乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209912 19822
花園仔 發表於 2009-2-1 22:22:18 |顯示全部樓層
3739# 花園仔

噢,咁我d椰菜花(白色)和其他顏色小苗咪凍過水?
另外,想問一下椰菜花要不要用葉包住個花的呢?
小寶 發表於 2009-2-1 22:18

咁又唔使咁担心嘅, 驚雨水多淋壞個花花啫!
椰菜花係唔使用葉包住個花嘅!
回復

花園仔 發表於 2009-2-1 22:28:33 |顯示全部樓層
台東嘅白色糯米粟好食, 而家又打花罅!

近日又要再下D種籽先至長食長有架!
回復

may.sun 發表於 2009-2-1 22:52:20 |顯示全部樓層
我去過留言喇, 你都冇講點整!
花園仔 發表於 2009-2-1 19:40

睇到這,我想話老師你率直得令我覺得你像小孩 你都5好嬲我亂講ar
回復

亞實 發表於 2009-2-1 22:57:20 |顯示全部樓層
睇到這,我想話老師你率直得令我覺得你像小孩 你都5好嬲我亂講ar
may.sun 發表於 2009-2-1 22:52

老師在教學生(我)
回復

may.sun 發表於 2009-2-1 22:59:46 |顯示全部樓層
老師在教學生(我)
sifenamok 發表於 2009-2-1 22:57

我意思老師率直5兜圈子 屬交心的人
回復

mandm2007 發表於 2009-2-1 23:06:41 |顯示全部樓層
哈~過完年大家都浸柑桔,我屋企上幾年都有浸,我媽話要最少要浸一年先飲得架!! 係唔係呀?
上幾年屋企有樽浸左廿幾年既柑桔, 係我婆婆浸落, 真係幾好味!! 但好快飲晒囉!!
回復

花園仔 發表於 2009-2-1 23:13:28 |顯示全部樓層
may.sun 發表於 2009-2-1 22:52

網絡虛擬但人情堅實
呢個版塊唔係談情說愛丫馬, 而係討論研究分享版塊內容嘅實質經驗同成果係咪,
咁樣真D又點會有問題啵!

兩處西芹生長速度有着明顯嘅差異你估吓點解丫?
回復

小寶 發表於 2009-2-1 23:14:36 |顯示全部樓層
哦,落雨我咪放佢入斑比防蟲室然後加透明膠遮住囉
係呢,椰菜花係咪無橫吖架??
回復

花園仔 發表於 2009-2-1 23:20:27 |顯示全部樓層
3746# mandm2007

哈~過完年大家都浸柑桔,我屋企上幾年都有浸,我媽話要最少要浸一年先飲得架!! 係唔係呀?
上幾年屋企有樽浸左廿幾年既柑桔, 係我婆婆浸落, 真係幾好味!! 但好快飲晒囉!!

正確丫! 係呀寄俾你嘅椰菜及紫紅椰菜種子應該兄日或後日會收到架罅!
回復

花園仔 發表於 2009-2-1 23:27:17 |顯示全部樓層
哦,落雨我咪放佢入斑比防蟲室然後加透明膠遮住囉
係呢,椰菜花係咪無橫吖架??
小寶 發表於 2009-2-1 23:14

啱嘞! 要預備D防蟲防雨嘅設備囉!
椰菜花係無橫吖嘅!

呢棑油麥菜大得好快呢!
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-1 23:44:00 |顯示全部樓層
花老師 ~~ 新年快樂呀 ~~~ 祝老師長種長有 ~ 要花得花要果得果 !! ^^
鹹柑桔 :
我屋企係好傳統0既潮州人 , 我結婚時,其中一樣嫁妝就係我出世0個年浸0既鹹柑桔喇 ~ 有錢都買唔到 !! ^^ 另一舊嫁妝就係醃醬菜用0既砵頭一隻 ! XDDDDDDDDDDD
西芹問題 :
係唔係唔同時間下苗 , 等佢地唔好搶食 ( 營養 ) ?
回復

花園仔 發表於 2009-2-1 23:50:39 |顯示全部樓層
你好!
兩幅西芹圖係同一時間移苗嘅, 其一因為施肥過量燒咗根令到生長速度慢咗囉!
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-1 23:52:19 |顯示全部樓層
老師

晚上好

呢度泥土肥沃
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-1 23:53:21 |顯示全部樓層
你好!
兩幅西芹圖係同一時間移苗嘅, 其一因為施肥過量燒咗根令到生長速度慢咗囉!
花園仔 發表於 2009-2-1 23:50

完全錯晒100%
回復

花園仔 發表於 2009-2-1 23:53:40 |顯示全部樓層
大家插(壓)枝嘅柚子薄荷而家點亞?
回復

fae 發表於 2009-2-1 23:53:58 |顯示全部樓層
3719# 花園仔
^^我諗我真係要俾點心機同耐性去等吓...順手密d手去淋水先得了
係呢老師,我睇過公主個邊的post~話菠菜唔適宜移種....(我噚日仲培定d....X___X)
我睇有d 書話菠菜唔適宜追太密既肥,因為其植物分解後..會產生亞"燒"酸鹽...
天呀~請老師指點一吓
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-2 00:05:26 |顯示全部樓層
3752# 花園仔

-__-"""
下肥係我弱項黎 ......... 到而家仲未掌握到 ........
回復

花園仔 發表於 2009-2-2 00:07:32 |顯示全部樓層
3756# fae

^^我諗我真係要俾點心機同耐性去等吓...順手密d手去淋水先得了
係呢老師,我睇過公主個邊的post~話菠菜唔適宜移種....(我噚日仲培定d....X___X)
我睇有d 書話菠菜唔適宜追太密既肥,因為其植物分解後..會產生亞"燒"酸鹽...
天呀~請老師指點一吓

你好!
我個帖都好多資料講菠菜格! -- 由下種籽到食得都有圖文架!
冇問題啵, 菜菜體落肥(唔係化學肥)最少一個星期後至掹黎食咪OK囉!
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-2 09:39:45 |顯示全部樓層
花老師 , 早上好 ~~~~
過2日就立春喇 ~~~~ 請問有無好建議比我呢D種野新仔呢 ? 我會種苦瓜 (黃衫哥哥賣0既雷公陲苦瓜) , 青瓜 , 同迷你蕃茄仔 ~
如果想種皇帝菜 , 而家係唔係時候呢 ?
唔該哂花老師 ~~~~
回復

ChrisTsui 發表於 2009-2-2 11:08:17 |顯示全部樓層
老師~
我都有o野想問呀~
我想種白蘿蔔整蘿蔔糕,唔知呢個季節下種得唔得呢?
請老師指教,唔該晒~
回復