我們都是這樣長大的 (又再加相)

作者: gtrnismo 發表于 2008-5-2 18:00:49
13570 173
小弟很喜歡儲舊野, 舊手錶舊相機舊玩具舊電器舊銀紙乜舊都有dd
我最近囉翻D舊卡(yes card, bb card)出尼睇, 唸起好多童年既回憶

首先我先貼一貼我既扭蛋:

我聽過有個人話: 香港台灣中國大陸韓國日本, 有過半數男仔(男人)都鐘意高達
吾知係吾係, 但我就係其中之一

因為年紀唔細再無時間好似中學感0切模型, 所以我特別喜愛BB戰士扭蛋

一下係我既收藏.

因搬屋非常亂

上下加埋1張圖

我很喜愛的PM, precious moments
同埋rirakkuma (小)

我喜愛的monchichi
媽媽買左件3比佢, 10蚊咋

雖然我係男但家裡超多公仔.....

地球聯邦軍.... (boru boru boru dachi)

musai with zakussss

以下係: 卡。。。。

評分

查看全部評分

gtrnismo 發表於 2008-5-2 18:08:32 |顯示全部樓層

舊卡s....

因為無位, 所以我先貼1部份

想交換請留言

中學時代的....

我好中意既street fighter cards

我好細個時代既正方貼紙

下面既我超中意

發mo yes card

中學跨欄玩條KCR, 剩下的一張飛....

10蚊的一本舊書, 剛剛買的﹗ 76年好多人都未出世

回復

cuiyao 發表於 2008-5-2 18:16:00 |顯示全部樓層
老來可以俾你0的子孫睇. 以前老豆/爺爺就係玩呢0的爛紙爛膠大0架喇. 佢0地可能會 o 咀. :p
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-2 18:16:52 |顯示全部樓層
好多呀~~~
收藏得咁好,你一定好鍾意

回復

八王爺 發表於 2008-5-2 19:27:48 |顯示全部樓層
你奌可以儲到咁多嘢?
一定係含住 金鎖匙出世。

我哩,住公屋,百幾尺地方,七個人住,真係一条毛都留唔到!
回復

草民 發表於 2008-5-2 19:45:58 |顯示全部樓層
黑膠唱片,七十年代尾八十年代初
攪盤電話,1967-10-26  NEC 630-A1
回復

cross 發表於 2008-5-2 20:01:13 |顯示全部樓層
你由細到大的收藏品真係不少啊
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-2 20:04:49 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-5-2 08:01 PM 發表
你由細到大的收藏品真係不少啊

唔係人人做到,要用好多錢同心機
回復

cross 發表於 2008-5-2 20:08:14 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-5-2 20:04 發表

唔係人人做到,要用好多錢同心機

我覺得心機事少錢事大
回復

carolc 發表於 2008-5-2 21:18:13 |顯示全部樓層
打仗都得喎,
我老公之前都有好多, 但搬屋佢放棄好多啦, 只係留番 d 書仔
回復

IVAN 發表於 2008-5-2 21:24:43 |顯示全部樓層
係我屋企 ... 除左錢係咩都儲唔到 ....(好嬲定好笑?)
有個有整潔癖既老豆,唔中意屋企亂嘈嘈 ~
偏偏佢個仔係個不修邊幅既人 ...
加上屋企係好易有塵既地方, d 扭蛋同模型放一陣就搞到出土咁 = =

一塵不染 .... 簡直係夢想
回復

joey 發表於 2008-5-2 22:04:08 |顯示全部樓層
龍珠ar! 細個時超想睇, 但ar 媽唔俾呢
yes card我小學時都有儲,不過我淨係儲一個明星.
回復

jellyfishy 發表於 2008-5-2 22:31:36 |顯示全部樓層
嘩~ 好壯觀啊~ 點解可以有咁多 高達架?!
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-2 22:47:08 |顯示全部樓層

我都想含.....

原帖由 八王爺 於 2008-5-2 19:27 發表
你奌可以儲到咁多嘢?
一定係含住 金鎖匙出世。

我哩,住公屋,百幾尺地方,七個人住,真係一条毛都留唔到!

hahaha

諷刺+見笑, 小弟以前住安置區, 果時好開心
我搬10幾次屋,差3次20次了,  安置區, 上樓(公屋), 居屋, c人樓, appt, house, town house, 80尺basement no window4面牆都系感住
床都無奮地下
20歲前都系屋村仔, 我家非常複雜, 家春秋+大雷雨

如果大家有住過木屋/安置區的話, 搬上樓既感覺真係有如入半島長住一樣

嘩草民兄﹗你個電話.....下次我帶刀見你
回復

ハマナス 發表於 2008-5-2 23:03:22 |顯示全部樓層
我以前都儲了很多野, 乜都儲一餐。仲記得19歲o個年, 我老豆裝修屋企, 我o個時係外國讀書, 老豆將我所有野都掉晒(包括所有成績表, 獎狀...), 我問返佢佢又話我d野太多, 所以掉時都無逐樣睇, 唔覺意就掉咗喎! 到而家諗起都好唔開心
回復

jellyfishy 發表於 2008-5-2 23:08:18 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-5-2 22:47 發表

hahaha

諷刺+見笑, 小弟以前住安置區, 果時好開心
我搬10幾次屋,差3次20次了,  安置區, 上樓(公屋), 居屋, c人樓, appt, house, town house, 80尺basement no window4面牆都系感住
床都無奮地下
20歲前都系屋村 ...

水母無住過公屋, 但從小到大身邊的同學和朋友都係來自公屋or徒置區.
見到佢地生活都好開心, 水母如果有得選擇, 就寧願唔住大屋, 都想好似佢地咁開心住係公屋一家樓上樓下好親切~
回復

cross 發表於 2008-5-2 23:11:10 |顯示全部樓層
其實有好多野都係你睇我好我睇你好嫁姐
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-2 23:25:34 |顯示全部樓層

金句喇

原帖由 cross 於 2008-5-2 23:11 發表
其實有好多野都係你睇我好我睇你好嫁姐

家家有本蛇貓雞

我都想有個會幫我dum野既老豆, 每人都有D野得到, 而有D野失去

但人就系感架喇, 個個都話寧願a寧願b寧願c

懂得滿足現在的東西已經很好

比我簡當然吾想住公屋, 但如果一家人齊齊整整, 住邊度都無所謂
回復

cross 發表於 2008-5-2 23:29:42 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-5-2 23:25 發表

家家有本蛇貓雞

我都想有個會幫我dum野既老豆, 每人都有D野得到, 而有D野失去

但人就系感架喇, 個個都話寧願a寧願b寧願c

懂得滿足現在的東西已經很好

比我簡當然吾想住公屋, 但如果一家人齊齊整整, 住邊度都 ...

我都係住公屋還是現在式
老實說地方不夠用
加上有一戶鄰居是發瘋的.
不論什麼時候都很吵
好幾次投訴了
除此外.其實總算有溫情吧(算不算是沒東西強行要迫一個好處來的感覺 )
回復

mamajoe 發表於 2008-5-2 23:52:34 |顯示全部樓層
林志(泳)呀,,,我諗我同你差吾多年紀,都係抽個批yes 卡
回復