乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210336 19822
JicJicmom 發表於 2009-3-4 09:34:14 |顯示全部樓層
4714# JicJicmom

老師 ~~~~ 積媽有野要請教呀 ~~
積媽睇到老師早期0既文有種到珍珠菜 , 想請問老師知唔知響邊度有種子賣 ? 我地潮州人極喜用黎做川椒雞伴碟呀 ~~

============================================ ...
花園仔 發表於 2009-3-4 00:45

珍珠菜原來好少有種子架 .....  唔緊要 , 等我再去搵下先 ~~
多謝老師解答呀 ~~ 送你一客川椒雞 ~~ ^^
P1140154 (Small).JPG
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-4 09:36:29 |顯示全部樓層
積媽
我鄰居好似有珍珠菜 ,你想要我可以問佢攞。
Monse 發表於 2009-3-4 01:22

MONSE ~~~ 我想自己種, 可唔可以拎到小苗呢 ?
唔該你呀 ~~ ^^
回復

花園仔 發表於 2009-3-4 10:42:24 |顯示全部樓層
4721# JicJicmom
珍珠菜原來好少有種子架 .....  唔緊要 , 等我再去搵下先 ~~
多謝老師解答呀 ~~ 送你一客川椒雞 ~~ ^^
=====================================

積積媽, 早晨!

珍珠菜係好多種籽嘅, 只不過而家唔係開花嘅時候啫!
因為香港人比較少種, 我諗種籽難買D乍!

如要苗苗我可以下午寄D頭頭俾你兄日就可以收到, 即刻種起好易生嘅啫!

體牛油果下面嘅珍珠菜 -- 要咪挖俾你啦!
回復

farfeifar 發表於 2009-3-4 11:40:00 |顯示全部樓層
哦~原來平時食川椒雞炸個d係珍珠菜...
我一路都以為係紫蘇葉呢~
順帶一問: 呢隻紫蘇食得冇??
回復

花園仔 發表於 2009-3-4 12:14:19 |顯示全部樓層
4724# farfeifar
哦~原來平時食川椒雞炸個d係珍珠菜...
我一路都以為係紫蘇葉呢~
順帶一問: 呢隻紫蘇食得冇??

================================

嗱! 我呢隻正宗<紫蘇>肯定食得!

你對清楚睇吓同唔同啦!
回復

花園仔 發表於 2009-3-4 12:29:02 |顯示全部樓層
準備寄俾積積媽嘅珍珠菜苗苗頭.
回復

農夫 發表於 2009-3-4 12:34:48 |顯示全部樓層
老師既桑子收得好多呀
我果d大部份都變黑枯掉脫落...><..
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-4 12:38:05 |顯示全部樓層
準備寄俾積積媽嘅珍珠菜苗苗頭.
花園仔 發表於 2009-3-4 12:29

好多謝老師割愛 !!!! 積媽實在感激 !!!以後阿娘唔使周圍共去搵珍珠菜 !!!
回復

小寶 發表於 2009-3-4 13:03:48 |顯示全部樓層
好多謝老師割愛 !!!! 積媽實在感激 !!!以後阿娘唔使周圍共去搵珍珠菜 !!!
JicJicmom 發表於 2009-3-4 12:38 PM

老師真係好人都絕頂呀!
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-4 13:17:30 |顯示全部樓層
老師真係好人都絕頂呀!
小寶 發表於 2009-3-4 13:03

堆 !!!!! 所以積媽一定會好比心機種好佢架 !!!!!
回復

arp 發表於 2009-3-4 15:49:26 |顯示全部樓層
4690# isislau
老師好! 我終於追晒所有帖
=======================

你好!
見你咁好心機我都好開心架!

送上開花嘅  -- 唔係個個都種得咁靚架! ...
花園仔 發表於 2009-3-3 18:00

hi, 花園仔老師...
之前我鄰居比左盤野我種, 而家都種到幾大棵,
佢話有止咳化痰功效, 但係唔知叫咩名,
而家arm arm 睇到你張相先知道原來叫''到手香" ....終之都有名有姓啦 ~~
想問下到手香平時你會點煮來食?
我自己都有種龍利葉, 通常加南北杏, 百合煲湯羅.
回復

貝貝 發表於 2009-3-4 19:53:26 |顯示全部樓層
老師,救救我的小蕃茄呀,d 車厘茄ge底部全部變晒瘀黑色呀   點算呀老師
SN205075 (Medium).JPG
回復

農夫 發表於 2009-3-4 21:07:11 |顯示全部樓層
老師,救救我的小蕃茄呀,d 車厘茄ge底部全部變晒瘀黑色呀   點算呀老師
貝貝 發表於 2009-3-4 19:53

希望老師幫到你啦
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-4 21:48:05 |顯示全部樓層

哎呀 , 你快d剪左d壞果走先喇 , 如果係病菌, 會惹埋其他架......
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-3-4 21:50:09 |顯示全部樓層

點解會咁既?好慘慘呀~~~
回復

bearbear 發表於 2009-3-4 22:41:21 |顯示全部樓層
4688# bearbear

花老師你好! 我有個小小問題:
D吽好咗既泥放得太耐唔用(譬如一兩年)會唔會走緊D肥?
===================================

你好!
嘩, 你好多地方牙, 擺兩年都用唔曬?
咁用桶装住冇水冲走D ...
花園仔 發表於 2009-3-3 19:24

謝謝老師解答!
好多地方 <-- 唔係呀,係冇地方種野就真,所以用唔曬D泥.
其實我係買咗D有肥既科學泥用唔曬,唔知放得太耐唔用
會唔會走緊D肥姐.
回復

花園仔 發表於 2009-3-4 23:20:37 |顯示全部樓層
4732# 貝貝
老師,救救我的小蕃茄呀,d 車厘茄ge底部全部變晒瘀黑色呀   點算呀老師
============================================
你好!
一發現瘀黑色嘅情况應立刻剪曬佢毀滅啦, 等乜唧!
蕃茄係患咗<蕃茄晚疫病>呀! 問吓衫兄用乜藥啦!
回復

花園仔 發表於 2009-3-4 23:30:09 |顯示全部樓層
4727# 農夫

老師既桑子收得好多呀
我果d大部份都變黑枯掉脫落...><..

==============================

桑椹子熟咗咪跌到一地都係囉!

今日開始整果醬囉!
回復

花園仔 發表於 2009-3-4 23:36:53 |顯示全部樓層
4736# bearbear
謝謝老師解答!
好多地方 <-- 唔係呀,係冇地方種野就真,所以用唔曬D泥.
其實我係買咗D有肥既科學泥用唔曬,唔知放得太耐唔用
會唔會走緊D肥姐.
====================================

唔多唔少都會架, 如果放得好影响就唔大嘅,
不過都唔好放咁耐丫! -- 你估係白蘭地放體橡木桶度咩!
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-4 23:37:10 |顯示全部樓層
嘩…蕃茄好可憐!
d 果占好正,好似係街買咁樣!
回復