多肉水壺傳~#336三年後雅樂之舞

作者: lamkaicheung 发表于 2019-9-1 20:25:32
31387 337
lamkaicheung 發表於 2020-3-1 19:14:15 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-3-1 17:20
送你一塊妙手回春牌坊!

多謝freddy 咁抬舉我,我只係啲三腳貓功夫,還要努力學多啲,所以經常來館內招搖撞騙呃啲嘢種!

taxitang 發表於 2020-3-1 19:35:01 |顯示全部樓層
玉扇錦唔錯喎,厚葉,有一絲錦,確是有錦的基因,有地方養真好。
freddywongdy 發表於 2020-3-1 19:35:59 |顯示全部樓層

係互相分享先啱!
lamkaicheung 發表於 2020-3-1 19:56:50 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-1 19:35
玉扇錦唔錯喎,厚葉,有一絲錦,確是有錦的基因,有地方養真好。

最邊邊有一小片葉仔已有錦線,回來時两片大葉包實睇不見,服盆後中間位置小葉冒出,两葉開始慢慢分離,這時就見倒錦線在內!
依家期待新葉成長帶來更多線錦,咁就very good !
lamkaicheung 發表於 2020-3-28 11:53:00 來自手機 |顯示全部樓層
大肉瘤天晃
攝19/10/23

由上年十月份分享回來嘅小肉球,體積如乒乓球大小,外形買相相當別致有趣 ,由一個個小肉粒組成嘅小圓球,都幾似一粒古代武器流星錘!
攝19/12/1

唔經覺唔咬緊牙關咬咗大半年,雖然養咗佢咁耐,但都冇乜點長大到,但近日發現頂頭開始長出幼嫩小紅剌,也正明一樣嘢,係就佢已經適應呢個新環境啦,仲有就係,原本有一些已皺巴巴小肉瘤,起晒坑紋嘅地方,都開始慢慢消退,小肉粒也漸漸腫腫漲漲起嚟!
攝20/3/17

謝謝車諾比大大分享植物,俾咗呢個機會我認識大肉瘤天晃,下次更新之時,希望能有花照出現,再分享給大家看看,但唔知要等幾耐㗎!
chuyat10 發表於 2020-3-28 12:29:41 來自手機 |顯示全部樓層
王子超高手,種乜都靚,水壺傳慢慢輪班上,等睇靚樣。
MasterTT 發表於 2020-3-28 12:32:20 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-3-28 11:53
大肉瘤天晃
攝19/10/23

個大肉瘤開始生長喇!中間生長點生咗不少新刺,王子犀利!
lamkaicheung 發表於 2020-3-28 13:52:49 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-3-28 12:29
王子超高手,種乜都靚,水壺傳慢慢輪班上,等睇靚樣。<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span> ...

哈哈…十郎兄,要等多三個月後才出現你的海膽球,幾個奀皮仔都生長得唔錯,大大小小安穩服盆!
lamkaicheung 發表於 2020-3-28 14:08:26 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-28 12:32
個大肉瘤開始生長喇!中間生長點生咗不少新刺,王子犀利!

初時都有啲擔心㗎,幾個月都冇表現,近日才放鬆咗 緊張心情啫!

王子犀利!  發表於 2020-3-28 14:16
chuyat10 發表於 2020-3-28 15:14:39 來自手機 |顯示全部樓層
王子面頭雪白石仔好醒目。
lamkaicheung 發表於 2020-4-13 20:57:47 來自手機 |顯示全部樓層
來自同一個花友,今日要叫佢一聲大大先,喺佢帶我認識呢啲植物㗎,邊位花友唔講住, 賣個關子先!

一返嚟就拍張大合照先,現在開始回顧半年的照片19/10/13,之後啲大頭照就係當日同今日所拍對比圖照!

先來睇睇呢棵象牙宮,種咗半年發覺佢真係大得好慢好慢,size 上肉眼睇唔倒有乜大變化,有少少葉睇下,已經好好啦!

臥牛養咗半年,都係趷起咗少少新葉仔出嚟,唔信…睇下就知啦!

琉桑種咗半又係大得比較慢嘅植物,真係唔知種幾耐,塊根先會變拳頭咁大!

猴尾,比較明顯粗壯咗, 唔單止咁,還生多一條小猴尾出來!

同場加演有無花果同吐煙花,這些植物雖然唔係多肉,但我都未種過㗎!

以上幾種植物我都未玩過,無花果就見家中大姐種過,今次自己都要試下!
所以點都要講一聲,謝謝freddy大大!

評分

查看全部評分

taxitang 發表於 2020-4-13 21:05:39 |顯示全部樓層
王子,加油呀!

謝謝鼓勵!  發表於 2020-4-13 21:34
MasterTT 發表於 2020-4-13 21:12:19 |顯示全部樓層

第二張相個名牌,有啲似Freddy大嘅字跡!

係freddy 佢寫,你都好嘢咁都認得!  發表於 2020-4-13 21:38
MasterTT 發表於 2020-4-13 21:40:47 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-13 21:12
第二張相個名牌,有啲似Freddy大嘅字跡!

王子,睇得咁多freddy嘅花相,佢每盆都有插名牌,點會唔認得!
yunge0 發表於 2020-4-13 23:24:16 來自手機 |顯示全部樓層
繼續努力!
lamkaicheung 發表於 2020-4-14 00:33:50 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-13 21:40
王子,睇得咁多freddy嘅花相,佢每盆都有插名牌,點會唔認得!

哈哈…孖TT ,你嘅觀察力都幾强,咁細微事都俾你留意倒,好嘢!
lamkaicheung 發表於 2020-4-14 00:41:51 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-4-13 23:24
繼續努力!

okok 我會堅持到底!
freddywongdy 發表於 2020-4-14 06:56:41 |顯示全部樓層

全部都種得好好呀!
有你照顧佢地放心晒!

我都好想快啲揍大佢! (^▽^)  發表於 2020-4-17 15:23
lamkaicheung 發表於 2020-4-17 15:19:25 來自手機 |顯示全部樓層
更新#46不知名仙人掌開花

終於等到有花冧,好似生咗一對牛角咁款,原先咁係高腳七咁,曬得太陽多都變成矮腳虎!
攝20/4/10

收工趕回家已黃昏,朵花就會休息合埋,咁就錯過拍全開花照!
攝20/4/15

今日好好彩,放假終於俾我影倒佢全開照,仲係我玩埋授粉㖭,唔知得唔得㗎,照樣試下!
攝20/4/17

評分

查看全部評分

taxitang 發表於 2020-4-17 15:48:33 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-4-17 15:19
更新#46不知名仙人掌開花

終於等到有花冧,好似生咗一對牛角咁款,原先咁係高腳七咁,曬得太陽多都變成矮 ...

好艷麗,大朵,很美。