小圈子選舉

作者: 比得大帝 發表于 2012-2-21 16:19:17
8818 95
jellyfishy 發表於 2012-3-19 09:19:59 |顯示全部樓層
小道消息, 我姐姐九十年代初, 未意外前, 係當時專上學生聯會副主席. 因為姐姐做SU 時間很近八九六四, 當年的學生領袖係好積極參與政治討論, 努力找中共資料, 平反六四, 佢地都知CY係共黨黨員.

CY 係一個黨員特性非常強的人, 獨裁和講大話能力一流. 做過乜都可以唔認. 呢個係我當時還是初中生, 姐姐告訴我的.

信唔信, 大家歡喜啦~
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-19 09:26:15 |顯示全部樓層
總之, 小圈子選擇, 香港人無選擇權, 權力100%在中央手上.

呢個係好悲哀的事實, 誰人上場, 小市民的整體生活不會好左, 赤化是大有機會的, 香港人仲想做番"香港人": 思想和言論自由~~ 大家請堅守自己的核心價值啦.

自求多褔.
回復

比得大帝 發表於 2012-3-19 09:49:38 |顯示全部樓層

我覺得既然做特首的先決條件係要中央[接受], 係唔係共產黨員根本冇分別, 曾蔭權應該唔係共產黨員, 佢夠唔夠膽逆中央意吖?  做得特首就算冇宣誓入黨, 精神上都已經入咗黨.

相反如果有一個唔肯入黨的特首, 精神上又不認同共產黨, 中央可能對佢事事介備, 不一定是好事.

最重要係個人能力, 本質, 發夢咁講, 如果有一個中央認為自己友的人作特首, 而哩個人又係真心為香港謀福祉, 維護香港利益, 反而是香港之福.

眼見香港兩個特首, 雖非共產黨員, 卻是中央的門口狗.
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-19 10:01:35 |顯示全部樓層
CY 為黨,not 為港.

信又好唔信又好.等著瞧吧.

我會心裡多念:祝香港人能強力堅守和維護香港人的核心價值!
回復

比得大帝 發表於 2012-3-19 10:08:03 |顯示全部樓層
我唔支持CY, 同時係極不支持HT.

我覺得23條及商台續約事件, 行會討論期間, 是誰提出甚麼, 或有沒有提出過, 並不重要, 行會是共同負責制, 提出議題討論往往是天馬行空, BRAIN STORMING, 最後決果才重要, MANAGEMENT BY RESULT.  一個傻瓜的言論, 往往會刺激及帶出脫穎的思想.

反而公開其他人在政府高層會議的內容,是重要過失 (quoted from 葉太)
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-19 10:10:22 |顯示全部樓層
葉太一樣講過做過乜都唔算數. 小小野連佢講錯野影響我地專業形像,佢都唔道歉.個班行政會,唔知幾多個真係有heart 囉~

祝香港人能強力堅守和維護香港人的核心價值!
回復

比得大帝 發表於 2012-3-19 10:14:10 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-3-19 10:01
CY 為黨,not 為港.

信又好唔信又好.等著瞧吧.

兩個我都唔支持, 希望流選, 但又怕會俾曾鈺成上到位, 覺得更大陸和更大鑊

想流選得再流選, 迫中央接受一人一票, 但又睇唔到邊個有能力, 有能力的又唔肯出嚟做

希望流選~~ 哈哈~~~ 我都係咁諗喎~ 呵呵~~~   發表於 2012-3-19 10:18
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-19 10:20:24 |顯示全部樓層
台灣普選,都經歷了一些年一番起跌.現在你問台灣人,會唔會放棄普選? 有無走錯路? 
哈哈~ 答案好明顯啦~

香港,我都好希望可以普選,好唔好,都係香港人一同承擔麻!
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-19 10:52:32 |顯示全部樓層
又會咁巧合既:
(出新書 過來人指港必遭蠶食:
論證梁振英是地下共產黨)
http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=16168560
回復

Springonions 發表於 2012-3-19 11:06:59 |顯示全部樓層
唐洩秘, 中央一定唔like, 領導人一定會有好多秘密嘢同特首講, 洩秘係大忌. 唐今次咁做, 係想一拍兩散. 自己拿唔到, 都唔好益人. 香港現在最大的問題是貧富懸殊, 小市民和中產得不到經濟成果. 所以, 今次香港要有一個強而有力的特首和班底, 真正為民而唔淨為有錢人. 在只有兩個選擇下, 好明顯會揀邊個.

sorry ~ 我係中產,由第一日上班,已經受盡cy”恩惠”! 我努力儲,真係多謝佢領導有方囉!  發表於 2012-3-19 11:12
回復

empire 發表於 2012-3-19 11:58:33 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-3-19 10:20
台灣普選,都經歷了一些年一番起跌.現在你問台灣人,會唔會放棄普選? 有無走錯路? 
哈哈~ 答案好明 ...

「...香港,我都好希望可以普選,好唔好,都係香港人一同承擔麻!」

我估23條未立法前, 中央都唔會俾香港有真普選, 中央唔會容許香港選咗個出賣中央的特首。
回復

比得大帝 發表於 2012-3-19 12:30:41 |顯示全部樓層
雖然兩制, 但還是一個行先, 就算有普選, 還要該人為中央接受, 假設今次肥何跑出, 中央一定會推翻重來, 直致有一個中央接受的人出來為止.

我對香港普選沒太大期望, 普選的確是可以令像唐梁這些於選舉前己沒誠信的入落敗, 不過只會製造出一個選舉後失信的特首, 選前乜都港,選後實為黨.  因為中央只可能接受一個骨子裏是服從的人, 而市民只會而表受一個表面為港的人, 最後是一個把口為港, 實質為黨的特首.
回復

ht333147 發表於 2012-3-19 12:40:22 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2012-3-19 12:30
雖然兩制, 但還是一個行先, 就算有普選, 還要該人為中央接受, 假設今次肥何跑出, 中央一定會推翻重來, 直致 ...

因為中央只可能接受一個骨子裏是服從的人
是否可說中央信得過而可以維持國家利益更貼切?
對於管治香港實際事情, 個人覺得中央無啥指令的,
因為就算特首之下還有行政立法等總總關卡, 很難亂港表面化.

真懷疑中央d眼光咁差,老董,小便宜曾,唐9,狼英...........一蟹不如一蟹...........  發表於 2012-3-19 22:44
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-19 21:12:20 |顯示全部樓層
哈~  呢2次辯論, 如報章所說, 何最放, 表現的確係三人之中最好最真實. 哈哈~~不過佢一定跑唔出~~ 

就係因肥何唔係真競選,所以講乜都得,其實真係好想佢選到,睇吓佢點樣做  發表於 2012-3-19 23:14
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-19 21:16:29 |顯示全部樓層
唐和cy 今次無咁讀書咁讀. 
唐都係講番個d野~
cy... 小佢老鼠! 佢見公務員團隊時,都無講過個d實際野,無承諾過任何野,但演講就講到乜都為公務員!  佢唔講呢一點,我都唔覺得佢假~!
回復

wendy_choy_hk 發表於 2012-3-19 21:22:14 |顯示全部樓層
我支持流選,但應該冇可能.
CY 摸唔到佢底牌
HT 好明顯係二世祖,冇擔當,影衰香港人.
何生,亞爺唔like.

狼英做左凸手,米樣檥野都帶港人遊花園,佢有幾多野正面答ah???  發表於 2012-3-19 22:47
我都支持流選~~ 玩串個party~  發表於 2012-3-19 21:29
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-19 21:36:44 |顯示全部樓層
唐: 我會建立一個有人性的管治團隊~ (哈哈哈..... 順便包容埋佢的私事~)

有乜機密都講曬比市民知  發表於 2012-3-19 21:46
甘係咪包容埋佢既僭建  發表於 2012-3-19 21:45
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-19 21:38:30 |顯示全部樓層
cy: 幫香港人重拾自信... (幾時佢變左瘦身廣告代言人??)
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-19 21:52:40 |顯示全部樓層
呢個節目真係好有娛樂性~  
回復

比得大帝 發表於 2012-3-19 22:06:23 |顯示全部樓層
唐越玩越大, 玩埋老廉同律師信
回復