乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209980 19848
may.sun 發表於 2009-2-4 23:53:56 |顯示全部樓層
3857# may.sun

睌安老師,第一幅相大大塊鬈bin o既係乜菜,好靚咁啵

--------------------------------------------------

真品仲靚呀! 都係唔同品種嘅沙律生菜(萵苣, 菊苣)!

呢隻係油麥菜嘅一種都好好 ...
花園仔 發表於 2009-2-4 23:48

老師5係厘隻,係大大塊卷葉果隻呀
回復

花園仔 發表於 2009-2-4 23:57:46 |顯示全部樓層
3833# ChrisTsui

老師~
我早兩日用"花生麩+骨粉+泥炭土+水"吽o左大半箱泥,用蓋密封~
今朝諗住加d即燒o既草木灰入去,點知見d泥局部發霉,請問係咪有蟲o既先兆?
依家可唔可以加d茶籽粉入去防患未然呀?
另外,想問老師,o個箱泥應該放o係全日照,半日照定係有遮蔭o既地方會好d呀?
唔該老師~

-------------------------------------------------------------------------------

密封咗又曝曬入邊唔好話蟲蟲亞, 蛇都死啦!

局部發霉 -- 我地食嘅芝士, 火腿, 酒餅, 豉油.....都全部發霉啦!
唔好咁快就落茶仔粉住, 有先啦!
回復

花園仔 發表於 2009-2-5 00:04:08 |顯示全部樓層
3861# may.sun

老師5係厘隻,係大大塊卷葉果隻呀

-------------------------------------------------------------
都係唔同品種嘅沙律生菜(萵苣, 菊苣)!
回復

花園仔 發表於 2009-2-5 00:16:02 |顯示全部樓層
今日仲買咗幾個盆添, 貴咗好多啵!
回復

花園仔 發表於 2009-2-5 00:26:40 |顯示全部樓層
3860# BanbieChan

呢隻見都未見過呀老師

-----------------------------------------------------

呢隻係油麥菜類其中一種, 有人叫佢做<飛麥菜>,
原因佢嘅種籽成熟會自動彈飛出黎架!

油麥菜食得囉!
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-5 00:29:41 |顯示全部樓層
過咗12點咪PM過黎囉!

真係好正架!
花園仔 發表於 2009-2-4 23:25

老師

抱歉啊24小時內都仲未得呀
回復

花園仔 發表於 2009-2-5 00:30:23 |顯示全部樓層
種體地上嘅沙律生菜(萵苣, 菊苣)
顏色比體防蟲網室入面嗰D深色好多架
回復

花園仔 發表於 2009-2-5 00:32:36 |顯示全部樓層
3866# BanbieChan

抱歉啊24小時內都仲未得呀

-------------------------------------------------------------------

咁牙, 睇住相先啦!
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-5 00:33:39 |顯示全部樓層
種體地上嘅沙律生菜(萵苣, 菊苣)
顏色比體防蟲網室入面嗰D深色好多架
花園仔 發表於 2009-2-5 00:30

因為接觸陽光多

所以色素深
回復

may.sun 發表於 2009-2-5 00:36:01 |顯示全部樓層

公主好聰明啵,食左聰明豆呀
回復

花園仔 發表於 2009-2-5 00:44:24 |顯示全部樓層
3869# BanbieChan

所以色素深

--------------------------------------------------------------

啱!
正确D係防蟲網室個頂係雙層抗UV嘅膠板(英國太陽牌)做嘅!

所以想靚就唔好曬咁多紫外光嘞!

同另一盆蕃茄仔飛髮!
回復

mandm2007 發表於 2009-2-5 00:46:49 |顯示全部樓層
3860# BanbieChan

呢隻見都未見過呀老師

-----------------------------------------------------

呢隻係油麥菜類其中一種, 有人叫佢做,
原因佢嘅種籽成熟會自動彈飛出黎架!

油麥菜食得囉! ...
花園仔 發表於 2009-2-5 00:26

正喎!! 種籽自動飛出未可以自動播種囉!! 哈哈哈!!! 11.gif
回復

花園仔 發表於 2009-2-5 00:54:19 |顯示全部樓層
3872# mandm2007

正喎!! 種籽自動飛出未可以自動播種囉!! 哈哈哈!!!  

-----------------------------------------------------------

有乜咁正啵, 植物好多都係咁架喇!

熱天都可以種嘅中型椰菜(淋甜好食)!

盆種嘅, OK架罅!
回復

mandm2007 發表於 2009-2-5 00:56:43 |顯示全部樓層
3872# mandm2007

正喎!! 種籽自動飛出未可以自動播種囉!! 哈哈哈!!!  

-----------------------------------------------------------

有乜咁正啵, 植物好多都係咁架喇!

熱天都可以種嘅中型椰菜(淋甜好食 ...
花園仔 發表於 2009-2-5 00:54

老師你....我收唔到椰菜種子你仲放張靚靚椰菜黎引我......... 21.gif
回復

花園仔 發表於 2009-2-5 00:59:47 |顯示全部樓層
我今日收到由順德帶黎嘅嘢

食咗佢今晚就....

晚安!
回復

小寶 發表於 2009-2-5 01:00:12 |顯示全部樓層
3869# BanbieChan

所以色素深

--------------------------------------------------------------

啱!
正确D係防蟲網室個頂係雙層抗UV嘅膠板(英國太陽牌)做嘅!

所以想靚就唔好曬咁多紫外光嘞!

同另一 ...
花園仔 發表於 2009-2-5 12:44 AM

原來UV令到D菜深D色~
人都係一樣
回復

shirleyt 發表於 2009-2-5 06:05:33 |顯示全部樓層

食咗佢今晚就....

晚安!
花園仔 發表於 2009-2-5 00:59

lee個係咪大頭菜?
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-5 10:40:14 |顯示全部樓層
老師

我今朝煑咗粗菜心做早餐喇

好甜好好味呀
回復

ioksw 發表於 2009-2-5 10:53:53 |顯示全部樓層
鮑魚吸引d
回復

kwanyeehui 發表於 2009-2-5 11:07:10 |顯示全部樓層

食咗佢今晚就....

晚安!
花園仔 發表於 2009-2-5 00:59

老師,
大頭菜可以點食?
蒸鯇魚, 蒸豬肉, 煲花生排骨粥?
食咗佢今晚就....發大頭夢?
回復