康普茶(紅茶菇、冬菇茶)加左目錄係第一頁

作者: cklife 發表于 2010-10-18 07:37:28
75902 550
cklife 發表於 2010-10-30 11:55:49 |顯示全部樓層
回復  cklife

昨天,我的囡囡問我,最近厨房有陣怪味,我心想,已有幾天了,近這兩天的氣味較濃烈吧!  ...
N-Blythe 發表於 2010-10-30 09:59

哈....哈....依個就係問題.....我諗好多人養養下唔養,同佢既氣味都有d關係....唯有開抽氣扇囉...我味話抽氣扇唔係用好多電,叫我經常開住。
回復

小白 發表於 2010-10-30 12:34:53 |顯示全部樓層
10 月 29 日,  第 2 轉啦

比我吃了1片, 今次咬得開, 似浸了醋的椰果
IMG_9649 [800x600].jpg

茹又厚了
IMG_9645 [800x600].jpg

載了出嚟茹水, 繼續生
IMG_9648 [800x600].jpg

今次茶包浸得太耐, 好濃呀 add5icon
IMG_9653 [800x600].jpg

評分

查看全部評分

回復

貓后 發表於 2010-10-30 12:36:48 |顯示全部樓層
唔一定...多數係浮既...按下佢佢就會沈左落底....其實唔洗介意隻菇浮定沈....佢浮係因為液體有氣泡,而隻 ...
cklife 發表於 2010-10-30 11:53

add4icon ,因為我見你比我個隻唔識浮,那我安心了
回復

cklife 發表於 2010-10-30 14:26:42 |顯示全部樓層
,因為我見你比我個隻唔識浮,那我安心了
貓后 發表於 2010-10-30 12:36

因為條狀難浮嘛....
回復

小白 發表於 2010-11-1 21:10:07 |顯示全部樓層
11 月1 日, 第 2 轉, 第 3 天

第二層茹出現啦
IMG_9663 [800x600].jpg

2 支茹水都有茹啦 4 mm...
IMG_9664 [800x600].jpg

評分

查看全部評分

回復

N-Blythe 發表於 2010-11-1 23:47:02 |顯示全部樓層
跟進行動又黎啦:-
酸宿味繼續
第五日情況:- 薄膜加厚了,氣泡減少了
第一樽

第二樽

回復

N-Blythe 發表於 2010-11-1 23:56:27 |顯示全部樓層

酸宿味開始減少
第六日情況:- 薄膜亦加厚了,氣泡又減少了
第一樽

第二樽

CK, 第六天了相比其他分享者,我這兩樽的菇,較為薄身,什麽原因呢?

評分

查看全部評分

回復

小白 發表於 2010-11-2 00:01:59 |顯示全部樓層
酸宿味開始減少
第六日情況:- 薄膜亦加厚了,氣泡又減少了
第一樽

你d 茹浸得好靓 add6icon
回復

N-Blythe 發表於 2010-11-2 00:08:40 |顯示全部樓層
回復 268# 小白

小白,你的菇肥美啊!
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-2 00:33:23 |顯示全部樓層
想問下你地試飲左未呀? 口感如何? 暢快嗎?
今日我又tum男丁飲左一大湯匙, 佢話 lunch 時, 又試火箭升空, 下午已經火山爆發~~~ 
回復

lameric 發表於 2010-11-2 00:45:04 |顯示全部樓層
我頭先飲咗少少...好好飲呀!!不過未有嚟料嘅現象喎...haha..
回復

N-Blythe 發表於 2010-11-2 01:56:13 |顯示全部樓層
回復 270# jellyfishy

睇落都幾驚嚇喎,時時都山洪暴發,時時暢快,咁咪要黏住個方便點,忍忍忍.... _359.gif
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-2 08:45:09 |顯示全部樓層
回復  jellyfishy

睇落都幾驚嚇喎,時時都山洪暴發,時時暢快,咁咪要黏住個方便點,忍忍忍.... ...
N-Blythe 發表於 2010-11-2 01:56

人人反應不同, 我飲250ml都唔會山洪爆發~ 你試左先啦~~
回復

N-Blythe 發表於 2010-11-2 09:25:57 |顯示全部樓層
回復 273# jellyfishy

期待中,今晚可以試飲了 _962.gif
回復

cklife 發表於 2010-11-2 11:18:41 |顯示全部樓層
回復 267# N-Blythe

CK, 第六天了相比其他分享者,我這兩樽的菇,較為薄身,什麽原因呢?

我自己浸三樽,都會有厚薄既分別,第一樽裡面菌既數目,菌既數目多佢咪生得快囉....第二個樽既直徑細個菌會生得厚身D,均勻D靚D架....

我家下又食緊蜜糖撈菇菇喇....今次D菇好厚呀....因為我浸多左一樽,D菇浸耐左....
回復

cklife 發表於 2010-11-2 11:20:48 |顯示全部樓層
人人反應不同, 我飲250ml都唔會山洪爆發~   你試左先啦~~
jellyfishy 發表於 2010-11-2 08:45

係囉...我都唔會山洪爆發,只能自然排出....仲要一日飲夠250ML先有....飲唔夠200ML...第二日反應都差好多...有時無添呀....所以依家有時我會飲多過250ML....我懷疑我個肚唔多養到菌,飲左落去死左大半。
回復

cklife 發表於 2010-11-2 11:21:56 |顯示全部樓層
想問下你地試飲左未呀? 口感如何? 暢快嗎?
今日我又tum男丁飲左一大湯匙, 佢話 lunch 時, 又試火箭升空, 下 ...
jellyfishy 發表於 2010-11-2 00:33

湯匙.....佢個計量單位真係細....
回復

貓后 發表於 2010-11-2 11:23:23 |顯示全部樓層
回復  N-Blythe

我自己浸三樽 ...
cklife 發表於 2010-11-2 11:18

你咪好好囉,可以密密食菇add4icon
回復

cklife 發表於 2010-11-2 11:26:28 |顯示全部樓層
小白D泡泡影得好靚呀.....

今日試用葡萄糖浸,上次份報告話用葡萄糖D味會好D嘛...又試下....
今日入樽睇到,用葡萄糖既茶透明清澈好多,D顏色幾靚。

另外,上次試用太古既古法紅糖,初頭果兩日發酵得好似好勁...好多大泡泡,顏色亦較深,不過個樽底有D好似泥垢既野,都幾多下,睇到就唔開胃,我諗下次唔會再用。
回復

cklife 發表於 2010-11-2 11:29:12 |顯示全部樓層
我頭先飲咗少少...好好飲呀!!不過未有嚟料嘅現象喎...haha..
lameric 發表於 2010-11-2 00:45

黎料現像因人而異,我飲時最初兩日都未有得去....只係不停發放生化武器,同個肚好似住左隻[蛤怪]咁...一直叫....

依家都間中會叫下...
回復