康普茶(紅茶菇、冬菇茶)加左目錄係第一頁

作者: cklife 發表于 2010-10-18 07:37:28
75836 550
cklife 發表於 2010-10-24 09:33:12 |顯示全部樓層
自己用手喳住塊CPL喺鏡頭前面,對唔倒焦就用手動!咁咪得囉.
lameric 發表於 2010-10-24 02:02

呃...我全部用傻瓜機影咋........反應就搬去第二度試...仲反光就搵野遮下D光咁.....我唔多識用相機...
回復

N-Blythe 發表於 2010-10-25 06:18:30 |顯示全部樓層

謝謝 CK 愛心的分享   zi4013.gif
23/10/10 菌種收到了,並於晚上加入新茶,翌日早上發現菇菌已沉下樽底,茶面上又有一堆水母狀物體,整樽茶已滲著少許酸味了!

今早行近放康普茶(紅茶菇、冬菇茶)附近,已聞到茶的酸咪,請問CK,現時在浸製過程中是否正常?
謝謝

評分

查看全部評分

回復

cklife 發表於 2010-10-25 11:04:33 |顯示全部樓層
謝謝 CK 愛心的分享  
23/10/10 菌種收到了,並於晚上加入新茶,翌日早上發現菇菌已沉下樽底,茶面上又有一 ...
N-Blythe 發表於 2010-10-25 06:18

睇個樣無乜問題....聞到酸味正常架....醋酸可以殺死空氣中既害菌,唔洗擔心酸味對人體有咩影響。
以前歐洲醫院係疫症流行既時候,都會煲醋殺菌架。
回復

N-Blythe 發表於 2010-10-25 19:34:54 |顯示全部樓層
今早8.30再看瓶內又再出現水母狀Jelly的生長極速,酸味又再增強! _962.gif
回復

cklife 發表於 2010-10-26 10:08:04 |顯示全部樓層
今早8.30再看瓶內又再出現水母狀Jelly的生長極速,酸味又再增強!
N-Blythe 發表於 2010-10-25 19:34

就快有得飲囉....
回復

N-Blythe 發表於 2010-10-26 10:53:23 |顯示全部樓層

第二日情況:- 原條菌種再次浮上面
第一樽

第二樽
回復

小白 發表於 2010-10-26 12:54:55 |顯示全部樓層
10月25, 有大氣泡, 大約 2 mm 厚
IMG_9609 [800x600].jpg

10月26 中午, 條茹又潛水, 部份新茹厚度已達 8 mm add14icon
IMG_9610 [800x600].jpg
IMG_9611 [800x600].jpg
回復

cklife 發表於 2010-10-27 08:25:12 |顯示全部樓層
10月25, 有大氣泡, 大約 2 mm 厚

10月26 中午, 條茹又潛水, 部份新茹厚度已達 8 mm  

...
小白 發表於 2010-10-26 12:54

生長得好好呀....加油
回復

cklife 發表於 2010-10-27 08:36:04 |顯示全部樓層

由於有lameric 提出既問題,令我腦震盪,就盪左下面D野出黎喇....真係要多謝佢....等我搵度D之前搵唔到既資料...

我係因為樽野可唔可以比佢曬太陽呢?依個問題去搵資料....
我自己既結論係...最好唔好比太陽直射到,因為乳酸菌同酵母菌對陽光都有反應,醋酸菌搵唔到資料。咁就唔好曬太陽喇....散射光應該無問題,因為我都度都有散射光...

以下搵到兩側關於紅茶菇既野....

看到這篇,佢好似暗示我地D紅茶菇係椰果既一種有興趣可以去睇睇

http://linhomes123.blogspot.com/2010/07/blog-post.html

椰果的身世

釀醋的形成的椰果很難引起食慾,完全不像市售的又白又Q,而是有點濁濁黃黃的。摸到醋桶中軟滑如水母的醋膜後,我用肥皂洗了一天,手上酸味還在。林廠長也說,醋酸菌會附著在身上。他每天回家小女兒直埋怨「爸爸好臭」,而不願意讓他抱。

市售的椰果當然不是釀醋過程中的副產物,而是特地將木質醋酸菌放入果汁或其他含糖液體中讓他發酵。在東南亞地區,通常用椰子汁或鳳梨汁來培養椰果。在台灣,有學生曾經做出咖啡、葡萄、抹茶、紅麴等特殊口味的椰果。

評分

查看全部評分

回復

cklife 發表於 2010-10-27 08:39:58 |顯示全部樓層

網上搵到一份關於康普茶的報告比大家參考下….

http://www.sdau.edu.cn/life/sites/bio2/page/nianbao/5.html

(山東農業大學)百奧微生物科技協會…..生命科學學院

節錄如下︰

紅茶菌研究小組2008年年終總結工作概況 研究用基楚培養液…….茶︰糖︰水=1:25:1000

用紗布包茶葉加糖一起煮沸分鐘。

自然降溫至37度。

菌種為糖茶液之1/4,放32度衡溫箱。

自然降溫其間不要開蓋,用手摸鍋壁溫度與人體溫相近即可。

糖茶水離瓶口最少4-5CM 初步了解各種菌的比例,

培養初期酵母菌最多,後期酵母菌遂漸減少,醋酸菌增多,乳酸菌始終很少。

不同茶葉量的影響︰

培養基中茶葉量不同對各種菌數量及酸度都有影響。加入茶葉越多,茶濃度越大,其生長趨勢基本一至,但各種菌數量要多。而酸度卻呈現與之相反的變化趨勢,茶濃度越大,酸度越小。

分析︰茶越多,營養物質越豐富,菌種數量越多,但糖發酵不彻底,故酸度越小。

不同糖量的影響︰

加入的糖越多,酵母菌的繁殖速率越快,迅速達到最大值,但持續時間很短,而糖量過少,則各種菌都不利於生長,數量相對都很少,由些可知,糖不僅起到增甜度作用,還是各種菌生長所需的碳源。酸度變化隨加入的糖量增加開始較小,最後急劇增加,最後糖量越少,酸度越少。

分析原因︰可能是糖的量多,菌種大量繁殖分解利用的糖多,所以酸度高,糖的量過少則菌種數量少,發酵不完全,所以酸度相應的小,得到的紅茶不可口。因此要得到酸甜可口、味道鮮美的紅茶菌菌液應探索其發酵培食基的最佳比例。大體比例約為︰茶葉︰糖︰水=2502000

不同茶葉種類的影響︰

不同茶葉所配制的發酵培養基,各種菌的生長趨勢大體相同,但數量不同,總體看來加入紅茶的培養基中各種菌的數量要比加入綠茶的培養基中各種菌竹旳數量多,且酸度也大於加入綠茶的酸度。從其顏色呈淺黃色,而紅茶培養基中呈淺紅色。

分析原因︰可能是紅茶培養基更利於菌種生長,故菌數多,發酵彻底,酸度高。

不同水的影響︰

不同水對菌數和酸度也有影響,自來水中各種菌的數量都要比純淨水中少,且酸度也比純淨水的低,從外觀顏色看,自來水發酵後的顏色也比純淨水的淺。

分析其原因︰可能是自來水中存在某些離子(Na)或其他物質抑制各種菌的繁殖,導致菌數減少,菌數減少,則發酵不完全,所以酸度低。

不同位置的酸度︰

同一培養液中不同層次酸度不同,培養前幾天上層溶液酸度較低,可能是大多數菌用來形成菌膜,而只有少數用來發酵,培養後期上層溶液酸度較大,下層溶液酸度較少,但隨著發酵地進行,最後相差很少。

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2010-10-27 09:07:34 |顯示全部樓層

ck 真讚!!!!
有了初步的科學報告, 真好!!!! 大家飲得咁安心, 也容易d 調製自己的紅茶菇~~~
茶葉︰糖︰水=2︰50︰2000~~~

即係....   
約1個茶包 : 25g 糖 : 1000ml 水 ???
回復

cklife 發表於 2010-10-27 09:55:47 |顯示全部樓層
ck 真讚!!!!
有了初步的科學報告, 真好!!!! 大家飲得咁安心, 也容易d 調製自己的紅茶菇~~~
茶葉︰糖︰水=2 ...
jellyfishy 發表於 2010-10-27 09:07

之前搵過好多次資料都搵唔到呀...係依次加埋其他字眼先搵到咋....所以真係要討論下先有野出黎....
回復

JENWU 發表於 2010-10-27 18:17:00 |顯示全部樓層
謝謝 CK 愛心的分享 ,     
23/10/10 菌種收到了,經過幾天的培養, 菇菌繁殖約有 2mm, 但係唔識post上來 ...
回復

小白 發表於 2010-10-28 11:03:13 |顯示全部樓層

10月28日 (第6 天), 已有大隻茹, 厚1cm
IMG_9637 [800x600].jpg
IMG_9639 [800x600].jpg

入了一樽比花友試飲
IMG_9641 [800x600].jpg

試飲:  已沒有甜味, 略酸, 似飲有氣的醋, 因有蓋封口, 還有酒精, 有些醉意 add6icon
         (沒有第一次拿茹時, CK 那些茶的 "拿" 喉感覺)

試食茹:  感覺似椰果, 超 "un", 咬唔開
add7icon

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2010-10-28 11:24:44 |顯示全部樓層
咬唔開?
等我今晚都試下先~
回復

貓后 發表於 2010-10-28 12:09:33 |顯示全部樓層
咬唔開?
等我今晚都試下先~
jellyfishy 發表於 2010-10-28 11:24

水母丫,你嚟緊可以剪d菇比我試浸嗎,我做1樽細的試下add6icon
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-28 12:15:26 |顯示全部樓層
水母丫,你嚟緊可以剪d菇比我試浸嗎,我做1樽細的試下
貓后 發表於 2010-10-28 12:09

我得一隻少女菇,睇下星期日分唔分到俾你啦~
回復

貓后 發表於 2010-10-28 12:19:11 |顯示全部樓層
我得一隻少女菇,睇下星期日分唔分到俾你啦~
jellyfishy 發表於 2010-10-28 12:15

好add6icon
回復

lameric 發表於 2010-10-28 12:32:55 |顯示全部樓層
10月28日 (第6 天), 已有大隻茹, 厚1cm

入了一樽比花友試飲

試飲:  已沒有甜味, 略酸, 似飲有氣的醋, ...
小白 發表於 2010-10-28 11:03

ck 話唔好用嗰隻透明膠樽, 要用半透明嗰隻膠樽呀!  (我有冇睇錯?)
回復

sukyee0227 發表於 2010-10-28 13:29:19 |顯示全部樓層
點解小白菌種咁快成到大菇?
回復