多肉水壺傳~#341 燦爛Orange pink

作者: lamkaicheung 發表于 2019-9-1 20:25:32
31579 341
lamkaicheung 發表於 2019-10-14 12:22:07 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-10-14 06:59
虹之玉好似有分迷你版?

master 施主,我也有一棵漿果細細粒,養極都唔識得點大,最初我也以為是虹之玉,最後查詢資料先知原來係漿果,所以石子說的是對㗎!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-10-14 12:35:22 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-10-14 12:18
请问师兄,有什麼景天果凍色,比較易度夏和保持果凍色,我想淘棵老樁玩玩。 ...

taxi 兄很抱歉,我認知還是初期摸索階段,所以未能答覆,還是等石子師姐的講講比較好!
回復

taxitang 發表於 2019-10-14 13:09:55 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-14 12:35
taxi 兄很抱歉,我認知還是初期摸索階段,所以未能答覆,還是等石子師姐的講講比較好!

謝謝,始終被果凍色的景天吸引,但難度夏要死亡又唔想,曾經石師姐有提起她的天台有些品種能保持果凍色,但忘記是什麼品種。因剛剛淘了棵玉扇錦,那順便淘多棵景天玩。
明天發貨。
回復

lamkaicheung 發表於 2019-10-14 13:24:07 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-10-14 13:09
謝謝,始終被果凍色的景天吸引,但難度夏要死亡又唔想,曾經石師姐有提起她的天台有些品種能保持果凍色, ...

很期待taxi 兄掏的新歡呀,也希望師兄能出新帖分享一下喜悅心情!期待期待
回復

taxitang 發表於 2019-10-14 13:35:47 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-14 13:24
很期待taxi 兄掏的新歡呀,也希望師兄能出新帖分享一下喜悅心情!期待期待

借地盤一用,近日生長期,發覺玉扇錦明顯生長。

廣重玉扇錦

廣重玉扇錦

北齋玉扇錦

北齋玉扇錦

大型玉扇錦

大型玉扇錦

歌磨玉扇錦

歌磨玉扇錦

奈良玉扇錦

奈良玉扇錦

玉扇錦大合照

玉扇錦大合照
回復

taxitang 發表於 2019-10-14 14:11:11 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-10-14 13:35

拍得美、自然,分享。

http://www.xianzhenyuan.cn/forum.php?mod=viewthread&tid=1729703&extra=page%3D1
回復

lamkaicheung 發表於 2019-10-14 14:56:42 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-10-14 13:35

taxi 兄能來到已是我的榮幸,呢次還帶咁多扇玉兵團來真的很巧壯觀,棵棵還精神奕奕,錦線分明肥壯身厚,生長期真係零捨不同!
taxi 師兄應該下不少功夫和時間,遲下扇玉爆側芽,定能成為扇玉大軍出現眼前,恭喜taxi 兄很快就成為扇玉軍總司令!
到時我可能會橫刀奪愛,taxi 兄的扇玉寶寶!
回復

taxitang 發表於 2019-10-14 15:58:27 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-14 14:56
taxi 兄能來到已是我的榮幸,呢次還帶咁多扇玉兵團來真的很巧壯觀,棵棵還精神奕奕,錦線分明肥壯身厚, ...

小苗生长真的看個別的,之前買的兩隻側芽小苗,已經個多月了,一隻應該已長根,但另一隻依然搖搖晃晃未有根,更加未有生長蹟像。
http://hkplants.com/thread-746393-1-1.html
回復

lamkaicheung 發表於 2019-10-14 18:09:25 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-10-14 15:58
小苗生长真的看個別的,之前買的兩隻側芽小苗,已經個多月了,一隻應該已長根,但另一隻依然搖搖晃晃未有 ...

扇玉錦雖然我不在行,但也想講講自己的感覺,望落去外形就差不多,但色水紋路就隻隻有唔同,5扇玉合圖照中,感覺中間扇玉錦最為特出,因錦面面積最大撻,還白中帶黃,錦紋線路傾向錦為居多,比起其他幾隻是最為標清一隻,覺得佢嘅身價應該都幾高!
請問taxi 師哥的超鏈結上,有隻扇玉錦的側芽錦苗,望似是帶橙色錦,應該是幾穩定錦苗芽來,這樣來看,應該是池中物來!
回復

taxitang 發表於 2019-10-14 19:16:09 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-14 18:09
扇玉錦雖然我不在行,但也想講講自己的感覺,望落去外形就差不多,但色水紋路就隻隻有唔同,5扇玉合圖 ...

玉扇通常以大型、厚葉為好,如有錦,以每塊葉都有錦為穩定,這些不是藥錦,所以會受好多因素影響,最直接是光照強弱,太強會轉紅錦,是其吸引之處。
超鏈結的橙色錦就是已生根那隻,想當日在國內論壇上看見,已第一時間聯終樓主,當日是六月,一來還小、二來夏天運送恐有不良,等到九月再約交收,可能對方不是職業賣家,這隻是我眾多玉扇錦最平的一隻,亦都可能不是大型厚葉種,所以較平,但很喜歡她不是單一錦色,幾多姿多彩。
http://www.xianzhenyuan.cn/forum.php?mod=viewthread&tid=1699494
回復

MasterTT 發表於 2019-10-14 19:40:10 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-10-14 12:19
请问師姐,有什麼景天果凍色,比較易度夏和保持果凍色,我想淘棵老樁玩玩。 ...

我覺得係大和錦果類囉。我系窗台種啲顏色都好覩,度夏都好易。
回復

MasterTT 發表於 2019-10-14 19:51:28 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-14 12:22
master 施主,我也有一棵漿果細細粒,養極都唔識得點大,最初我也以為是虹之玉,最後查詢資料先知原來係 ...

原來係咁...長知識
回復

taxitang 發表於 2019-10-14 20:54:05 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-10-14 19:40

謝謝大大提供,大和錦,即刻查查是什麼樣的。
回復

taxitang 發表於 2019-10-14 21:10:44 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-10-14 19:40

剛剛看過了,大和錦不太喜歡,謝謝!我喜歡果凍色,以前喜歡,現在也喜歡。
http://hkplants.com/thread-204276-1-1.html

現在以下三隻幾喜歡,當然唔會買太大叢,買些兩、三頭較化算,最衰度夏變晒樣,又難度夏,真可惜

回復

MasterTT 發表於 2019-10-14 21:23:57 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-10-14 21:10
剛剛看過了,大和錦不太喜歡,謝謝!我喜歡果凍色,以前喜歡,現在也喜歡。
http://hkplants.com/thread- ...

唔駛客氣~
返正題,你係指你鐘意‘夏天都容易保持顏色’嘅多肉?你係放室外定室內?
回復

MasterTT 發表於 2019-10-14 21:35:02 來自手機 |顯示全部樓層
http://hkplants.com/thread- ...

係淘寶搵到個勁果凍色嘅肉肉,你鐘唔鐘意? FA06233A-92A8-486E-A2DE-A5FB9107A4D2.png
商家:@二木家
二木仲有好多十二卷類,其他靚肉,評分又高,你可以自已係淘寶搵下 91DE5248-4171-41B5-887F-CBD54196BC18.png
你睇下,勁靚!
回復

taxitang 發表於 2019-10-14 22:59:23 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-10-14 21:35
係淘寶搵到個勁果凍色嘅肉肉,你鐘唔鐘意?
商家:@二木家
二木仲有好多十二卷類,其他靚肉,評分又高, ...

我知夏天放在戶外高溫難以保果凍色,只不過希望夏天無咁易死,一到秋冬又易恢復狀態,因我心態是唔想養死植物,回想當年玩蘭花時,也盡量救回病株,但景天發現問題時,好多時已太遲了。
大大介紹的店舖確係超值,如果我個場還有的話,必定盡買,奈何現在地方有限,真的可惜買不了這麼多。謝謝!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-10-14 23:34:47 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-10-14 22:59
我知夏天放在戶外高溫難以保果凍色,只不過希望夏天無咁易死,一到秋冬又易恢復狀態,因我心態是唔想養死 ...

淘佬啲嘢真係好扺,好難忍手㗎!
我入肉坑前也在淘佬購買園藝用品,當中還有不少肉肉回來,定力唔夠就敗咗好多!

回復

lamkaicheung 發表於 2019-10-14 23:53:11 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-10-14 19:16
玉扇通常以大型、厚葉為好,如有錦,以每塊葉都有錦為穩定,這些不是藥錦,所以會受好多因素影響,最直接 ...

哦!原來橙色或紅色錦是靠陽光照射出來,我仲以為係棵扇玉的本身顏色㖭,咁有幾得意喎!
這樣來看真的幾多變化喎,有上咗一課寶貴知識!
謝謝師哥!
回復

little_stone 發表於 2019-10-15 22:11:36 來自手機 |顯示全部樓層

Taxi大嗰3款我都未種過

以我短短3年景天經驗,要果凍色/上色當然要靠溫差、日照同控水(用八成以上3mm以上粗棵粒可以較輕易做到),但有啲品種溫差較細時,都仍然可以有靚色。

例如jelly bean family(包括虹之玉、虹之玉錦、乙女心、紅色漿果)夏天都比較易保留顏色,只要環境通風,全日照下可keep果凍色

另外,月影系好多雜交苗都易keep顏色,渡夏亦唔算難
荷花(花月夜優選)入秋好通透,渡夏都尚keep到紅邊

獵戶坐,仲有同佢相似嘅暗冰,係暗紫色系,唔知啱唔啱taxi大口味

仲有一年四季都keep到粉紅色嘅雪精靈

超易養嘅大薄雪,夏天都有少少果凍feel

我個人認為單頭比老桩易上色,可能係因為老桩根系較強,會吸收多啲水份,比較難控水?

另外我發現有啲品種,秋天曬太陽有果凍葉,但入春溫差變細,果凍葉就會甩,例如腊牡丹、達摩福娘,唔知有冇其他大大有相同經驗呢

同埋叫石子得啦都係同大家交流下~

石子手上有棵大型白鳳,實在冇位保留,唔知taxi大有冇興趣接收?
回復