恨不生氣不在意
全部所有的人
知足的我就是我
我....只是朶野花

一首叫<野花>嘅歌裡邊嘅詞有呢幾句.
回復

花園仔 發表於 2009-3-4 00:45:32 |顯示全部樓層
4714# JicJicmom

積媽睇到老師早期0既文有種到珍珠菜 , 想請問老師知唔知響邊度有種子賣 ? 我地潮州人極喜用黎做川椒雞伴碟呀 ~~

===============================================

你好!
我而家好似仲有架, 種體角落口囉,
我諗佢仲生卦, 因為好似野花咁佢不生氣架馬!

種籽我睇本地好少有得賣嘞,
佢好粗生架睇吓有冇苗苗啦!
回復

花園仔 發表於 2009-3-4 00:49:07 |顯示全部樓層
晚安+早晨!

花花好生性架, 呢D冇點理佢嘅都猛咁開花呢!
回復

小寶 發表於 2009-3-4 00:59:26 |顯示全部樓層
我不恨不生氣不在意
全部所有的人
知足的我就是我
我....只是朶野花

一首叫嘅歌裡邊嘅詞有呢幾句.
花園仔 發表於 2009-3-4 12:34 AM

好道理,要學!
回復

Monse 發表於 2009-3-4 01:22:44 |顯示全部樓層
JicJicmom 發表於 2009-3-4 00:31

積媽
我鄰居好似有珍珠菜 ,你想要我可以問佢攞。
回復