乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209968 19848
亞實 發表於 2009-2-3 17:54:36 |顯示全部樓層
老師.
想問下鉀肥是不是只有草木灰有?
蘿蔔想比多D鉀肥, 用什麼好?
我沒有草木灰呢
回復

花園仔 發表於 2009-2-3 18:03:40 |顯示全部樓層
3777# fae

謝謝老師詳細解說,關於老師之前個篇"菠菜的成長過程"我仲係度搵緊第幾頁中...
噚晚睇到半路都頂唔順....流晒口水咁恰著埋
我都係之前睇到d 書話菠菜好有益..所以先著手種...其實佢無益之處在那呢?
(...整整吓變左生物化學問題添=.=!)

你好! 菠菜草酸豐富食得多易結石喎!
回復

花園仔 發表於 2009-2-3 18:11:26 |顯示全部樓層
3778# nuage

老師新年快樂﹗請問九杞d葉疑似有蟲蟲而家d葉好肉酸﹗我剪咗d葉啱唔啱呀﹗
謝謝老師教我種櫻桃蘿蔔﹗依家出咗葉啦﹗

----------------------------------------------------------------------

你好! 枸杞有蟲就剪咗d葉牙, 都得嘅, 冇曬d葉好快又出翻啫, 佢插枝都生啦!

夠水夠肥夠陽光 -- D枸杞根本食唔切啵!
回復

mandm2007 發表於 2009-2-3 18:30:19 |顯示全部樓層
大家好!

出張相要大家估根本係唔公平嘅!
苗苗細到要用放大鏡至睇得清楚,
台灣屏東嘅林明華用咗6萬粒種籽至培養出100棵開花結果咋.
呢D就係寒帶植物嘞! ...
花園仔 發表於 2009-2-3 17:15

哈哈~ 咁遲d台灣又會有人講:
"香港既花園仔老師用左XXX粒就種到開花結果!!" 47.gif
回復

花園仔 發表於 2009-2-3 18:36:25 |顯示全部樓層
3780# shirleyt

老師你好, 我係種野新丁, 我好鍾意睇你寫d野, 可以學到好多野呀!!!
我有d問題希望老師可以解答, 咩叫 "耙齒蘿蔔", 種子可在那裡買到, 咩時候可以種, 因為有個朋友有病, 要食lee隻蘿蔔, 我想種d比佢食, 多謝幫忙!!!!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

你好!
耙齒蘿蔔嘅種籽可以體一般種籽舖買得到架!
秋天最適宜種, 如果醫病時時都種得啦花多D心機啫!

咩叫 "耙齒蘿蔔"? 相信好多人都答唔出呀! -- 睇相喇!
回復

花園仔 發表於 2009-2-3 19:24:35 |顯示全部樓層

3779# alilovebyj

老師你好搞笑啊!咁你要落足眼力,睇吓見唔見到楊利偉

-------------------------------------------------------

你好!
搞笑嘅嘢好多架!

朋友仔睇見我盆蕃茄仔總係有D懷疑, 究竟個盆有幾棵茄茄呢?

梗係一棵啦!

咁我好似見到有兩條莖從泥面伸出啵!

係丫, 你冇眼花啵, 的确係有两條莖往上生架.
其實两條莖都係同一棵茄茄嘅!
呢隻蕃茄仔有蔓性嘅, 橫丫生得好低 - 佢貼住地面生.
我預咗要加泥冚浮根格咪將佢冚埋啦, 咁睇起黎咪好似两棵種埋一盆囉!
咁樣你明唔明呢!

佢都想睇揚利偉呀!

佢都想睇揚利偉呀!

橫丫生得好低 - 佢貼住地面生.

橫丫生得好低 - 佢貼住地面生.

預咗要加泥冚浮根格咪將佢冚埋啦.

預咗要加泥冚浮根格咪將佢冚埋啦.

咁睇起黎咪好似两棵種埋一盆囉!

咁睇起黎咪好似两棵種埋一盆囉!

長葉唔長果, 掹咗嘞!

長葉唔長果, 掹咗嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-2-3 19:37:10 |顯示全部樓層
嘩, 好矜貴啊!咁老師咪要下600粒種先有一棵law?

哈哈~ 咁遲d台灣又會有人講:
"香港既花園仔老師用左XXX粒就種到開花結果

---------------------------------------------

嗰位林明華先生係由種籽發芽種到開花結果呀!
我地就算發到苗都唔知可以維持得幾耐丫, 咁熱, 玩吓啫!
回復

花園仔 發表於 2009-2-3 19:52:23 |顯示全部樓層
3801# sifenamok

3801# sifenamok

老師.
想問下鉀肥是不是只有草木灰有?
蘿蔔想比多D鉀肥, 用什麼好?
我沒有草木灰呢

------------------------------------------

你好! 我體#3691度答過喇!
食根部或想D根扎實D咪施磷肥囉(骨粉)
食果實類好似蕃茄, 辣椒咁, 或想花花果果多D大D靚D就要施鉀肥嘞(岩鉀鹼, 草木灰, 海藻液....)  

所以我常備真正嘅草木灰啦!
回復

ChrisTsui 發表於 2009-2-3 20:02:25 |顯示全部樓層
老師~
草木灰係咪用任何枯葉都得o架?
屋企幾日可以掃到一桶枯葉,試過用火槍燒,d灰吹到周圍係,連頭髮都黏滿灰~
請問老師平時係點樣燒草木灰o架?
回復

花園仔 發表於 2009-2-3 20:16:28 |顯示全部樓層
3809# ChrisTsui

老師~
草木灰係咪用任何枯葉都得o架?
屋企幾日可以掃到一桶枯葉,試過用火槍燒,d灰吹到周圍係,連頭髮都黏滿灰~
請問老師平時係點樣燒草木灰o架?

----------------------------------------------------------------------

大家燒草木灰最主要原因係攞鉀肥啫!
其實草木灰含氮磷鉀及微量元素嘅份量係隨焚燒材料唔同而變嘅.
我咪體花園度揾笪地將樹枝枯葉等堆埋一齊燒囉, 梗係睇吓吹邊便風啦!
回復

shirleyt 發表於 2009-2-3 20:16:41 |顯示全部樓層
3780# shirleyt

老師你好, 我係種野新丁, 我好鍾意睇你寫d野, 可以學到好多野呀!!!
我有d問題希望老師可以解答, 咩叫 "耙齒蘿蔔", 種子可在那裡買到, 咩時候可以種, 因為有個朋友有病, 要食lee隻蘿蔔, 我想種d比 ...
花園仔 發表於 2009-2-3 18:36

oh...明白, 即長長瘦瘦形蘿蔔, 唔該晒
等我去上環買種子試下種先.
回復

ChrisTsui 發表於 2009-2-3 20:25:31 |顯示全部樓層
3810# 花園仔
老師,
我問漏o左o野,草木灰溝完泥後係咪可以即用,定係要摳幾日至用得o架?
回復

fae 發表於 2009-2-3 21:17:03 |顯示全部樓層
3777# fae

謝謝老師詳細解說,關於老師之前個篇"菠菜的成長過程"我仲係度搵緊第幾頁中...
噚晚睇到半路都頂唔順....流晒口水咁恰著埋
我都係之前睇到d 書話菠菜好有益..所以先著手種...其實佢無益之處在那呢?
(. ...
花園仔 發表於 2009-2-3 18:03

*哦...完全明白!
幾經搜索...終於..終於係老師既第九十五個帖度搵番"菠菜的成長過程",真係好快呀..
只係個幾月就有得收成....我個d 既情況似係老師所種既第九日菠菜咁樣
岩岩有兩塊真業..有d 已經有四塊,我見老師你都無特意去梳開佢地
其實係唔係真係無咁既需要呢?
想請教一吓老師~點樣先知道塊田夠唔夠肥...我個度既田地呢幾日日日都晒到應一應
連以為無晒聲起既魚翅瓜同埋蕃茄都好似有d 葉仔標緊上黎
最驚喜既係以為連芽都唔發既士多啤利都有d 小葉仔...看來真係越種越驚喜^^
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-3 21:22:55 |顯示全部樓層
老師

晚上好

請問我呢菠菜會唔會太密呀

要唔要搣咁

回復

nuage 發表於 2009-2-3 21:26:24 |顯示全部樓層
3778# nuage

老師新年快樂﹗請問九杞d葉疑似有蟲蟲而家d葉好肉酸﹗我剪咗d葉啱唔啱呀﹗
謝謝老師教我種櫻桃蘿蔔﹗依家出咗葉啦﹗

你 ...
花園仔 發表於 2009-2-3 18:11

唔該老師﹗
回復

花園仔 發表於 2009-2-3 21:44:48 |顯示全部樓層
3810# 花園仔
老師,
我問漏o左o野,草木灰溝完泥後係咪可以即用,定係要摳幾日至用得o架?
ChrisTsui 發表於 2009-2-3 20:25

你冇問漏呀, 只係冇睇啫!
--------------------------------------------------------------------------------

大家好!

都幾多朋友猜啵! 近磅囉!

其實呢桶好嘢黎架 -- 干淨企理架!

係用野草樹枝樹葉曬乾燒成<草木灰>體現場混合地下泥屑埋堆,
淋上已發酵咗三個月嘅花生麩水用膠布冚住, 焗咗兩個幾月架罅,
變咗<有肥嘅泥炭土>嘞!  

好處係可以即用唔會燒爛根囉!
---------------------------------------------------------------------------------

草木灰含酸鹼度好高架,  即用會燒爛根架, 吽吓溝勻D至好落呀, 起碼都要一頭半個月啦!

嘩! 落咗草木灰泥炭土幾日啫, 士多啤梨爸爸聲開花罅!
回復

花園仔 發表於 2009-2-3 21:59:09 |顯示全部樓層

3813# fae

塊地夠唔夠肥?
睇吓D植物夠唔夠壯, 顏色夠唔夠綠及亮麗咪知囉!

好似睇人咁有冇精神同體力外表一目了然啦, 面黃肌瘦頭耷耷即係唔夠營養, 或者養份唔啱又唔吸收啫!
回復

花園仔 發表於 2009-2-3 22:03:38 |顯示全部樓層
3814# BanbieChan

啱架罅! 準備做黄皮樹了哥啦 -- 唔大唔食呀!
回復

fae 發表於 2009-2-3 22:06:54 |顯示全部樓層
3813# fae

塊地夠唔夠肥?
睇吓D植物夠唔夠壯, 顏色夠唔夠綠及亮麗咪知囉!

好似睇人咁有冇精神同體力外表一目了然啦, 面黃肌瘦頭耷耷即係唔夠營養, 或者養份唔啱又唔吸收啫! ...
花園仔 發表於 2009-2-3 21:59

同一個場地有個老伯叫我已經可以追肥X___X,隔離田俾左d 唔知道係白菜定係菜芯既苗仔俾我
而家已經有四塊葉了...該時候追肥? 追肥係擺係植物既隔離附近定係先溶係水先啦
我已經係上個月中浸左兩支花生Fu水以作溝水追肥之用..唔知道何時才大排用場
一個月既菠菜...施得肥黎會唔會已經收成食緊
回復

ChrisTsui 發表於 2009-2-3 22:20:36 |顯示全部樓層
3816# 花園仔
嘻嘻~
唔該老師再解答~
老師個帖太多資訊,當時未識得燒草木灰,所以睇完都記唔番~
回復