康普茶(紅茶菇、冬菇茶)加左目錄係第一頁

作者: cklife 發表于 2010-10-18 07:37:28
75827 550
cklife 發表於 2010-10-20 18:11:34 |顯示全部樓層
CK你別這樣說啦, 我會考都不合格的, 政府工乜工考不到,
到現在常常被追索番我會考無合格,
但我連考都不想 ...
jeffiau 發表於 2010-10-20 16:56

曲線詢問...依個講法就係啦....如果太曲線...廣東話我都可能收唔到...我諗野比較大直路嘛...
回復

cklife 發表於 2010-10-20 18:13:00 |顯示全部樓層
開完個好長的會回來... 嘩~~ 呢個post真係熱鬧~ ck 你真係好人又細心又有耐性~
睇下我有無野可以 ...
jellyfishy 發表於 2010-10-20 17:03

有呀...你第一個擺菌母...有反應就做個用後報告囉....我諗每個人D反應都會有d唔同....
回復

cklife 發表於 2010-10-20 18:14:20 |顯示全部樓層
回復  cklife

CK, 謝謝你的愛心分享啊!
玻璃樽已有了
我用右面的樽可以嗎?( 是否太大??)
...
N-Blythe 發表於 2010-10-20 17:13

右邊個隻可以呀....我隻好似都係差唔多樣...
自己醃咸蛋好呀...我都剛剛醃好左幾隻....不過我用有機雞蛋醃...個黃都夠實...夠香...
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-20 18:15:25 |顯示全部樓層
有呀...你第一個擺菌母...有反應就做個用後報告囉....我諗每個人D反應都會有d唔同.... ...
cklife 發表於 2010-10-20 18:13

yes ~ madam!!
昨晚睇隻菇, 原來佢有個底, 肥肥地似個肥"丁", 唔係好似相中的菇, 似塊膠.
回復

cklife 發表於 2010-10-20 18:16:33 |顯示全部樓層
yes ~ madam!!  
昨晚睇隻菇, 原來佢有個底, 肥肥地似個肥"丁", 唔係好似相中的菇, 似塊膠. ...
jellyfishy 發表於 2010-10-20 18:15

係呀...個樣似塊膠.....新生出黎既菇個面白D個底啡啡地....
回復

kim123 發表於 2010-10-20 22:42:05 |顯示全部樓層
等我多口講句 :
1) 分享了菇菌的花友, 請盡快回家,太熱個菇會壞, 保險o的你可以帶個保溫袋+雪種
2) 每天早上空腹飲4安士,睡前4安士
3) 制好的茶切勿加熱飲用
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-21 09:10:16 |顯示全部樓層
報告, 20/10, 00:00 放菇入樽, 昨晚巡視, 已見茶的表面有膠膠地.
今早上班前, 八掛再望下, 嘩~ 好明顯有一層淡白色的膠在茶面. (相信我成功左~)
回復

cklife 發表於 2010-10-21 09:19:53 |顯示全部樓層
等我多口講句 :
1) 分享了菇菌的花友, 請盡快回家,太熱個菇會壞, 保險o的你可以帶個保溫袋+雪種
2) 每天早 ...
kim123 發表於 2010-10-20 22:42

多謝你幫我補充呀...

1) 哈...我都無諗咁多添....係呀比菇我個網友佢帶埋雪種坐住隻菇架,不過我諗住如果死左咪再比過你地囉,所以有D疏忽左。
2)食用時間我無留意...不過講嗜酸菌本書係話食飯前食,我呢...朝早會飲一杯,之後如果有食肉或奶製品,又會飲一杯....因為我食肉同奶會唔消化,食完飲覺得舒服d囉....不過標準應該跟kim123即做法。(另外有便秘人士想去得暢快,係飲茶同時記得食番D粗纖維素既野,如葉菜或麥皮之類,佢就會自己滑出來了,依個係我自己經驗,大家試下對你地有無用啦)

3)第三點...係既....熱會殺死D菌,不過應30度應該唔會太熱....話晒冬天唔可以飲室溫野....室溫好涷下,我諗住冬天開微暖水沖黎飲囉。
回復

cklife 發表於 2010-10-21 09:21:27 |顯示全部樓層
報告, 20/10, 00:00 放菇入樽, 昨晚巡視, 已見茶的表面有膠膠地.
今早上班前, 八掛再望下, 嘩~ 好明顯有一 ...
jellyfishy 發表於 2010-10-21 09:10

成功喇.....好快有得飲,一星期後你飲既應該同我D仲有分別,糖份會多D甜D,因為你D菌少過我嘛...到再下一次你就會發覺無咁甜開變酸d架喇,就似我比你飲果d.....
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-21 09:28:30 |顯示全部樓層
成功喇.....好快有得飲,一星期後你飲既應該同我D仲有分別,糖份會多D甜D,因為你D菌少過我嘛...到再 ...
cklife 發表於 2010-10-21 09:21

甜甜地啱我飲~~ ~~
    可能現在天氣很適合隻菇生長, 所以佢快高長大. 今晚試下再拍照, 報告給大家~~
回復

貓后 發表於 2010-10-21 09:40:41 |顯示全部樓層
甜甜地啱我飲~~ ~~  
    可能現在天氣很適合隻菇生長, 所以佢快高長大. 今晚試下再拍照, 報 ...
jellyfishy 發表於 2010-10-21 09:28

我都想睇你拍的照片,add4icon
回復

cklife 發表於 2010-10-21 09:57:39 |顯示全部樓層
甜甜地啱我飲~~ ~~  
    可能現在天氣很適合隻菇生長, 所以佢快高長大. 今晚試下再拍照, 報 ...
jellyfishy 發表於 2010-10-21 09:28

心急既話,五日度啦...可以整少少出黎試下味....再到第七日又試下...你就知佢地既分別喇...
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-21 10:01:59 |顯示全部樓層
大家都咁熱情, 咁啱我今日會早少少收工, 快d 趕回家做過詳細報告俾你地啦~
回復

N-Blythe 發表於 2010-10-21 12:27:11 |顯示全部樓層
回復 143# cklife

自已醃咸蛋隨時有得用~~
    我都有用雞蛋整都好好味架。 09350876.jpg
回復

SSL200507 發表於 2010-10-21 12:36:00 |顯示全部樓層
回復 153# jellyfishy

That is you better keep it for seven days before drinking and five days is just for you to taste the difference as not good enough to function.

By the way if there is a chance that the ready made drink can generate a new fungus on top of it, how long it take and is the drink OK to take after fungus generated.

Thank you!  
回復

chutou 發表於 2010-10-21 13:08:51 |顯示全部樓層
琴日放工去吉豬島~~~
放玻璃樽既地方"吉"晒
係咪比你地買鬼晒
回復

cklife 發表於 2010-10-21 13:55:56 |顯示全部樓層
琴日放工去吉豬島~~~
放玻璃樽既地方"吉"晒
係咪比你地買鬼晒
chutou 發表於 2010-10-21 13:08

無咁誇呀.....大家都去同一個地方先得喎...
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-21 14:04:59 |顯示全部樓層
回復  jellyfishy

That is you better keep it for seven days before drinking and five days is just for you to taste the difference as not good enough to function.
(yes, 係呀~)

By the way if there is a chance that the ready made drink can generate a new fungus on top of it, how long it take and is the drink OK to take after fungus generated.
(可以飲架, ck都有講, 她放左雪櫃裡待飲的菇茶, 一些日子後, 都有菇生. 飲用是沒問題的, 因為都是養紅茶菇的茶~)
SSL200507 發表於 2010-10-21 12:36
回復

八王爺 發表於 2010-10-21 14:52:40 |顯示全部樓層
如果我在家中養菌,一定俾老婆當垃圾丟掉!
如果啲女見到我飲,一定話我乜鬼都夠膽食!
回復

SSL200507 發表於 2010-10-21 15:01:12 |顯示全部樓層
回復 159# 八王爺

自古成功自嘗試.  Go ahead and try freely.  There is so many people tried ahead.  No harm.  Right.  
回復