我們都是這樣長大的 (又再加相)

作者: gtrnismo 發表于 2008-5-2 18:00:49
13589 173
heiheimama 發表於 2008-5-16 14:22:49 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-5-16 11:23 發表
我地細果时好興玩紙公仔著衫, 就是一張A4咁上下大的紙, 印咗一個公仔同埋好多件衫, 褲, 裙 等, 剪出來替個公仔一件件換嚟換去, 後來就自己做埋設計師, 畫衫俾佢著.

所以話好多簡單玩具係好可以引發無限創意嫁. ...

我都記得呀,有d仲係用陳寶珠蕭芳芳黎做主角tim.

不過我因為冇錢買,所以只可以自己做.自己搵張紙畫,上色,剪出來.仲做埋衣櫃tim.~
回復

cuiyao 發表於 2008-5-16 15:30:49 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-5-16 11:23 發表
我地細果时好興玩紙公仔著衫, 就是一張A4咁上下大的紙, 印咗一個公仔同埋好多件衫, 褲, 裙 等, 剪出來替個公仔一件件換嚟換去, 後來就自己做埋設計師, 畫衫俾佢著.

所以話好多簡單玩具係好可以引發無限創意嫁. ...

嗯,我都玩過紙公仔,佢係我童年0既「賣飛佛」玩意。
後來我有0的懷疑紙公仔0既概念係來自《13点》。
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-16 15:59:45 |顯示全部樓層

咩呀

原帖由 cuiyao 於 2008-5-16 15:30 發表

嗯,我都玩過紙公仔,佢係我童年0既「賣飛佛」玩意。
後來我有0的懷疑紙公仔0既概念係來自《13点》。

你呢個年代咩

你都玩過紙公仔? haha, 我以為你講條橋隔離果兩個servant

你好斜wor
回復

cuiyao 發表於 2008-5-16 19:18:39 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-5-16 15:59 發表

你呢個年代咩

你都玩過紙公仔? haha, 我以為你講條橋隔離果兩個servant

你好斜wor

斜定邪?
我真係玩過0架,細時有過三兩套,到0左我個年代,係一本本0甘買0架,0的人仔同衫仔係印0係卡紙上,要沿住0的虛線一件件「啪」出0黎。有時粗魯得滯「啪」斷0左隻腳,或者玩得太多玩斷一隻手,就只好用膠紙黐番埋0甘囉。
細個仲有好多奇怪0野玩0架,例如跑山...-_-'' 當時覺得幾好玩0架,有一次一班細路執到張紙皮,就沿住0的斜坡0既去水渠,坐住張紙皮當SIR滑梯0甘SIR落0黎,結果玩到褲穿窿,被阿媽鬧。
回復

cross 發表於 2008-5-22 22:48:31 |顯示全部樓層
岩岩睇左d野同大家分享
http://www.youtube.com/watch?v=8WPN4B2LUxA
個人覺得都幾好睇嫁
都有少少重拾回憶
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-26 16:12:23 |顯示全部樓層

你幾歲呀大約

原帖由 cross 於 2008-5-22 22:48 發表
岩岩睇左d野同大家分享
http://www.youtube.com/watch?v=8WPN4B2LUxA
個人覺得都幾好睇嫁
都有少少重拾回憶

年代唔同, 回憶都唔同了

感慨
回復

比得大帝 發表於 2008-5-26 18:02:04 |顯示全部樓層
我四年班每天和弟弟去 nathan road 的平安大廈, 果度有間當時好大的玩具舖 (約現在的小型7-11咁大) 看一套雙軌的電動賽車, 賣18元, 當時我和弟弟每人每日有一毫半子零用錢, 於是就決定唔食早餐, 約三個月就夠錢賣, 點知我儲夠9元時, 我弟弟竟然話佢冇儲到錢, 全部食晒....

於是只好自己又三個月唔食早餐, 諗住買番嚟同弟弟兩人一起玩, 到我有 18元時, 就拖著弟弟去把它買下來, 點知去到玩具舖, 兩個人都唔捨得買, 我問我細佬,: 不如我地唔好玩, d錢俾咗阿媽好唔好?

我細佬細我兩歲, 都好乖, 佢都叫我唔好買, 於是回家把儲下來的錢給了阿媽.

後來出嚟打工, 買給自己的第一份玩具就是有軌的電動遙控賽車.  
回復

cross 發表於 2008-5-26 20:51:58 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-5-26 16:12 發表

年代唔同, 回憶都唔同了

感慨

睇龍珠長大
回復

IVAN 發表於 2008-5-26 21:40:20 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-5-26 18:02 發表
我四年班每天和弟弟去 nathan road 的平安大廈, 果度有間當時好大的玩具舖 (約現在的小型7-11咁大) 看一套雙軌的電動賽車, 賣18元, 當時我和弟弟每人每日有一毫半子零用錢, 於是就決定唔食早餐, 約三個月就夠錢賣,  ...

哈哈 ~ 好似光影留情 d 片段
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-27 01:14:20 |顯示全部樓層

我睇既吾空已經吾系你地睇既喇掛

arm arm 20到mun喇

果頭近了
回復

cross 發表於 2008-5-27 10:05:16 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-5-27 01:14 發表
arm arm 20到mun喇

果頭近了

乜有好多隻悟空嫁咩
另外.八月好似上電影版
應該會睇..雖說沒什麼好感
回復

carlo 發表於 2008-5-28 11:52:36 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-5-26 18:02 發表
我四年班每天和弟弟去 nathan road 的平安大廈, 果度有間當時好大的玩具舖 (約現在的小型7-11咁大) 看一套雙軌的電動賽車, 賣18元, 當時我和弟弟每人每日有一毫半子零用錢, 於是就決定唔食早餐, 約三個月就夠錢賣,  ...

好乖呀 !   孝順好架 !  有福架您 !
回復

比得大帝 發表於 2008-5-28 12:30:46 |顯示全部樓層
係呀, 我後來同阿媽講叫佢加我零用錢, 咁我可以俾多d錢佢, 阿媽覺得好玩, 真係加咗.

講真噃, 我家好多兄弟姐妹, 我係最乖果個, 我老豆後生果時好鬼惡, 成日打仔, 係打到 che肺果隻, 但係我從未俾佢打過, 可能我怕打啦

回復

carlo 發表於 2008-7-17 13:35:09 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-5-28 12:30 發表
係呀, 我後來同阿媽講叫佢加我零用錢, 咁我可以俾多d錢佢, 阿媽覺得好玩, 真係加咗.

講真噃, 我家好多兄弟姐妹, 我係最乖果個, 我老豆後生果時好鬼惡, 成日打仔, 係打到 che肺果隻, 但係我從未俾佢打過, 可能我怕打 ...

而家打仔好大鑊架 , 我岩岩就得到報應啦 !  http://hk.myblog.yahoo.com/carlong2002/article?mid=19670
回復