我們都是這樣長大的 (又再加相)

作者: gtrnismo 發表于 2008-5-2 18:00:49
13587 172
gtrnismo 發表於 2008-5-5 16:05:37 |顯示全部樓層

冒犯?

原帖由 Peter 於 2008-5-5 15:35 發表

咁又唔好咁講, 我地都冇把冇嘢食冇定瞓掛向咀邊, 只不過見個主題向度, 又將自己的經歷拎出嚟自我懷舊吓啫, 冇人話呢家d細路有嘢玩唔係好事, 我個仔有嘢玩, 都係我呢個 old biscuit 長進啫,

點解有 old version, ...

誤會誤會...

我唔係話你掛係嘴邊, 因為先幾日係另外某forum講起小雲小吉引來一眾小朋友大朋友之鬥
我先講起那個自殺的題目

冒犯就肯定無, 無啦啦邊冒犯, 唔好玩喇, 點都未到呢個位

不過而家既朋友們要面對既壓力真係好無型架...雖然我好同意而家入大學易19幾倍

因為我幾個friend都教書, 香港教書都幾無引
就講小學...她們被逼要做什麼專題討論, 變相小孩們都要 (其實應該掉轉尼講...)
我們都看過, 1個小學生根本未到此程度, 是禮拜6下午2時起, 我相信我那個年代跟你那個年代都未必有呢D野

填鴨式當然囉命(而你那年代又比我的更填)
但又例如老師被上頭要求不可以用抄書方法去"教"
我們又討論了, 如何讓他們於不抄書方法記, 當然好多
但自然需要更多時間更多方法去記, 或學
變相禮拜6, 日都要教數, 等於禮拜6日都要翻學

佢weekdays after class time要回校教太極/魔術
我初初以為係自願, 原來她學校要求學生必須要選擇一個課外活動來學
她自己都評估過, 學生做功課需要做到9點, 減去活動時間要到10點 (不算車出車入時間...)

我friend就講話: 呢D就係K型囉

重有好多野都真係不能盡錄

或者而家D人吾係讀書辛苦, 係無啦啦辛苦
我覺得好無奈

btw, peter我以為你同我差不多年代添
回復

八王爺 發表於 2008-5-5 16:10:21 |顯示全部樓層
人地个 仔都 大学畢业 喇 !
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-5 16:15:42 |顯示全部樓層
小學"專題設計"功課,我女有呀,啱啱今日至交左今年個本
一年一度,根本就係叫家長揾資料(本意係親子)小朋友貼上去或晝公仔上去,寫下字
其實對小學生黎講都唔易架,我女仲叫我一定要幫佢...
回復

比得大帝 發表於 2008-5-5 16:16:31 |顯示全部樓層
咁又係, 以前讀書就讀書, 冇依家咁多無哩頭嘢, 好似我果你咁, 成日向屋企吹flute, 想叫佢唔吹又唔敢, 其實個仔都唔想玩音樂, 不過學校規定一定要玩一種樂器, 我個仔就搵咗支最輕嘅嘢嚟玩, 都算佢醒, 冇叫我晒錢俾佢學d佢冇興趣嘅嘢.
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-5 16:17:13 |顯示全部樓層

0下﹖

原帖由 八王爺 於 2008-5-5 16:10 發表
人地个 仔都 大学畢业 喇 !

唔係化.... 哈哈哈

佢講野唔似wor……..

我就記得你唔細了

哎, 我都老喇, 比D靚仔串我小雲小吉
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-5 16:20:04 |顯示全部樓層

下﹖你又有個女?

原帖由 羊咩咩 於 2008-5-5 16:15 發表
小學"專題設計"功課,我女有呀,啱啱今日至交左今年個本
一年一度,根本就係叫家長揾資料(本意係親子)小朋友貼上去或晝公仔上去,寫下字
其實對小學生黎講都唔易架,我女仲叫我一定要幫佢... ...

個個都有仔女....

係...又flute又家長揾資料

一係就變成老師做功課,一係就變成老母做功課, 一係就吹

辛苦晒
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-5 16:22:06 |顯示全部樓層
我女小學一年級時,都有比佢上堂學下興趣班,如整麵包,手工藝,跳舞
但今年冇啦,因為真係好多功課,又要温習
回復

比得大帝 發表於 2008-5-5 16:23:32 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-5-5 16:17 發表

唔係化.... 哈哈哈

聽佢講野唔似wor……..

我就記得你唔細了

哎, 我都老喇, 比D靚仔串我小雲小吉   

點解串你小雲小吉呀?  小雲小吉係細路仔嚟嫁!

不過我17歲時已經俾人串叫阿叔, 果時同個同學想叫佢細妹帶我地去 party 識女仔, 佢細妹話: 阿叔, 你地咁老, 唔啱玩個噃.

又又又題外話: 我剛才編輯, 改了一個字, 但post出來係, 没有這句 : [ 本帖最後由 Peter 於 2008-5-5 16:27 編輯 ]

但又再改, 改多了一點, 就有呢句嘢出喇

kim kim 我的 observation 有冇錯呀.

回復

gtrnismo 發表於 2008-5-5 16:29:58 |顯示全部樓層

而家D小朋友都是超人

原帖由 羊咩咩 於 2008-5-5 16:22 發表
我女小學一年級時,都有比佢上堂學下興趣班,如整麵包,手工藝,跳舞
但今年冇啦,因為真係好多功課,又要温習

我有日走入機鋪

嘩! 睇人玩 GSD (gundam seed destiny),其實我都有玩下但開始發覺而家D細路真係超人
如果佢地以控制D高達既高超技巧尼控制戰機, 台灣再無分裂論, 西藏無人敢示威獨立, 一個中國指日可待

有時係電視見倒D6歲小朋友被訪問, 對答如流, 真係有D心酸
感覺就好似KTV d 年輕貌美既女士們講得一口流利既粗口一樣, 細細個飽歷滄桑
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-5 16:31:53 |顯示全部樓層

阿叔?

原帖由 Peter 於 2008-5-5 16:23 發表

點解串你小雲小吉呀?  小雲小吉係細路仔嚟嫁!

不過我17歲時已經俾人串叫阿叔, 果時同個同學想叫佢細妹帶我地去 party 識女仔, 佢細妹話: 阿叔, 你地咁老, 唔啱玩個噃.

又又又題外話: 我剛才編輯, 改了一個字,  ...

17歲就....

唔係化, 你感講,你讀書一定好0力
回復

比得大帝 發表於 2008-5-5 16:33:04 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-5-5 16:17 發表

唔係化.... 哈哈哈

聽佢講野唔似wor……..

乜嘢意思先?  你係唔係想話我低B先?      玩你啫...
回復

比得大帝 發表於 2008-5-5 16:35:53 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-5-5 16:29 發表

我有日走入機鋪

嘩! 睇人玩 GSD (gundam seed destiny),其實我都有玩下但開始發覺而家D細路真係超人
如果佢地以控制D高達既高超技巧尼控制戰機, 台灣再無分裂論, 西藏無人敢示威獨立, 一個中國指日可待

有時係 ...

嘩, 你呢句嘢好似話要向佢地顯示軍力咁話囉.
回復

heiheimama 發表於 2008-5-5 17:02:24 |顯示全部樓層
我成日都唔明,既然上一代(即係我呢代?)係吃過咁多苦頭出身,知道什麼對成長最重要,為什麼會盲目地迫自己的子女去做所謂精英呢?

我d朋友都話我,希希4歲啦,你仲唔教佢英文.

我話,我唔信呢套.我依然晚晚同個女出花園數星星.

朋友話,睇你捱得幾耐.

係咪真係冇得選擇?~

呂大樂本”四代香港人”,值得睇下.~
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-5 17:04:16 |顯示全部樓層

讀書0力D人都成熟D

原帖由 Peter 於 2008-5-5 16:33 發表

乜嘢意思先?  你係唔係想話我低B先?      玩你啫...

個look一定會

所以17歲就叫你阿叔囉

又或者跟本玩野話你learn

落P? home party 定bar louge包房K n dance?

熱野wor
回復

比得大帝 發表於 2008-5-5 17:15:35 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-5-5 17:04 發表

個look一定會

所以17歲就叫你阿叔囉

又或者跟本玩野話你learn

落P? home party 定bar louge包房K n dance?

熱野wor

唔講太多以前d威水嘢, 唔係又話我向度晒
回復

比得大帝 發表於 2008-5-5 17:24:48 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-5-5 17:02 發表
我成日都唔明,既然上一代(即係我呢代?)係吃過咁多苦頭出身,知道什麼對成長最重要,為什麼會盲目地迫自己的子女去做所謂精英呢?

朋友話,睇 ...

我都好同意, 我同老婆講, 個仔讀書唔洗叻, 投其畢到業就算, 讀書叻, 不一定出人頭地,

我有d朋友唔俾個女番幼稚園, 日日同佢玩, 佢唔係認為咁個女會叻咗, 而係認為呢個年紀的小朋友最想有personal care, 最想有愛, 試問一班幾拾個細路, 老師可以俾到幾多愛佢 (不要說那些根本没有愛心的老師)
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-5 18:08:28 |顯示全部樓層

之前都講過同樣問題

原帖由 heiheimama 於 2008-5-5 17:02 發表

朋友話,睇 ...

唔知點解, 出街食飯成日聽倒: "stop tommy", "stop 翻實s", "no marianna!" "well done justin"

我以為叫狗

而家D老豆老母個個都唔識講中文, 包括對小朋友, 對貓狗

而小朋友學到的, 就是新城勁爆香港口音英語, 真係聽倒都勁爆

我寧願佢同個仔女講 "不如媽媽同你睇星星", 我猜, 孩子會開心d

因為英文都不是問題, 永遠都係 "stop touching kenny" "stop runny ruby", "no u cant do this locus"

小孩子會想什麼? 我老母係奔妹?
回復

littlejojo 發表於 2008-5-5 21:29:57 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-5-5 18:08 發表

唔知點解, 出街食飯成日聽倒: "stop tommy", "stop 翻實s", "no marianna!" "well done justin"

我以為叫狗

而家D老豆老母個個都唔識講中文, 包括對小朋友, 對貓狗

而小朋友學到的, 就是新城勁爆香港口音英語,  ...

haha~~d家長仲要只係第一句..'stop..peter'係英文...
其後又係用返中文..真係幾似叫狗架有時...(純為個人感覺)

我記得係舊公司有位太太...佢個仔2歲就記得木瓜英文係papaya,
菠蘿係pineapple...可以用英文背火車站名...
我聽到真係嚇親....想當年我2歲果陣...好似淨係識得玩咋...
有時都登宜家d小朋友辛苦...已經唔再係以前既..a for apple..
b for boy囉...

題外話... 你講開叫狗...令我諗起一款'新款'既bb帶...(都出左一段時間架囉)
都唔知係有心整蠱定真係咁'新款'....用係個bb身上...
就好似一個人係度放狗咁款....唔知你地有無見過呢?
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-5 22:07:43 |顯示全部樓層
龍貓同兔仔都有呢d帶
回復

IVAN 發表於 2008-5-5 22:24:29 |顯示全部樓層
黐線 = = d 回覆多到追 post 都追唔切 = =
回復