我們都是這樣長大的 (又再加相)

作者: gtrnismo 發表于 2008-5-2 18:00:49
13586 172
gtrnismo 發表於 2008-5-3 00:26:49 |顯示全部樓層

並非安慰自己,

原帖由 cross 於 2008-5-2 23:29 發表

我都係住公屋還是現在式
老實說地方不夠用
加上有一戶鄰居是發瘋的.
不論什麼時候都很吵
好幾次投訴了
除此外.其實總算有溫情吧(算不算是沒東西強行要迫一個好處來的感覺 ) ...

忽然想講粗口, 吾系鬧你, 系媽D覺得自己有錢既人
其實我都住過比較高既地方, 環境真系一流。 (肥田 同阿旺都尼拍過劇)
但所謂有錢既人, 個個對眼都生到2樓禁高
有時niceD唸住隔離屋吹兩句, 鞋口鞋面
講10句19句都帶D英文, 我以前移民海外D唐人都無講禁^多英文
以前住H形Y形邊有D感野架
成班C拉系出面大下牌, 吹下水, 如果嘈倒人大家都會就下
吾店講到店, 隔離屋借鹽又得借米又得借煙又得借錢吾得
吾系偏激屋村D人好吾好人吾知但起碼無禁....."屁股"

""""""最怕噪音"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

btw, 我肯定是同年代, 因為林志泳好快就蒸發左
回復

cross 發表於 2008-5-3 00:32:47 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-5-3 00:26 發表

忽然想講粗口, 吾系鬧你, 系媽D覺得自己有錢既人
其實我都住過比較高既地方, 環境真系一流。 (肥田 同阿旺都尼拍過劇)
但所謂有錢既人, 個個對眼都生到2樓禁高
有時niceD唸住隔離屋吹兩句, 鞋口鞋面
講10句19句都 ...

仲要用錯英文字或是讀錯仲搞笑
借旦借蔥果d我都有
前兩日隔離送左兩支parker tim(不過印了公司名-.-)
正常聲浪唔係問題
我果邊係直情想報警同佢講怕發生命案
嚇下佢地
一日到黑都嘈
不論深夜早上下午
我都唔明..次次一嘈就正負兩層都聽到
仲要粗口
我都唔明個呀媽同個仔講x你娘親嘛姐係話緊自己
係嘈到關曬門窗都聽到好清楚
次次投訴完佢地就嘈完
冇佢乎
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-3 00:40:05 |顯示全部樓層

一差樣

原帖由 cross 於 2008-5-3 00:32 發表

借旦借蔥果d我都有
前兩日隔離送左兩支parker tim(不過印了公司名-.-)
正常聲浪唔係問題
嚇下佢地
一日到黑都嘈
不論深夜早上下午
我都唔明.. ...

我隔離屋隻狗
日日叫日日叫日日叫日日叫日日叫
禮拜6 日6點未夠叫
weekday 夜晚兩點959叫兩聲
同佢講乜都話ok, 會教下
^^個器官, 見倒落葉叫, 見倒蝴蝶叫, 見到氧氣又叫見到二氧化碳又叫
一投訴就收狗入屋
最後破口大罵而家終於有改善
何必呢

點解D人禁自私
我最愛小動物, 主人才是問題點:@ :@
回復

cross 發表於 2008-5-3 00:44:29 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-5-3 00:40 發表

我隔離屋隻狗
禮拜6 日6點未夠叫
^^個器官, 見倒落葉叫, 見倒蝴蝶叫, 見到氧氣又叫見到二氧化碳又叫
一投 ...

可能係我個人問題
接受唔到老豆老母對仔講野係句句助語而個仔對番父母又係咁
日日大大把鬧交o既聲咁樣嘈都未出血案真係好西利
我同我呀媽成日都話
嘈就一次嘈勁d斬鬼死左睇你點嘈
回復

cuiyao 發表於 2008-5-3 00:54:46 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-5-3 00:32 發表

借旦借蔥果d我都有
正常聲浪唔係問題
嚇下佢地
一日到黑都嘈
不論深夜早上下午
我都唔明個呀媽同個仔講x你娘親嘛姐係話緊自己

你真係好搞笑!!0甘惡劣0既環境仲有幽默感,勁!
回復

cross 發表於 2008-5-3 00:56:07 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-5-3 00:54 發表

你真係好搞笑!!0甘惡劣0既環境仲有幽默感,勁!

其實是我媽媽講
回復

cuiyao 發表於 2008-5-3 01:09:34 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-5-3 00:40 發表

我隔離屋隻狗
禮拜6 日6點未夠叫
一投 ...

我以前住0既徙置屋冇獨立廁所,好不幸公家廁所所在0既尾巷,住0左兩個似乎精神有問題0既人。一個養雞,放雞出走廊痾到周地屎,雞主人應該十年冇沖過涼,距離佢間屋三個單位以內範圍洋溢住臭味。佢對面屋0個位,則係一個孖蒸阿伯,醉起上0黎試過拎刀出0黎想要斬死雞主人。

對面樓又發生過蕃茄煮碎肢湯命案,又試過石油氣爆炸,震爆埋我屋企隻玻璃杯。屋村真係好複雜,但大個0左,當你發現有0的朋友仔係唔識玩何仔公同埋跳棺材繩,好婉惜0甘同你講︰「我冇童年」0既時候,我就明白細個都係窮0的好。

再觀察下身邊細個窮0既朋友,好多都比0個0的溫室大0既朋友懂得人情世故,簡單如去人0地屋企要係0甘意都買0的手信,愈有錢0既人就愈唔識(定係愈有錢愈孤寒?)。細個愈窮0既人就愈信呢一套。有朋友話,因為窮人唔中意俾人覺得佔了對方便宜。

是的,千金難買少年窮。

講番轉頭,點解GTR你屋企霉過都可以儲到0甘多0野?

回復

gtrnismo 發表於 2008-5-3 08:15:11 |顯示全部樓層

因為霉過

原帖由 cuiyao 於 2008-5-3 01:09 發表

我以前住0既徙置屋冇獨立廁所,好不幸公家廁所所在0既尾巷,住0左兩個似乎精神有問題0既人。一個養雞,放雞出走廊痾到周地屎,雞主人應該十年冇沖過涼,距離佢間屋三個單位以內範圍洋溢住臭味。佢對面屋0個位,則係一個孖蒸阿 ...

而家不太再霉了

只養成孤^寒的壞習慣....
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-3 09:28:09 |顯示全部樓層
公屋,舊樓,會所樓我都住過
但自覺最有温情係會所樓,可能本身有自己屋苑網址
拉近左關係,間唔時都會一大班人攪活動,去花墟都係同鄰居去多過同呢度花友
有問題出句聲,大家幫到手都會出手幫忙或比意見
見到面都會好親切咁打照呼.....(咁叫做識體面,大體)
但我而前公屋個度就戶戶都自成一國,自私d
師奶一見到/聽到d咩,佢覺得有興趣0既就多多偉論(即是非)
不過我講個d都只係我親身經驗,其他地方未必係咁
回復

cross 發表於 2008-5-3 09:34:20 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-5-3 09:28 發表
公屋,舊樓,會所樓我都住過
但自覺最有温情係會所樓,可能本身有自己屋苑網址
拉近左關係,間唔時都會一大班人攪活動,去花墟都係同鄰居去多過同呢度花友
有問題出句聲,大家幫到手都會出手幫忙或比意見
見到面都會好親切 ...

我都頂唔順d師奶
最憎開大個門由街頭叫到落街尾
同埋好守唔到秘密的感覺..「呀a太同我講呢..乜乜物物」
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-3 09:43:48 |顯示全部樓層
我去我女學校做家長義工
d師奶義工都要分批,死到要一齊
有次有十組,最少個組得三個人,其他就五至六人,咁睇都叫平均
點知有兩組廿幾三十人........吹脹
呢兩組巳經有咁多人,有兩個師奶仲話一定要加入唔係唔做
我咪出聲話咁咪唔好做囉,走啦
邊度0既師奶都唔好行咁埋,好利害架,
分分鍾a-z太個老公揾幾多,食幾多都知
回復

lammadick 發表於 2008-5-3 09:54:23 |顯示全部樓層
高達嘛--細個時超鐘意--大概係電視有得睇吧
現在嘛...一個都冇...不知不覺的覺得不吸引了
卡嗎--我中學流行時期的產品吧...睇見人有自己都好想有
大過了又覺得冇乜野特別...一張都冇
貼紙--細個時可以得到的...大約是小學時期吧
父母有時會買回來給我們...見我們鐘意又會買...真好
地鐵票--我現在都有一百幾十張...留到現在...有時都重會去買
公仔--哈哈哈...在現在的屋中最少有三兩百隻...男仔都會鐘意呀
有d我鐘意...有d老婆鐘意...有d仔仔鐘意
鈕蛋--我想每個大男孩都實有吧...我很多THOMAS & FRIEND
每次出都去鈕...我仔鐘意...老婆話其實係我自己鐘意
回復

cross 發表於 2008-5-3 09:54:45 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-5-3 09:43 發表
我去我女學校做家長義工
d師奶義工都要分批,死到要一齊
有次有十組,最少個組得三個人,其他就五至六人,咁睇都叫平均
點知有兩組廿幾三十人........吹脹
呢兩組巳經有咁多人,有兩個師奶仲話一定要加入唔係唔做
我咪出 ...

認同
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-3 10:37:37 |顯示全部樓層
我要我女三次默書滿分至有一個鈕蛋架
回復

cross 發表於 2008-5-3 11:40:35 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-5-3 10:37 發表
我要我女三次默書滿分至有一個鈕蛋架

d野太易得到對宜家d細路唔好
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-3 11:46:51 |顯示全部樓層
我女又識諗架喎~有錢唔會話要買野,(我都唔會買)
知道要儲錢
回復

cross 發表於 2008-5-3 11:49:41 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-5-3 11:46 發表
我女又識諗架喎~有錢唔會話要買野,(我都唔會買)
知道要儲錢

可能係儲錢買野比男朋友
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-3 11:55:21 |顯示全部樓層
佢話儲黎比少少親人同埋買屋
回復

cross 發表於 2008-5-3 11:55:53 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-5-3 11:55 發表
佢話儲黎比少少親人同埋買屋

我又做佢親人
做契弟
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-3 12:02:13 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-5-3 11:55 AM 發表

我又做佢親人
做契弟

咪蝦佢啦~~~佢仲細,唔係一間又比人開post話大蝦細架啦
回復