康普茶(紅茶菇、冬菇茶)加左目錄係第一頁

作者: cklife 發表于 2010-10-18 07:37:28
75880 550
小寶 發表於 2010-10-28 13:57:04 |顯示全部樓層
ck的菌種和菌液於24號星期日晚注入2800ml紅糖茶內,

昨天的情況

今天
菇菇明顯厚左, 味道濃烈左add14icon
回復

小寶 發表於 2010-10-28 15:08:24 |顯示全部樓層

小寶上星期日晚已將ck的愛心菌種和菌液放進2800ml紅茶糖水中

昨天的情況
感覺是薄薄的

但今天感覺完全不同
菇菇厚了,味道也濃烈了add14icon

評分

查看全部評分

回復

cklife 發表於 2010-10-28 19:48:31 |顯示全部樓層
10月28日 (第6 天), 已有大隻茹, 厚1cm

入了一樽比花友試飲

試飲:  已沒有甜味, 略酸, 似飲有氣的醋, ...
小白 發表於 2010-10-28 11:03

係呀.....養得日數多,酸味重時會"拿'喉,依個時候就會開水飲....

個菇係纖維黎架....所以我切粒粒食囉...就咁咬...好難咬得入....而且...就咁咬邊好食架...切粒加蜜糖啦...
回復

cklife 發表於 2010-10-28 19:51:12 |顯示全部樓層
ck 話唔好用嗰隻透明膠樽, 要用半透明嗰隻膠樽呀!  (我有冇睇錯?)
lameric 發表於 2010-10-28 12:32

唔好用蒸餾水樽...市面其他飲品樽都可以,因為蒸餾水樽唔耐酸性,一般飲品樽係PET(樽底有寫),可以耐酸性....但唔耐熱...
所以如果有半透明,比如豆漿樽咁....大多數係PP...可以耐熱耐酸,咁係消毒個樽時會比較方便囉。
回復

cklife 發表於 2010-10-28 19:53:32 |顯示全部樓層
大家都養得好好呀...天氣寒左,如果寒底...或者剛剛左少少風寒,可以加番一茶匙薑汁同菇茶一齊飲....

天氣凍左,飲時可以加暖水飲....30度水溫無問題...菌唔會死...
回復

貓后 發表於 2010-10-28 19:56:14 |顯示全部樓層
大家都養得好好呀...天氣寒左,如果寒底...或者剛剛左少少風寒,可以加番一茶匙薑汁同菇茶一齊飲....

天氣 ...
cklife 發表於 2010-10-28 19:53

ck,收pm丫
回復

小白 發表於 2010-10-28 22:42:10 |顯示全部樓層
咬唔開?
等我今晚都試下先~
jellyfishy 發表於 2010-10-28 11:24

係呀.. 係條茹條, 不是新茹, 似咬緊張紙 add7icon

明天加茶時, 試下d 新茹先
回復

小白 發表於 2010-10-28 23:16:16 |顯示全部樓層
ck 話唔好用嗰隻透明膠樽, 要用半透明嗰隻膠樽呀!  (我有冇睇錯?)
lameric 發表於 2010-10-28 12:32

冇睇錯, 我家大部份飲料膠樽都是 "1", 所以用了CK 給我的那一隻, 可以放心 add14icon  

參考資料 (2007年):
http://www.vital-impact.com/downloads/news/newsC071025.pdf
http://www.consumer.org.hk/websi ... cts/2007042601.html
回復

小白 發表於 2010-10-28 23:18:32 |顯示全部樓層
係呀.....養得日數多,酸味重時會"拿'喉,依個時候就會開水飲....

個菇係纖維黎架....所以我切粒粒食囉 ...
cklife 發表於 2010-10-28 19:48

我老公試飲報告: 少甜少酸, 冇咩酒味
回復

cklife 發表於 2010-10-29 08:21:23 |顯示全部樓層
係呀.. 係條茹條, 不是新茹, 似咬緊張紙  

明天加茶時, 試下d 新茹先 ...
小白 發表於 2010-10-28 22:42

果條菇條....太薄喇....咬得入都好多渣唔好食。我發覺要厚身既,切粒先會爽口,薄身既較[UN],而且好多渣....
回復

cklife 發表於 2010-10-29 08:22:45 |顯示全部樓層
冇睇錯, 我家大部份飲料膠樽都是 "1", 所以用了CK 給我的那一隻, 可以放心   

參考資料 (2007 ...
小白 發表於 2010-10-28 23:16

你比既兩條link好呀...大家可以去睇下....
回復

貓后 發表於 2010-10-29 08:24:37 |顯示全部樓層
琴晚我同阿媽講我會浸冬菇茶,佢話佢細o個個陣都知有人浸了,但佢本身未試過
回復

cklife 發表於 2010-10-29 08:25:35 |顯示全部樓層
我老公試飲報告: 少甜少酸, 冇咩酒味
小白 發表於 2010-10-28 23:18

少甜少酸<---如果係第一水正常....第二水開始會無乜甜多酸....
無乜酒味<---開蓋就會無乜酒味,蓋緊就會有酒味....睇你中意咩味...

係之前睇到個報告話,D水有陣發酵味,係因為D糖分解過程既影響....話用葡萄糖有改善,我下次試下做實驗先.....
回復

N-Blythe 發表於 2010-10-30 01:54:14 |顯示全部樓層

跟進行動又黎啦:-
每次走進厨房,聞到有陣酸宿味
第三日情況:- 已形成第一層薄膜,有氣泡升上
第一樽

第二樽

評分

查看全部評分

回復

N-Blythe 發表於 2010-10-30 02:23:51 |顯示全部樓層

Image2255.jpg 跟進行動又黎啦:-
每次走進厨房,有陣酸宿味
第四日情況:- 第一層薄膜又加厚了,氣泡減小,樽底又有菇菌聚集

第一樽-  薄膜厚4mm

第二樽-  薄膜厚2mm

回復

cklife 發表於 2010-10-30 08:27:33 |顯示全部樓層
琴晚我同阿媽講我會浸冬菇茶,佢話佢細o個個陣都知有人浸了,但佢本身未試過 ...
貓后 發表於 2010-10-29 08:24

係呀...以前有一段時間都好多人浸架....果時社會無依家咁富裕,好多人都會自己浸下野,依家D人會諗都唔諗就會問...邊度有得賣....
回復

cklife 發表於 2010-10-30 08:29:47 |顯示全部樓層
跟進行動又黎啦:-
每次走進厨房,有陣酸宿味
第四日情況:- 第一層薄膜又加厚了,氣泡減小,樽底又有菇菌聚 ...
N-Blythe 發表於 2010-10-30 02:23

酸宿味....哈..哈....好彩老公同我講係醋味姐....如果佢形容係酸宿味...我d菇菇又要搬屋喇...
天氣凍左,打算將D樽搬入房....果邊最暖...
回復

貓后 發表於 2010-10-30 08:44:02 |顯示全部樓層
我想問如果浸冬菇茶,浸到可以飲得個陣,隻菇係咪會沉底架
回復

N-Blythe 發表於 2010-10-30 09:59:37 |顯示全部樓層
回復 257# cklife

昨天,我的囡囡問我,最近厨房有陣怪味,我心想,已有幾天了,近這兩天的氣味較濃烈吧! 014.gif
回復

cklife 發表於 2010-10-30 11:53:59 |顯示全部樓層
我想問如果浸冬菇茶,浸到可以飲得個陣,隻菇係咪會沉底架
貓后 發表於 2010-10-30 08:44

唔一定...多數係浮既...按下佢佢就會沈左落底....其實唔洗介意隻菇浮定沈....佢浮係因為液體有氣泡,而隻菇剛好封左個水面,D泡咪頂起佢囉.....就好似孔明燈識飛一樣....唔關支燈事,係D熱空氣整到佢識飛架咋...
回復