林老師花貓計劃-#191-3月29日

作者: 黃臉婆 發表于 2008-8-18 13:15:38
11504 192
chunyiumun 發表於 2009-10-30 20:10:10 |顯示全部樓層
睇見你種貓種得咁好,好快就開花, 仲要又壯又多花添~真羨慕!
我想請教你,你係比佢哋晒太陽定用燈照呢?因為我都正學種貓,由蟲蟲種,我已掌握到點出苗,但就生得好"new"長,葉葉都唔係好大,是否唔夠光呢?
回復

黃臉婆 發表於 2009-10-30 21:17:54 |顯示全部樓層
睇見你種貓種得咁好,好快就開花, 仲要又壯又多花添~真羨慕!
我想請教你,你係比佢哋晒太陽定用燈照呢?因為我都正學種貓,由蟲蟲種,我已掌握到點出苗,但就生得好,"new"長葉葉都唔係好大,是否唔夠光呢? ...
chunyiumun 發表於 2009-10-30 20:10

唔使羨慕,您都得架。。add6icon
我啲花貓係曬太陽架,如果好"new"長,即係唔夠光,加光喇。
加油呀!chunyiumun!add14icon
回復

黃臉婆 發表於 2009-10-30 21:20:12 |顯示全部樓層
PINK 嘅 ..Kohleria unknown

回復

黃臉婆 發表於 2009-10-30 21:26:02 |顯示全部樓層
Kohleria 'Rongo'

回復

黃臉婆 發表於 2009-12-27 21:05:30 |顯示全部樓層

Kohleria 'An's Fairyland' 一棵有三個貓樣,哈哈。

回復

蕙蕙 發表於 2009-12-29 22:30:49 |顯示全部樓層
回復 183# 黃臉婆

unknown都靚   
回復

蕙蕙 發表於 2009-12-29 22:31:32 |顯示全部樓層
回復 184# 黃臉婆

呢只d紋同色又特別
回復

蕙蕙 發表於 2009-12-29 22:32:02 |顯示全部樓層
回復 185# 黃臉婆

pretty貓
回復

flower 發表於 2009-12-30 12:49:43 |顯示全部樓層
[quote]PINK 嘅 ..Kohleria unknown

亞PINK 嘅 ..Kohleria unknown, d 點點好靚丫, 我隻攪咗好耐, e + 先壯d, 希望快d 有花睇喇.
回復

flower 發表於 2009-12-30 12:53:02 |顯示全部樓層
Kohleria 'An's Fairyland' 一棵有三個貓樣,哈哈。
黃臉婆 發表於 2009-12-27 21:05

三個貓樣,我最鍾意第二個樣呀, 夠清秀呀嗎.......
回復

黃臉婆 發表於 2010-3-29 09:49:23 |顯示全部樓層
Kohleria 'Monther's Lipstick'
IMG_8041 (Small).JPG
IMG_8040 (Small).JPG
回復

黃臉婆 發表於 2010-3-29 09:54:42 |顯示全部樓層
好大朵花嘅 Kohleria 'Lady in red'
IMG_7985 (Small).JPG
IMG_7992 (Small).JPG
IMG_7994 (Small).JPG
IMG_7995 (Small).JPG
IMG_7989 (Small).JPG
Kohleria 'Lady in red' 與 Kohleria 'Monther's Lipstick'
IMG_8046 (Small).JPG
回復

黃臉婆 發表於 2010-3-29 09:58:10 |顯示全部樓層
Kohleria 'Clytie'
IMG_8052 (Small).JPG
IMG_8049 (Small).JPG
IMG_8055 (Small).JPG
IMG_8050 (Small).JPG
IMG_8048 (Small).JPG
回復