康普茶(紅茶菇、冬菇茶)加左目錄係第一頁

作者: cklife 發表于 2010-10-18 07:37:28
76836 550
小白 發表於 2010-10-22 18:38:38 |顯示全部樓層
題一題大家....

唔好用洗潔精洗個玻璃樽呀...洗完怕d菌生唔到呀.....

我之前整乳酪,個鐘點唔記我叫過佢 ...
cklife 發表於 2010-10-22 17:57

菌已入樽為安啦.....  希望佢生性啦 add4icon
回復

lameric 發表於 2010-10-23 01:00:31 |顯示全部樓層
我有問題... 我其實都有啲擔心自己整嘅時候,儲存時俾其他菌入侵,影響咗樽嘢嘅衛生或產生毒素..不如討論吓大家係點樣儲存同埋防止污染嘅呢? 多謝大家.
回復

fianfumy 發表於 2010-10-23 01:40:11 |顯示全部樓層
題一題大家....

唔好用洗潔精洗個玻璃樽呀...洗完怕d菌生唔到呀.....

我之前整乳酪,個鐘點唔記我叫過佢 ...

原來是皂糊...

公主, 小寶, 是否我今晚所見 透明那舊嘢呀 ?

ck  :  莫講你整手工皂 , 種"菇菇" 這大工程, 我哋D整餅整包都比人話呀 , 買個蛋糕咁平都要自己整, 買斤燒肉都是幾十蚊, 又要自己焗又要洗 , 好多時都比人話我多餘囉.
回復

BanbieChan 發表於 2010-10-23 01:55:24 |顯示全部樓層
另外....公主、小寶、小白...

比你地果舊皂糊係液體皂黎架,係清潔家居用架,你地用少少熱水開左佢,我諗1:1度喇,放一晚等佢溶左,加一茶匙梳打粉落去,裝係樽.....可以要黎洗碗、洗爐頭、洗地、洗厠所等等....

但唔用得係人身上,因為係100%椰子油做....好去油架....

原來是皂糊...

ck  :  莫講你整手工皂 , 種"菇菇" 這大工程, 我哋D整餅整包都比人話呀 , 買個蛋糕咁平都要自己整, 買斤燒肉都是幾十蚊, 又要自己焗又要洗 , 好多時都比人話我多餘囉.
fianfumy 發表於 2010-10-23 01:40

fianfumy

對啊~好在ck喺呢度補充返咋~

等我仲話洗乜都得添~
回復

BanbieChan 發表於 2010-10-23 02:04:30 |顯示全部樓層
ck

多謝你分享呢個有益健康暢快茶~

仲有謝謝你送我哋嘅神秘禮物呢~
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-23 10:28:08 |顯示全部樓層
喂喂~公主和小白,有時間就分享下你地既養菇心得啦~~yeah~~
回復

cklife 發表於 2010-10-23 10:28:47 |顯示全部樓層
原來是皂糊...

ck  :  莫講你整手工皂 , 種"菇菇" 這大 ...
fianfumy 發表於 2010-10-23 01:40

無辦法....佢地唔會諗下,點解佢地買成品有時會平過我地淨買材料咁多....
尤其係食品,你出咁既價錢...人地可以比到咩靚料你丫.....
回復

cklife 發表於 2010-10-23 10:30:14 |顯示全部樓層
fianfumy

對啊~好在ck喺呢度補充返咋~

等我仲話洗乜都得添~
BanbieChan 發表於 2010-10-23 01:55

因為之前將有剩既皂皂派晒....所以淨番家居清潔用既皂皂....諗住公主中意整野食,比佢洗下碗囉...
回復

貓后 發表於 2010-10-23 10:45:29 |顯示全部樓層
因為之前將有剩既皂皂派晒....所以淨番家居清潔用既皂皂....諗住公主中意整野食,比佢洗下碗囉... ...
cklife 發表於 2010-10-23 10:30

你連皂皂都自己做丫,你教下我點整丫add6icon ,你真係好勁丫
回復

cklife 發表於 2010-10-23 10:50:26 |顯示全部樓層
你連皂皂都自己做丫,你教下我點整丫 ,你真係好勁丫
貓后 發表於 2010-10-23 10:45

你搵下吹水區...己經有一個帖子....有埋一D做皂既視頻係度架喇...
回復

cklife 發表於 2010-10-23 11:23:29 |顯示全部樓層
我有問題... 我其實都有啲擔心自己整嘅時候,儲存時俾其他菌入侵,影響咗樽嘢嘅衛生或產生毒素..不如討論吓大 ...
lameric 發表於 2010-10-23 01:00

你既擔心係好正常,態度亦好正確,對於一d無乜醃野經驗既人,係會擔心依樣野既....
所以我.盡量貼多D相上黎囉...大家可以睇多d咁就容易D比較....

預防呢....

個樽唔好有生水、油咁就唔易變壞架喇...
因為有菌膜係度,你果樽野好多益菌,D壞菌唔易生存。
養一個星期可以飲得,但如果你再放耐D呢...係唔會變壞架,因為茶裡面仲有養份,菇菇仲生存緊,不過d茶液會變得好酸可以酸到好似醋咁(因為菌膜有醋酸菌),醋咁酸好多壞菌亦好難生存。

預防呢...唔係太多要注意既地方,因為有菌母真係唔易壞,反而大家儲存係膠樽既茶液,未飲前如果無放係雪櫃,就要留意下。
因為我試過一次有污染,係我拎比朋友飲既三樽茶,放左兩日後,豆奶樽既兩樽無事,烏龍茶樽係茶面出現在一粒粒白色好似蛋蛋既野。
因為豆奶樽係PP 膠,可以受高溫,我用滾水淥過佢,但烏龍茶樽係PET唔可以受熱,我用冷開水洗過,但可能滴水唔夠乾,所以污染左。(PET可以用冷開水沖洗後,晾乾至無水,茶入樽前可以用風筒吹一下樽裡面,咁可以吹乾D水氣....我就係懶無吹乾。)

點判斷佢有問題呢?
好似我咁,見到D不明物體,尤其係水面,例如不同既顏色(紅、橙、黃、綠、青、藍、紫、灰、黑)、奇怪既毛毛狀物係水面。

係個樽度正常應該有既野係....菌母(膠水狀、啫喱狀、海浙頭咁樣、塑膠狀)、菌液(顏色因為所用茶葉有所不同)、菌絲(啡啡地好似D根咁樣)、茶葉碎(可能係一片片、可能係一粒粒砂仔咁....係茶包偷走出黎既)、茶垢(好似我地飲茶咁...係樽低度會沈澱左D唔清澈濛濛地既野)

之前己經貼過菇菇個樣喇.....

再比大家睇一張相....見到依個樣係咪好驚呢.....我當初見到以為壞左,嚇到即刻搵比菇我果個人留言...後來拎隻菇出黎研究,自己解答番自己囉.....(好彩我之前有依方面既經驗....我成日醃野嘛)

嘩....又黑又啡,仲好似有野係面咁...拎出黎睇下,原來唔係有野係面...係底先對....黑黑既原來係個菌膜初形成太薄....透左個茶既顏色出黎...啡啡既係d茶既泡泡同埋菌絲....因為D茶啡啡地嘛....

依D就係菌絲,無問題架....

拎左出黎未洗既樣,根本無問題,自己嚇自己...係個菌膜太薄又形成得唔均勻所以一舊舊咁樣....

個菌膜厚左D...但仲係一舊舊咁...因為茶裡面D泡泡係咁湧上面,頂度佢生得唔均勻囉...我朋友教我得閒按番個菌膜落水,或者搖下個樽等D氣跑番出黎個菌就會靚架喇...

泡泡係水面都係正常既,依支野係準備送出既茶+菌母,放左二日,個面開始有一層膠水狀既菌母形成,因為蓋住左水面,所以D泡泡積左係菌膜同液體之間,就好似好多泡泡係水面咁囉。因為蓋緊左,液體裡面可能會有酒精產生,係正常架,有D人中意飲好似雞尾酒咁既口感就會特登蓋緊佢。但如果想咁樣亦要留意,2、3 日要開一下蓋比佢走左d氣,怕迫爆你個樽呀....而且亦要留意酒精濃度,太濃會殺死D菌架。

評分

查看全部評分

回復

cklife 發表於 2010-10-23 11:33:59 |顯示全部樓層

當個菇菇生左三四層,你就可以有菇食囉.....拎左最底個塊出黎...
今次我改左切粒粒加蜜糖,再灑d新鮮香草係面。(味道好似糖醋椰果咁)
我d薄荷剛種未有收成,蘿勒配蜜糖好似好怪咁...所以,收左少少馬鬱蘭黎食,馬鬱蘭有香水味嘛...香香地...點知今次食時...竟然食到少少薑味....唔知係咪天氣轉左呢....馬鬱蘭D味改變左,不過都仲係咁好食。

天氣乾呀,大家食多D蜜糖啦...我屋企用依隻野裝蜜糖,唔會流到周圍都係,唧完出黎樽口既蜜糖仲會自己走番入樽,好方便。記得要買有蓋架....話晒蜜糖係蟻蟻最愛嘛....

仲有呢...你地洗完康普茶個樽,果D水可以要黎淋花,我之前都有浸D廚餘酵素黎淋香草當肥用,都幾好架...

你地洗樽都用好多水架嘛...當稀釋左架喇.....

我諗住唔浸廚餘酵素,試下用康普茶代替,睇下效果...我諗都差唔多。

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2010-10-23 15:46:07 |顯示全部樓層
你既擔心係好正常,態度亦好正確,對於一d無乜醃野經驗既人,係會擔心依樣野既....
所以我.盡量貼多D ...
cklife 發表於 2010-10-23 11:23

嘩... 你第一次整個菇樣, 真係令人嚇一跳~  
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-23 15:46:52 |顯示全部樓層
當個菇菇生左三四層,你就可以有菇食囉.....拎左最底個塊出黎...
今次我改左切粒粒加蜜糖,再灑d新鮮香草係 ...
cklife 發表於 2010-10-23 11:33

成菇好厚身, 希望等多十日八日, 我都有足夠菇菇可以試食~~
回復

cklife 發表於 2010-10-23 16:34:53 |顯示全部樓層
嘩... 你第一次整個菇樣, 真係令人嚇一跳~
jellyfishy 發表於 2010-10-23 15:46

係呀...嚇到我慌失失....我諗係因為第一水,菌膜較細所以形成得慢D,咁我用個樽直徑又比較濶,所以薄囉...而且D氣都湧得好勁,我又唔敢陏佢,佢係咁係個樽度湧下湧下...攪到個膜一舊舊...其實你個塊菌膜都係唔係咁平均架....
不過遲D有幾塊係底,有氣時會盛高左佢,就會出黎靚D...我依家行過都陏下佢等佢走D氣出黎,第日就有靚菇菇食...
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-23 17:29:52 |顯示全部樓層
我個菇無你第一水菇生得咁嚇人, 最多似水母頭~
可能我日日手多多攪個樽, d 氣走緊d, 無頂到個菇成個火山面~
回復

小白 發表於 2010-10-23 19:52:26 |顯示全部樓層
因我用了洗潔精洗個樽及已風乾.. 得知茹可能不能生長, 所以再用清水再沖洗及用滾水沖個樽, 跟住放有關東西入內, 茹初時浮水, 隔一陣就沉底, 那時以為茹已死 add12icon

不過而家再度浮水及有泡啦 add4icon
回復

貓后 發表於 2010-10-23 19:56:28 |顯示全部樓層
因我用了洗潔精洗個樽及已風乾.. 得知茹可能不能生長, 所以再用清水再沖洗及用滾水沖個樽, 跟住放有關東西 ...
小白 發表於 2010-10-23 19:52

客死你了,希望遲d有相睇啦
回復

小白 發表於 2010-10-23 20:12:02 |顯示全部樓層
客死你了,希望遲d有相睇啦
貓后 發表於 2010-10-23 19:56

反哂光... 好難影...
回復

貓后 發表於 2010-10-23 20:18:16 |顯示全部樓層
反哂光... 好難影...
小白 發表於 2010-10-23 20:12

咁等多幾日先影丫
回復