如何選蘆薈gel

作者: kkykok 發表于 2015-6-3 12:14:50
1492 5
各位請指教

1/ 坊間有很多蘆薈gel牌子,有咩好介紹?

2/ 如果用新鮮蘆薈,做蘆薈gel方法如何?

謝謝各位
jellyfishy 發表於 2015-6-3 15:58:46 |顯示全部樓層
1/ 少用, 不清楚, 可先比較ingredients才決定買.
2/ 呢度有帖教如何取汁, 請找找. 取汁後加入三仙膠便可用.
回復

kkykok 發表於 2015-6-3 20:50:56 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2015-6-3 15:58
1/ 少用, 不清楚, 可先比較ingredients才決定買.
2/ 呢度有帖教如何取汁, 請找找. 取汁後加入三仙膠便可用. ...

多謝回覆
回復

cgna9 發表於 2015-7-27 15:35:31 |顯示全部樓層
我上個月買過英國牌子 base Forxxxxx, 我一茶上面就好"拿",紅晒.要隔一陣先無事...第2次我加一半花水溝蘆薈gel,一樣好"拿"同痛......但我用韓國Nature Repuxxxx 同nuskxxxx反而無事.....
我都覺得好奇怪,明明base Forxxxxxx係天然牌子,但反而佢令我敏感, 唔係天然既反而無事.
回復

jellyfishy 發表於 2015-7-27 16:28:31 |顯示全部樓層
cgna9 發表於 2015-7-27 15:35
我上個月買過英國牌子 base Forxxxxx, 我一茶上面就好"拿",紅晒.要隔一陣先無事...第2次我加一半花水溝蘆薈 ...

有時可能因為天然野反而會溶左你面上的化學殘留物, 引致敏感. 意思和人地食小麥草或SUPER GREENS去排重金屬一樣.

即係話, 可能面上有很多化學殘留物, 已'食'左入皮膚, 遇當上越係天然的東西, '天然' 野可能會溶左或幫助排走呢D垃圾, 出現適應期. 不過呢, 我未用過呢D牌子, 只係估計咋.
回復

jellyfishy 發表於 2015-7-28 10:36:28 |顯示全部樓層
回復