多肉水壺傳~#341 燦爛Orange pink

作者: lamkaicheung 發表于 2019-9-1 20:25:32
31639 352
cgi0117 發表於 2019-9-11 13:37:53 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-9-11 13:00
請問王子,咩叫石化苗呀?

我都有啲葉孵只長根...半年都係根

我連綴化苗係咩都唔知....可唔可以解釋埋,,,謝謝
回復

lamkaicheung 發表於 2019-9-11 14:31:56 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-9-11 13:00
請問王子,咩叫石化苗呀?

我都有啲葉孵只長根...半年都係根<span class="emoji emoji1f648"></span>

葉只出根唔出苗,我試過有一片葉出咗根,等咗半年都冇長苗,片葉還不段吸水肥大落去,後尾仲水份過多爆裂埋。
石化是指棵植物受到一啲外來因素引致,例如天氣温差環境改變咗植物上的體質,去抗衡作出來的變化, 形成表片粗鞋,凹凸不平有皺摺,就好似要將自己强化去適應環境而改變。

剛剛拍的石化麗蓮娜,就有以上幾點凹凸不平有皺摺出現!
攝19/7/10
是自己葉孵成功的石化藍石蓮,可惜養死埋啦!

原來如此,又學咗嘢,謝王子!  發表於 2019-9-11 22:50
回復

lamkaicheung 發表於 2019-9-11 14:53:04 來自手機 |顯示全部樓層
cgi0117 發表於 2019-9-11 13:37
我連綴化苗係咩都唔知....可唔可以解釋埋,,,謝謝

這就是葉孵成功的綴化苗,如真的長大好似一把扇或雞冠狀形態,如市面售賣的都會比較高價。
攝19/4/18 20190418_113452.jpg
攝19/9/11 20190911_174533.jpg
回復

yunge0 發表於 2019-9-11 15:04:08 |顯示全部樓層
我覺得葉孵經常水化、或是幼苗很易夭折,要成功養大很有難度。王子好叻呀!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-9-11 18:44:35 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-9-11 15:04
我覺得葉孵經常水化、或是幼苗很易夭折,要成功養大很有難度。王子好叻呀! ...

葉孵長苗後是很多時都出現夭拆情況,我同樣經常遇的問題存在㗎,但能成功的個案也很多,只要抱住平常心面對。
  yunge0 要遲些先能有習作交你看,還要等等,因整緊個拼盆圖案!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-10-9 22:06:16 來自手機 |顯示全部樓層

求名???
先謝謝花友阿king35xxx師哥!
當日去取植物同師哥非常投契,還傾咗足足有一個小時,也學會一些師哥的寶貴意見,傾到子夜時份終於要離開,這時都忘記問啲植物叫咩名。
取回來啲植物都養咗半年,其實都冇乜大改變,先講講呢棵仙人掌,乜嘢名就唔清楚,但每當飲飽喝醉佢就會伸高幾個mm, 持續两三個星期又會慢慢矮翻落嚟,係幾得意植物㗎。
攝19/6/14
攝19/7/17
攝19/7/20
攝19/10/6
呢隻又係唔知乜嘅仙人掌,返嚟以經微微彎腰,試過好多次將佢整直,但都係失敗,唯有放棄,由佢自然發展,而家彎得仲厲害!
攝19/4/28
攝19/7/17
攝19/10/5
回復

lamkaicheung 發表於 2019-10-9 22:08:18 來自手機 |顯示全部樓層

求名???
呢棵又係唔清楚叫乜,養咗幾個月就變咗香香公主,雖然唔喺倒,但都想知佢叫乜名!
攝19/7/17

呢又考起我,又係唔知乜名!
攝19/6/14
攝19/7/17
攝19/9/6
葉孵B苗仔

最後的一個我知道是油子百合,上網摷咗啲油子百合資料,有路邊社話也可算是多肉來,唔知真唔真啦。
曾經都種過棵油子百合,葉比較闊大而薄,葉色綠帶油亮光滑,但今次呢一棵啲葉摸上手似薄海綿質感,葉色較青冇光澤,圓點上也比較細密,如大力撕壓會容易整出汁液。
攝19/5/29
攝19/6/14
攝19/10/6

回復

freddywongdy 發表於 2019-10-10 08:30:36 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-9-11 00:00
鼻屎苗

先謝Myxlhy花友!

加油呀!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-10-10 10:55:20 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-10-10 08:30
加油呀!

會的會的,我還要加把勁,生產多啲肥肉出來!
等我有機會再延續各師兄師姐的分享種植精神!
係咪好yeah呢!
回復

freddywongdy 發表於 2019-10-10 13:10:29 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-10 10:55
會的會的,我還要加把勁,生產多啲肥肉出來!
等我有機會再延續各師兄師姐的分享種植精神!
...

挨得過夏天已經好叻!好好嘅經驗!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-10-10 21:02:52 來自手機 |顯示全部樓層

廣瀨玉露仔半年的演化!!!

先來唱首歌輕鬆下先!
呢個世界上,有精仔、有懵仔、有叻仔、散仔、賭仔、重有廣瀨仔,
有衰仔、有好仔、反骨仔、癲仔、蠢仔重弊過廣瀨仔,
細蚊仔、臭飛仔、招卿仔、靚仔、打仔亂咁出刀仔,問你點解唔種廣瀨仔。

輕鬆完可以講下玉露仔, 廣瀨仔仔是在4月份從taxi 師哥帖上打劫回來,好彩taxi 師哥冇嬲,還真的贈送咗露玉仔俾我玩。
攝19/4/11
攝19/4/21
攝19/5/29
攝19/6/14

渡夏時樣貌瘦削起皺摺!
攝19/7/14

半年啦,食好住好廣賴仔,一直都冇令我擔心過,仲大咗好多,係夏天時候睇佢個款就冇乜休眠狀,到葉皮開始皺皮起晒坑紋,等到天氣涼爽,就會俾飽水佢飲, 尤其是落雨佢飲得仲爽,飲完後,過多一排佢自自然然就好快會脹翻晒。
攝19/9/6
攝19/9/20

至於廣賴仔仔嘅外型,完全似一粒粒綠水晶波子,鏡面又大又闊比較手頭上啲玉露較特出,透澈度又高, 好多時都會裝下佢入面啲氣泡仔,數下又望下有冇多咗幾粒喺入面㗎。
攝19/10/4
攝19/10/9
回復

taxitang 發表於 2019-10-11 13:03:35 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-10 21:02

先來唱首歌輕鬆下先!

養得好,近日確是明顯開始生長,可惜暫時沒有錦,但養大些,也可嘗試砍頭,但如有地方,由得她繼續大,有側芽時或者會出錦都唔奇,始終是有錦的基因苗。
回復

lamkaicheung 發表於 2019-10-11 16:09:15 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-10-11 13:03
養得好,近日確是明顯開始生長,可惜暫時沒有錦,但養大些,也可嘗試砍頭,但如有地方,由得她繼續大,有 ...

盆口有7cm闊,等佢再大下㖭,因仲有好多位生長,等生啲側芽仔,先再進行切,而家唔好舒得!

回復

Ming36 發表於 2019-10-11 23:26:03 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-10 21:02

先來唱首歌輕鬆下先!

王子嗰度好食好住,種到廣瀬仔閃靚靚,得閒仲可以聽吓王子唱歌添,廣瀨仔一定超開心
回復

taxitang 發表於 2019-10-12 06:52:20 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-11 16:09
盆口有7吋闊,等佢再大下㖭,因仲有好多位生長,等生啲側芽仔,先再進行切,而家唔好舒得!

今早刚刚拍的,廣濑锦,樓主那棵的母株,度夏後還未完全恢復。
回復

yunge0 發表於 2019-10-12 07:50:04 來自手機 |顯示全部樓層

先來唱首歌輕鬆下先!

廣瀨仔聞歌演化亮晶晶!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-10-12 09:00:46 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-10-11 23:26
王子嗰度好食好住,種到廣瀬仔閃靚靚,得閒仲可以聽吓王子唱歌添,廣瀨仔一定超開心 ...

Ming 大大,廣瀨仔仔拍攝前噴咗水上面,所以令立立!
在家中整理植物時,都會播放的音樂聽下輕鬆一下心情,諗起幾襯瀨仔仔用,所以用埋出來!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-10-12 09:28:22 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-10-12 06:52
今早刚刚拍的,廣濑锦,樓主那棵的母株,度夏後還未完全恢復。

嘩…廣瀨仔母親,體形原來可以去倒咁大球,taxi 師兄我諗瀨仔仔要過多一年先,可以像母親一樣咁大size !
剛渡完夏廣瀨媽瘦咗少少,但還存在風韻樣子,但已經秋涼好快變肥媽!
回復

taxitang 發表於 2019-10-12 10:03:46 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-12 09:28
嘩…廣瀨仔母親,體形原來可以去倒咁大球,taxi 師兄我諗瀨仔仔要過多一年先,可以像母親一樣咁大size !
...

可以唔只咁大,這棵也是一年苗,有排長大。
回復

lamkaicheung 發表於 2019-10-12 10:31:56 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-10-12 07:50
廣瀨仔聞歌演化亮晶晶!

yunge大呢隻廣瀨仔表面透視度非常高㗎,噴濕表面經過窗面望能穿透隱約見倒鋪面植料外形,覺得好似水打造出來,可能講得比較誇張,但都有種晶瑩剔透感覺!
回復