乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209958 19822
花園仔 發表於 2009-2-3 22:28:17 |顯示全部樓層

回#3818 fae

追肥即係植物用咗原本泥土前藏嘅肥料都唔夠時,
外表睇得出有弱勢嘅表現 -- 枝葉冇咁好力顏色轉淡甚至發黄....
就要補充養份俾佢嘞, 按植物所需肥料施放咪叫追肥囉!

咁你都識得<係上個月中浸左兩支花生Fu水以作溝水追肥之用....>洛, 適當時期咪淋落去囉!

哈哈, 亦可以按有D磗家話乜乜植物幾多日施放乜乜肥乜乜元素架!
回復

fae 發表於 2009-2-3 23:17:05 |顯示全部樓層
回#3818 fae

追肥即係植物用咗原本泥土前藏嘅肥料都唔夠時,
外表睇得出有弱勢嘅表現 -- 枝葉冇咁好力顏色轉淡甚至發黄....
就要補充養份俾佢嘞, 按植物所需肥料施放咪叫追肥囉!

咁你都識得洛, 適當時期咪淋落去囉 ...
花園仔 發表於 2009-2-3 22:28

咁我真係要留意佢多點啦,謝謝老師的指教^^
但係書教過,d 花生fu水未浸得夠兩個月又話未成熟...我係驚淋左落去之後會產生燒根的問題
雖然之後都會再淋番水....真係都唔知道信邊個講
唯有觀察佢多d 睇多d ^^謝謝老師
回復

mandm2007 發表於 2009-2-3 23:38:47 |顯示全部樓層
題外話, 我想問我上排"牛"左d泥,但上排發現有虫虫呀,白 ...
mandm2007 發表於 2009-2-3 14:42

老師~ 我好心急想知呀~ 你要記得解答我呀!!
我"牛出虫"呀!!! d泥救唔救到呀??定係要放棄呢??
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-3 23:39:19 |顯示全部樓層
3814# BanbieChan

啱架罅! 準備做黄皮樹了哥啦 -- 唔大唔食呀!
花園仔 發表於 2009-2-3 22:03

老師

咁我一於等食喇
回復

花園仔 發表於 2009-2-3 23:41:33 |顯示全部樓層
3822# fae

咁我真係要留意佢多點啦,謝謝老師的指教^^
但係書教過,d 花生fu水未浸得夠兩個月又話未成熟...我係驚淋左落去之後會產生燒根的問題
雖然之後都會再淋番水....真係都唔知道信邊個講
唯有觀察佢多d 睇多d ^^謝謝老師

-------------------------------------------------------------------------------------------------

係亞, 我個帖一路都有講花生麩, 骨粉, 草木灰肥料係要經發酵及溝淡先好用架!

花生麩浸水未夠兩個月的确係危險D嘅, 亦未能充份發揮花生麩轉化養份嘅功能丫,

如浸咗一個月嘞燒根可能性就好低嘅啫, 只係花生麩發酵唔夠日子養份就大打折如咁解囉!
回復

花園仔 發表於 2009-2-3 23:52:30 |顯示全部樓層
3823# mandm2007

題外話, 我想問我上排"牛"左d泥,但上排發現有虫虫呀,白 ...

----------------------------------------------------------------------------

點解唔用得唧!
就算你唔吽肥D泥都好多蟲菌架喇, 只過細嗰D你睇唔到之馬.
你怕就灑D石灰撈吓D泥, 猛曬太陽或用厚膠袋密封焗吓佢囉!
甚致噴吓<三益>都得格, 使乜用到個救字呢!
回復

花園仔 發表於 2009-2-4 00:00:19 |顯示全部樓層
晚安+早晨!

大家有冇留意我嘅沙律生菜種體防蟲網室與空地佢D顏色嘅分別呢? 原因呢?

長日照空地上種嘅沙律生菜.
回復

mandm2007 發表於 2009-2-4 00:11:35 |顯示全部樓層
3823# mandm2007

---- ...
花園仔 發表於 2009-2-3 23:52

咁我怕d虫虫會食我d菜嘛!! 佢地又肥又大,好可怕!!唔想每次睇植物時都見到佢地嘛.... 18.gif
回復

花園仔 發表於 2009-2-4 13:30:07 |顯示全部樓層
3828# mandm2007

咁我怕d虫虫會食我d菜嘛!! 佢地又肥又大,好可怕!!唔想每次睇植物時都見到佢地嘛....  

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

肥大嗰D專食地下嘅嘢好似花生麩骨粉等等啫, 佢咁肥又論盡點爬到上去亞!

係牙, 用<茶仔粉>撈泥都好掂架! 衫兄都有得賣架!
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-2-4 14:06:41 |顯示全部樓層
老師,而家種茄子同荷蘭豆係唔係時候呀?會唔會好難種呢?如果唔係我都想去買d種子學吓種^.^
回復

farfeifar 發表於 2009-2-4 14:16:43 |顯示全部樓層
老師, 各式生菜正常幾多日收成呢?我怕佢地挨唔到夏天呢!
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-4 14:46:27 |顯示全部樓層
老師

午安

我今日發嘅短訊已經超額喇

我聽日再pm地址比你丫
回復

ChrisTsui 發表於 2009-2-4 15:22:01 |顯示全部樓層
老師~
我早兩日用"花生麩+骨粉+泥炭土+水"吽o左大半箱泥,用蓋密封~
今朝諗住加d即燒o既草木灰入去,點知見d泥局部發霉,請問係咪有蟲o既先兆?
依家可唔可以加d茶籽粉入去防患未然呀?
另外,想問老師,o個箱泥應該放o係全日照,半日照定係有遮蔭o既地方會好d呀?
唔該老師~
回復

mandm2007 發表於 2009-2-4 15:34:01 |顯示全部樓層
3828# mandm2007

咁我怕d虫虫會食我d菜嘛!! 佢地又肥又大,好可怕!!唔想每次睇植物時都見到佢地嘛....  

--------------------------------------------------------------------------------------------------- ...
花園仔 發表於 2009-2-4 13:30

哈哈哈~ 肥到上唔到!! 好好笑呀!! 10.gif
好!! 咁我即係唔駛怕佢地啦~
茶仔粉....問下我附近有無先.....唔該晒老師!!
回復

mandm2007 發表於 2009-2-4 15:39:46 |顯示全部樓層
老師~
我早兩日用"花生麩+骨粉+泥炭土+水"吽o左大半箱泥,用蓋密封~
今朝諗住加d即燒o既草木灰入去,點知見d泥局部發霉,請問係咪有蟲o既先兆?
依家可唔可以加d茶籽粉入去防患未然呀?
另外,想問老師,o個箱 ...
ChrisTsui 發表於 2009-2-4 15:22

我個D之前都係咁呀~
之後我打開左佢用水沖完再晒太陽同吹下風, 跟住就開始有虫虫啦!!
回復

農夫 發表於 2009-2-4 15:43:02 |顯示全部樓層
3832# BanbieChan

大戶應該加額先得播~
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-4 15:45:47 |顯示全部樓層
3832# BanbieChan

大戶應該加額先得播~
農夫 發表於 2009-2-4 15:43

回復

ChrisTsui 發表於 2009-2-4 15:51:25 |顯示全部樓層
3835# mandm2007
我唔敢打開蓋呀,驚有昆蟲飛入去產卵,以前試過打開蓋,吽o左一堆蛆蟲,勁嘔心~
唔知唔打開蓋會唔會都有蟲呢?
回復

mandm2007 發表於 2009-2-4 15:58:40 |顯示全部樓層
3835# mandm2007
我唔敢打開蓋呀,驚有昆蟲飛入去產卵,以前試過打開蓋,吽o左一堆蛆蟲,勁嘔心~
唔知唔打開蓋會唔會都有蟲呢?
ChrisTsui 發表於 2009-2-4 15:51

咀虫係唔係即係白色肥嘟嘟個D呀?
回復

may.sun 發表於 2009-2-4 16:04:33 |顯示全部樓層
咀虫係唔係即係白色肥嘟嘟個D呀?
mandm2007 發表於 2009-2-4 15:58

係ar .....
回復