尋找~沙 棘 油 資料

作者: kkykok 發表于 2012-3-13 17:17:16
2723 7
請問
有無人手上有~沙棘油資料???
沙棘油DIY有咩可以做????
八王爺 發表於 2012-3-13 17:24:14 |顯示全部樓層
沙枣吗? 沒有沙棘吧!
回復

kkykok 發表於 2012-3-13 17:49:36 |顯示全部樓層
不是沙枣 ; 是沙棘油,
http://health.viviok.com/%e5%81% ... %e5%8a%9f%e6%95%88/

之前糖糖小姐用過~
感冒油膏
http://hkplants.com/thread-72707-1-1.html

山茶花玫塊手霜
http://hkplants.com/thread-73572-1-1.html
回復

candyafr 發表於 2012-3-13 23:36:02 |顯示全部樓層

沙棘油可以做好多野,如係有機的,可以飲用

它含豐富蛋白質,維他命a, c, e;可以保濕,美白

也可提高免疫力、活血去瘀、消炎止痛、修復組織

即係話你想加在任何diy產品都得,不過它的顏色有點深色,味道麻麻,價錢並不便宜

我反而愛佢既顏色和味道, 好橙, 好似有點橙香一樣~  發表於 2012-3-14 09:04
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-14 09:03:07 |顯示全部樓層
我覺得這個很好用, 我的皮膚很喜歡佢. 用量好細已經有效果, 多量反而浪費. 一般我的臉霜只用1%-2%沙棘油.
買沙棘油, 要留意佢既顏色和渣取方法, 無記錯的話, 最好係用其果實冷壓出來, 所以沙棘油算易壞的油, 平時要放入雪櫃保存.
diy 面霜若要下沙棘油時, 由於要用的份量很少, 可配合其他耐存的油脂, 如jojoba oil 或sesame oil , 會出現協同效應, 有助沙棘油穏定於面霜中, 發揮最大效用.
回復

cklife 發表於 2012-3-16 17:11:27 |顯示全部樓層
我都中意用依種油,用量唔洗多...10%度就有效果...
對於問題皮膚既修復好好,我中意佢既香味....但價錢唔平,我都用得好節省。
我用既沙棘油係溝係祖祖巴油度,借助祖祖巴幫助佢可以放耐D...而且我一直都放係雪櫃度珍藏。

哈哈哈.... 咁我用得太孤寒了~~  發表於 2012-3-17 00:15
回復

cklife 發表於 2012-3-17 07:54:02 |顯示全部樓層
回覆︰[jellyfishy  哈哈哈.... 咁我用得太孤寒了~~]

別忘記,我D溝左祖祖巴呀....濃度無你D咁高,而且我年紀同你差好遠嘛....係要餵飽D架...

睇落去, 你和我差不多年紀g ma~ kekeee~  發表於 2012-3-17 17:21
回復

cklife 發表於 2012-3-17 17:26:16 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-3-14 09:03
我覺得這個很好用, 我的皮膚很喜歡佢. 用量好細已經有效果, 多量反而浪費. 一般我的臉霜只用1%-2%沙棘油.
...

田覆︰[jellyfishy  睇落去, 你和我差不多年紀g ma~ kekeee~ ]

咁識講野真係好鬼抵錫..

都係你俾呢隻油我試, 引到我好鍾意用~~~  發表於 2012-3-17 17:28
回復