乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209921 19822
farfeifar 發表於 2009-2-3 11:33:52 |顯示全部樓層
今日摘咗D蕃茄仔, 又甜又好味!
花園仔 發表於 2009-2-2 22:53

引死人喇~老師請問而家適合再種嘛?
因為而家呢log種得麻麻地,想再黎過呢!
回復

mandm2007 發表於 2009-2-3 14:11:43 |顯示全部樓層
薯仔上次經過結霜嘅摧殘唔知點呢, 今日終于忍唔住挖開D泥睇吓....
花園仔 發表於 2009-2-2 23:40

D薯仔葉好靚喎!! 個薯仔有泥蓋住應該都無事既!! 點樣計都係有泥蓋住會暖D!!
回復

花園仔 發表於 2009-2-3 14:29:17 |顯示全部樓層
3775# may.sun

薯仔上次經過結霜嘅摧殘唔知點呢, 今日終于忍唔住挖開D泥睇吓....

咁青,未得ga

3782# mandm2007

D薯仔葉好靚喎!! 個薯仔有泥蓋住應該都無事既!! 點樣計都係有泥蓋住會暖D!!

-------------------------------------------------------------------------

大家好! may.sun都話我細路仔囉, 我知冇事,
想睇吓大咗幾多之馬! -- 童心+好奇啫!
回復

may.sun 發表於 2009-2-3 14:39:18 |顯示全部樓層

咁青,未得ga

薯仔上次經過結霜嘅摧殘唔知點呢, 今日終于忍唔住挖開D泥睇吓. ...
花園仔 發表於 2009-2-3 14:29

細路仔老師
回復

mandm2007 發表於 2009-2-3 14:42:38 |顯示全部樓層

咁青,未得ga

薯仔上次經過結霜嘅摧殘唔知點呢, 今日終于忍唔住挖開D泥睇吓. ...
花園仔 發表於 2009-2-3 14:29

我都好好奇老師到底有咩係未種過!? 有咩係難到老師!?
見你咩都種得咁好真開心, 我上排先發覺有d白菜苗同菜心苗左....真係唔開心....都唔知幾時先有得食...

題外話, 我想問我上排"牛"左d泥,但上排發現有虫虫呀,白色架又肥又大,我應該點處理呀??
我又唔想唔要d泥,但又好驚喎,已經找人幫我整死左d啦~ 現在將佢密封左放埋一邊.....
回復

may.sun 發表於 2009-2-3 14:45:11 |顯示全部樓層
我都好好奇老師到底有咩係未種過!? 有咩係難到老師!?
見你咩都種得咁好真開心, 我上排先發覺有d白菜苗同菜心苗左....真係唔開心....都唔知幾時先有得食...

題外話, 我想問我上排"牛"左d泥,但上排發現有虫虫呀,白 ...
mandm2007 發表於 2009-2-3 14:42

之前我o牛過la,會好多好多虫ga
回復

mandm2007 發表於 2009-2-3 14:48:30 |顯示全部樓層
之前我o牛過la,會好多好多虫gahttp://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(63).gif
may.sun 發表於 2009-2-3 14:45

咁你點解決呀?? 我"牛"左兩盤, 其中一盤牛左好多肥虫,另一盤暫時唔見,
但好驚遲d都會有!!除左虫,仲有好多蚊滋!!
回復

may.sun 發表於 2009-2-3 14:49:13 |顯示全部樓層
咁你點解決呀?? 我"牛"左兩盤, 其中一盤牛左好多肥虫,另一盤暫時唔見,
但好驚遲d都會有!!除左虫,仲有好多蚊滋!!
mandm2007 發表於 2009-2-3 14:48

掉左
回復

kwanyeehui 發表於 2009-2-3 14:54:23 |顯示全部樓層
之前我o牛過la,會好多好多虫gahttp://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(63).gif
may.sun 發表於 2009-2-3 14:45

花生麩?
果次真係嚇死, d蟲又肥又會郁, 臭到嘔!
回復

may.sun 發表於 2009-2-3 14:55:51 |顯示全部樓層
花生麩?
果次真係嚇死, d蟲又肥又會郁, 臭到嘔!
kwanyeehui 發表於 2009-2-3 14:54

屋"o牛"5掂,頂5順
回復

花園仔 發表於 2009-2-3 15:05:17 |顯示全部樓層
3776# JicJicmom

恨死我喇 ....... 老師D車厘茄好似要彈出 MON 咁 .......
老師我又有問題呀 : 你棵迷你蕃茄好大棵呀 ~~ 係唔係一棵黎架 ? 如果係 , D橫 Y 要唔要剪左去架 ? 我只種過大蕃茄 , 未種過迷你茄 .... 我D大蕃茄葉會剪走一半 留番半塊響枝椏度 , 側芽"全走" .... 咁至叫 "捱"到金蕃茄2兄弟出到身 ......
但我爬完文又知道 , 老師字典入面係無摘芯 / 摘芽呢D野 ..... 會唔會係因為我泥土/肥料管理得唔好, 所以要有摘芽 / 頂同剪葉呢D舉動呢 ?
先多謝老師解答呀 ~~
(我都要努力 !!!! >:-))

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

你好!
唔使恨嘅我曬緊種子俾大家嘞!
又係問呢個問題, 梗係一棵黎啦, 我因為恃住D泥夠肥及有條件所以冇剪橫丫, 等佢自由發展亂咁生啫.
有摘心架, 我體每橫丫有3組茄仔時會摘走芽尖嘅.
我點解唔多講呢個問題呢? 原因每個案例都唔相同,
好似你話斋泥土/肥料/管理等等條件可以影响棵植物嘅前途架.
E=MC² 有條件咪留多幾條橫丫囉生多幾抽果至摘芯囉. (有D有錢人咪好多老婆仔女嘅!)
冇條件喎咪唔好留咁多橫丫囉, 因為都唔夠養份供應俾佢,
同樣條丫有一組果就要摘芯嘞, 否則果果多多都冇用盞個個奀之之甚至中途落果添!(有D人連老婆都養唔掂仲咁多心做乜丫!)
咁樣你明唔明呢!

曬緊蕃茄仔種籽俾大家啦!

曬緊蕃茄仔種籽俾大家啦!
回復

花園仔 發表於 2009-2-3 15:13:30 |顯示全部樓層
哈哈, 唔得閒住, 暫停....

你地咁得閒估吓呢D剛出芽嘅係乜嘢植物仲好喇!
回復

may.sun 發表於 2009-2-3 15:16:59 |顯示全部樓層

睇到出埋眼水都估5到呀
咁就青瓜la...
回復

mandm2007 發表於 2009-2-3 15:24:11 |顯示全部樓層
哈哈, 唔得閒住, 暫停....

你地咁得閒估吓呢D剛出芽嘅係乜嘢植物仲好喇!
花園仔 發表於 2009-2-3 15:13

哈哈~ 咁細棵,又原全無提示! 亂估先啦!!
現在天氣轉暖唔會係菜掛, 可能係豆或瓜類!!
荷蘭豆,豆角,青瓜,苦瓜,絲瓜.... 10.gif
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-3 15:45:21 |顯示全部樓層
3776# JicJicmom

恨死我喇 ....... 老師D車厘茄好似要彈出 MON 咁 .......
老師我又有問題呀 : 你棵迷你蕃茄好大棵呀 ~~ 係唔係一棵黎架 ? 如果係 , D橫 Y 要唔要剪左去架 ? 我只種過大蕃茄 , 未種過迷你茄 ....  ...
花園仔 發表於 2009-2-3 15:05

XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
明白哂 !!!!! ( 笑到眼水標 !!!!! )
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-3 16:34:00 |顯示全部樓層
你好!
唔使恨嘅我曬緊種子俾大家嘞!
又係問呢個問題, 梗係一棵黎啦, 我因為恃住D泥夠肥及有條件所以冇剪橫丫, 等佢自由發展亂咁生啫.
有摘心架, 我體每橫丫有3組茄仔時會摘走芽尖嘅.
我點解唔多講呢個問題呢? 原因每個案例都唔相同,
好似你話斋泥土/肥料/管理等等條件可以影响棵植物嘅前途架.
E=MC² 有條件咪留多幾條橫丫囉生多幾抽果至摘芯囉. (有D有錢人咪好多老婆仔女嘅!)
冇條件喎咪唔好留咁多橫丫囉, 因為都唔夠養份供應俾佢,
同樣條丫有一組果就要摘芯嘞, 否則果果多多都冇用盞個個奀之之甚至中途落果添!(有D人連老婆都養唔掂仲咁多心做乜丫!)
咁樣你明唔明呢! 花園仔 發表於 2009-2-3 15:05

老師

好明呀
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-3 16:36:50 |顯示全部樓層
係咪莓莓呀~

回復

farfeifar 發表於 2009-2-3 16:49:07 |顯示全部樓層
我估係大蕃茄!
回復

花園仔 發表於 2009-2-3 17:15:43 |顯示全部樓層
大家好!

出張相要大家估根本係唔公平嘅!
苗苗細到要用放大鏡至睇得清楚,
台灣屏東嘅林明華用咗6萬粒種籽至培養出100棵開花結果咋.
呢D就係寒帶植物<藍莓>嘞!
回復

farfeifar 發表於 2009-2-3 17:36:23 |顯示全部樓層
嘩, 好矜貴啊!咁老師咪要下600粒種先有一棵law?
回復