多肉水壺傳~#341 燦爛Orange pink

作者: lamkaicheung 發表于 2019-9-1 20:25:32
31742 352
lamkaicheung 發表於 2019-10-14 23:53:11 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-10-14 19:16
玉扇通常以大型、厚葉為好,如有錦,以每塊葉都有錦為穩定,這些不是藥錦,所以會受好多因素影響,最直接 ...

哦!原來橙色或紅色錦是靠陽光照射出來,我仲以為係棵扇玉的本身顏色㖭,咁有幾得意喎!
這樣來看真的幾多變化喎,有上咗一課寶貴知識!
謝謝師哥!
回復

little_stone 發表於 2019-10-15 22:11:36 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-10-14 21:10
剛剛看過了,大和錦不太喜歡,謝謝!我喜歡果凍色,以前喜歡,現在也喜歡。
http://hkplants.com/thread- ...

Taxi大嗰3款我都未種過

以我短短3年景天經驗,要果凍色/上色當然要靠溫差、日照同控水(用八成以上3mm以上粗棵粒可以較輕易做到),但有啲品種溫差較細時,都仍然可以有靚色。

例如jelly bean family(包括虹之玉、虹之玉錦、乙女心、紅色漿果)夏天都比較易保留顏色,只要環境通風,全日照下可keep果凍色

另外,月影系好多雜交苗都易keep顏色,渡夏亦唔算難
荷花(花月夜優選)入秋好通透,渡夏都尚keep到紅邊

獵戶坐,仲有同佢相似嘅暗冰,係暗紫色系,唔知啱唔啱taxi大口味

仲有一年四季都keep到粉紅色嘅雪精靈

超易養嘅大薄雪,夏天都有少少果凍feel

我個人認為單頭比老桩易上色,可能係因為老桩根系較強,會吸收多啲水份,比較難控水?

另外我發現有啲品種,秋天曬太陽有果凍葉,但入春溫差變細,果凍葉就會甩,例如腊牡丹、達摩福娘,唔知有冇其他大大有相同經驗呢

同埋叫石子得啦都係同大家交流下~

石子手上有棵大型白鳳,實在冇位保留,唔知taxi大有冇興趣接收?
回復

little_stone 發表於 2019-10-15 22:31:27 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-14 23:34
淘佬啲嘢真係好扺,好難忍手㗎!<span class="emoji emoji1f60d"></span><span class="emoji emoji1f60d"></span>
我入肉坑前也在淘佬購買園藝用 ...

我都喺嗰度敗咗好多
仲入咗好多呀女嘅玩具,發現只要細心搵,都會搵到好多高質素嘅嘢!
回復

taxitang 發表於 2019-10-15 22:36:19 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-10-15 22:11
Taxi大嗰3款我都未種過

以我短短3年景天經驗,要果凍色/上色當然要靠溫差、日照同控水(用八成以上3mm以 ...

謝謝師姐詳細介紹,但真的唔好意思,浪費師姐的資料,因之前栽種過景天,全軍覆歿,今次太太反對,沒有得玩,唯有順其意。
白鳳養得好好,但家裡沒有地方擺放,多謝了。
回復

little_stone 發表於 2019-10-15 22:46:43 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-10-15 22:36
謝謝師姐詳細介紹,但真的唔好意思,浪費師姐的資料,因之前栽種過景天,全軍覆歿,今次太太反對,沒有得 ...

唔緊要!下次有機會淘一兩棵細細哋嘅,養得靚太太之後可能會改變心意

谢谢  發表於 2019-10-16 06:30
回復

lamkaicheung 發表於 2020-2-20 14:16:05 來自手機 |顯示全部樓層

太極圖萬年草
先謝謝yunge0 師姐贈送細葉萬年草!
想翻起時間真係過得快,細葉萬年草來到將近一年,依家到處都有她的蹤影!

先來睇睇第一盆嘅萬年草,很短時就形成爆盆現象,在個幾月前修剪下來的都送給園友,現在又長滿成球!

第二盆的出現是用咗两種不色澤萬年草,加上一些心思技巧做出來的拼盆圖案,拼盆未成圖案前要經過多次修剪,修剪過程不在這描述,正所謂畫公仔都唔會畫出腸!
攝19/10/28
攝19/12/2
攝19/12/24

相信唔洗我多講都看出是什麼圖形,冇錯就係太極!

攝20/2/19
回復

yunge0 發表於 2020-2-20 15:09:53 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-2-20 14:16
太極圖萬年草
想翻起時間真係過得快,細葉萬年草來到將近一 ...

嘩! 不得不讚揚王子創意高。
萬年草為最好養的多肉,當之無愧。

謝謝讚賞!(*^ω^*)  發表於 2020-2-20 16:07
回復

yunge0 發表於 2020-2-20 15:47:54 來自手機 |顯示全部樓層

我兩款都有,用細盤及啫喱杯種。種種下,難免會混合。
回復

lamkaicheung 發表於 2020-2-20 16:05:50 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-2-20 15:47
我兩款都有,用細盤及啫喱杯種。種種下,難免會混合。

細盆是較難掌握圖案,我呢盆都有15cm口徑 都用咗6個月時間,下次砌星星月亮!
回復

freddywongdy 發表於 2020-2-20 16:17:03 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-2-20 14:16
太極圖萬年草
想翻起時間真係過得快,細葉萬年草來到將近一 ...

犀利!
回復

lamkaicheung 發表於 2020-2-20 16:25:53 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-2-20 16:17
犀利!

無無聊聊咪攪下花臣!
回復

yunge0 發表於 2020-2-20 19:32:33 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-2-20 16:05
細盆是較難掌握圖案,我呢盆都有15cm口徑 都用咗6個月時間,下次砌星星月亮!<span class="emoji emoji1f609"></span> ...

好主意。加油!

要構思一下先! (^▽^)  發表於 2020-2-21 00:44
回復

freddywongdy 發表於 2020-2-20 20:11:02 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-2-20 16:25
無無聊聊咪攪下花臣!

有風水作用!
回復

lamkaicheung 發表於 2020-2-21 00:42:31 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-2-20 20:11
有風水作用!

哈哈,咁要找一找蘇師父或麥大師睇睇位置,擺翻個流年飛星陣先得!
回復

freddywongdy 發表於 2020-2-21 09:14:05 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-2-21 00:42
哈哈,咁要找一找蘇師父或麥大師睇睇位置,擺翻個流年飛星陣先得!

要啦!哈!
回復

lamkaicheung 發表於 2020-2-21 11:32:10 來自手機 |顯示全部樓層

怡心草

呢隻怡心草又係yunge 0師姐贈送,從外表來看是胭脂雲姐妹,所以覺得佢應該都係多肉,又好種又好養,依家露台天台都有她的蹤影!

環境許可以提供大一些盆器盛載,對她日後比較有利擴展,唔洗點照顧很快變成一個大圓球。
回復

lamkaicheung 發表於 2020-3-1 10:37:12 來自手機 |顯示全部樓層
宮燈玉露
來自園藝花友分享,回來時以是初夏六月份,當期時都很擔心能否渡過炎熱夏天,睇睇下圖是上盆後一個月,還未服盆就曬到紅紅哋,真係嚇親㗎!
攝19/7/14
又過多两個月啦,見佢又有好轉即象,由紅轉回綠由瘦變翻肥!
攝19/9/20
嘩……,一個冬天啫居然大咗一個碼,我都唔咪好認得佢,呢一刻要謝謝icesea 贈送的玉露!
攝20/2/25
回復

taxitang 發表於 2020-3-1 11:08:07 |顯示全部樓層
樓主好環境,種什麼也種得好好。
回復

lamkaicheung 發表於 2020-3-1 14:53:41 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-1 11:08
樓主好環境,種什麼也種得好好。

最初種植都不太是理想,又唔多太了解植物特性,胆粗粗樣樣走去試,後期先知道要開始改善種植環境,才加建一些僭建物,在夏天時又要掛上遮光網, 避免強光曝曬,依家環境尚可!
taxi 兄,等我拍啲圖照,再講講玉扇萬象三兄弟,都已經大半年,三位小少都唔錯㗎!

回復

taxitang 發表於 2020-3-1 15:06:24 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-3-1 14:53
最初種植都不太是理想,又唔多太了解植物特性,胆粗粗樣樣走去試,後期先知道要開始改善種植環境,才加建 ...

時間確是很快過,冬去不覺春,夏天好快到,現在雖然未到夏,但艷陽急不及待出來了,我也要出動遮光網了。
回復