小圈子選舉

作者: 比得大帝 發表于 2012-2-21 16:19:17
8817 95
vivi 發表於 2012-2-27 17:09:44 |顯示全部樓層
咁權權咪頂得唔抵囉

頂得唔抵, 還要被全世界頂佢個肺呢.  發表於 2012-2-27 17:12
回復

比得大帝 發表於 2012-2-27 17:25:23 |顯示全部樓層

阿爺開始發功嘞

即時要聞
曾鈺成:
「冇辦法參選」2012年02月27日 (05:17 pm)

曾鈺成剛於記者會表示,過去10日經過認真考慮後,認為自己不夠時間做準備,他需向選委、市民負責,時間促卒,不足制訂政綱,不接受左抄右抄政綱,加上他作為民建聯的創黨主席,亦免引起政黨政治的關注,亦擔心影響民建聯的立法會選情,所以他是「冇辦法參選」。

終於要阿爺出馬喇 XDDDDD  發表於 2012-2-27 17:28
回復

jellyfishy 發表於 2012-2-27 17:29:09 |顯示全部樓層
民主的路, 就自然有政黨政治, 這是正常不過的產物~~  唉~ 今次呢位曾生又幾"腦"實, 唔講得個句都講埋出來~
回復

比得大帝 發表於 2012-2-29 19:55:35 |顯示全部樓層
葉劉唔夠票入閘

民建聯唔俾票佢

咁我咪選錯佢囉,唉~失敗  發表於 2012-2-29 20:22
回復

比得大帝 發表於 2012-3-2 16:35:43 |顯示全部樓層
葉劉入唔到閘, 有點失望, 希望今次流選.

睇到曾特狗, 還要個另一個貪官上嚟做嗎?

佢比曾特狗還要差, 就係又貪又蠢.
回復

Karine 發表於 2012-3-2 17:38:11 |顯示全部樓層

葉流根本唔入流,佢參選如被選最大既可能係女性

我好奇,選民有幾多係會睇哂佢地政綱才投票

我會睇人格多過睇政綱, 政綱隨時變, 人格冇得改.  發表於 2012-3-2 20:14
回復

Karine 發表於 2012-3-2 21:41:51 |顯示全部樓層

又問多句,純粹口痕
唔理立法會住,假若參選者當選了,他必須依政網施政,亂施政或做衰野可以被彈劾,這是暫時我們還可享受的民主好處。

參選者處事手法可能有異,佢個人格幾衰都與我們無關,只要佢無犯法,依法依例施政,佢仍然可以做特首。

重點反而在佢施政內容係惠及邊類人:大眾市民;商家,還是官官相惠

所以,我反對你點評意見。嘻嘻
回復

比得大帝 發表於 2012-3-2 23:26:22 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2012-3-2 21:41
又問多句,純粹口痕
唔理立法會住,假若參選者當選了,他必須依政網施政,亂施政或做衰野可以被彈劾,這是 ...

政網 只是宣傳口號, 並非寭法, 事實董生同曾生的政網大部份沒有執行, 正所謂  選果時(講到)所向無敵, 做落就(解釋)有心無力

政綱只是提供參考, 沒有約束力, 而事實上特首講乜都冇用, 都係按情況行事, 好似董生話解決民生, 八萬五做做吓咪一樣收檔.

所以話政綱幾好都冇用, 話唔做就唔做, 要解釋有千個理由, 而性格問題, 貪婪成性, 到時只會盡辦法去貪.

回復

金盞花 發表於 2012-3-3 12:29:45 |顯示全部樓層
比得大帝: 我會睇人格多過睇政綱, 政綱隨時變, 人格冇得改.

你個睇法正正係我嘅想法, 呢d係未來事, 講政綱講到天花龍鳳都得, 但人格就睇到你好多行為處事, 騙唔到人~

所以在我嚟講侯選時爆出咁多醜聞, 只要係事實唔係抺黑真係冇問題.  咪就等大家評估吓呢個人係咪值得大家投佢一票囉~

Exactly  發表於 2012-3-3 16:15
回復

Springonions 發表於 2012-3-3 12:43:20 |顯示全部樓層
我地成日話抹黑,根本係用錯字。無中生有就係抹黑。唐唐僭建,英英西九,特狗貪便宜,全部係事實。當事人做呢啲嘢的時候,係有心定無意,有無影響佢的人格,就要等市民嚟評。我覺得任何一個被選出,都係香港之災。大笑話一個。

對呀! 咪等唐唐咁鍾意掛喺口邊成人話人"抺黑"  發表於 2012-3-3 13:14
回復

ht333147 發表於 2012-3-3 13:32:32 |顯示全部樓層

跟左這單新聞咁耐, 我都看不出英英在西九有啥問題: 他是遲報利益, 而評審會也取消了有關參賽者資格, 無人得到好處, 反而競爭者會自勳升了一級, 應做的己做了, 還要追問究什麼?
反而這兩天聽到二世祖哀嗚, 作其垂死爭扎, 也是盡地一煲:
1. 8萬5問題, 想起都驚, 但這是當時董先生的意願, 為何入英英數?
    只是一種恫嚇, 若由他上埸, 會歷史重演.
2. 他敬重何生, 潛台詞是, 你地唔選我可以投何生, 做成第二輪投票, 爭取時間做事.
3. 再有金融風暴英英無經驗處理, 潛台詞是任總在佢的一邊, 這是直接向北京恐嚇,
    但北京是最憎這招, 挾XX 以令XX, 北京重有面? 而且整個金融團隊無變, 如何會出問題?
搞到要出這些爛仔招, 即是己聞到味, 發起茅, 亂吠一通.
回復

Springonions 發表於 2012-3-3 14:01:46 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2012-3-3 13:32
跟左這單新聞咁耐, 我都看不出英英在西九有啥問題: 他是遲報利益, 而評審會也取消了有關參賽者資格, 無人得 ...

問題唔係話英英有無得到好處,而係佢無警覺性,填表時都仲話自己唔係公司董事。取消資格係舉辨機構醒目,及時發現,如果唔係,就會俾佢過骨。特狗都係衰無警覺性啫,唔知道香港人對佢操守的要求。所以話,公職人員一定要有警覺,衰咗而又俾人挾持,就大鑊。
回復

比得大帝 發表於 2012-3-5 15:04:05 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2012-3-4 22:58
趁得閒,又返唻搭個嘴先

政綱是口號還是暗藏玄機,值得深思。

政綱是甚麼?

1. 政綱係寫俾冇得投票嘅人睇嘅文件, 一方面等你哋鬧少兩句, 一方面爭取民望, 到時係唔係跟政綱施政?  合用嘅就跟, 唔合用嘅部份可以用環境因素解釋, 你哋接唔接受解釋, 不重要, 好似唐狗解釋僭建, 佢認為已經完滿, 只係你哋對佢人身攻擊啫.

2. 支持嘅人, 早就講好數要幾多利益, 要支持就一直支持, 唔支持嘅, 你寫乜都唔支持, 這就是小圈子選舉, 所以在未有政綱之前各支持者已經表態支持, 寫份政綱只係讓支持者可以有支持佢嘅的理據, 來支持自己對佢嘅支持.

政綱?  你信?  祝你好運.

大帝, 如果呢個係你的政綱, 我一定支持你.  發表於 2012-3-5 15:06
回復

Karine 發表於 2012-3-4 22:58:14 |顯示全部樓層

趁得閒,又返唻搭個嘴先

政綱是口號還是暗藏玄機,值得深思。

我承認某情度上,講得出唻既部分內容係要唻so so,做場好戲去比人睇,得民眾心,因為有些是參選時講,有些是當選後推行。

但這份文件全部內容係會比真正可以投票既人睇,係咪?點解商界會傾向唐唐,我相信佢地唔係貪佢本身有錢或者靚仔多情,某情度上响佢份政綱內有一些密碼能解讀成對商界有利。正等如從前曾任權話會將丁屋批地由十幾年改為幾年,爭取村民代表選票一樣。利益掛帥既年代,雙贏係目標,某些選民係會放棄個人情仇為的是顧全大局。

政綱內可能有萬七樣施政方案,唔需要做哂既,只要做左嗰d"重要"既又唔影響到响"呀爺"眼中既乖乖仔形象,便足夠佢坐足4年有餘啦。

當然,承認你所説,政綱可以變,人格不可改。但我仍然覺得,只要佢份功課(政綱)對味,幾衰格都可以做特首。又只要佢走對派別,有人會同佢打對手。因為站得响選台上既,我相信一定有d衰格野,爭在有冇人放料將佢既前塵往事上報啫。

回復

比得大帝 發表於 2012-3-5 15:20:44 |顯示全部樓層
點評Springonions  大帝, 如果呢個係你的政綱, 我一定支持你.  

謝謝你, 咁你有冇支持  談天說地<突手>選舉  呀

http://hkplants.com/forum.php?mo ... 87972&fromuid=6
回復

ht333147 發表於 2012-3-5 15:54:35 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2012-3-3 14:01
問題唔係話英英有無得到好處,而係佢無警覺性,填表時都仲話自己唔係公司董事。取消資格係舉辨機構醒目, ...

警覺性低,
可以入罪嗎?
回復

enemy 發表於 2012-3-6 11:51:55 |顯示全部樓層

唐英年被問私生子回應:唔想人哋傷害佢哋

記:點睇啲網上改圖?
唐:我啲女有時會好嬲,會喺facebook同微博駁番話佢嘅人……佢好得意,鍾意打英文,打英文就無人敢駁番佢。

"佢哋"係咪指私生子係眾數??
"啲女"又係指邊啲??

唉! 佢咁樣,阿爺點幫都幫唔掂啦~
回復

比得大帝 發表於 2012-3-6 12:08:29 |顯示全部樓層
enemy 發表於 2012-3-6 11:51
唐英年被問私生子回應:唔想人哋傷害佢哋

記:點睇啲網上改圖?

所以話蠢就係蠢

佢話佢個女打英文就無人敢駁番佢, 明示暗示話網民英文水平唔及佢個女, 真係牙痕, 想同網民開戰咩?

我成日在fb鬧佢, 我又唔見有個英文人駁我, 咁我又可以話佢個女中文唔及我?  又或者佢個女認同我嘅講法?

唔駁你個女好多原因, 可以係你個女講嘢白痴, 費事啋你, 而事實上在fb講嘢冇point, 冇人理你係好平常事.

回復

vivi 發表於 2012-3-6 15:42:21 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2012-3-6 12:08
所以話蠢就係蠢

佢話佢個女打英文就無人敢駁番佢, 明示暗示話網民英文水平唔及佢個女, 真係牙痕, 想同網 ...

唉, 唐唐實在傻得可愛

佢話狼狼同d地產商有野啦, 但係4大地產商都撐佢至攪笑啦

評分

查看全部評分

回復

ht333147 發表於 2012-3-6 15:45:04 |顯示全部樓層
vivi 發表於 2012-3-6 15:42
唉, 唐唐實在傻得可愛

佢話狼狼同d地產商有野啦, 但係4大地產商都撐佢至攪笑啦

佢越講野, 阿爺越心寒, 隨時連國家機密都週圍唱

評分

查看全部評分

回復