天台種野... ...借花敬佛...鄰居的超越節瓜重現

作者: 曇花一現 發表于 2008-3-28 12:26:57
126343 1279
曇花一現 發表於 2008-9-23 11:53:52 |顯示全部樓層
原帖由 新仔 於 2008-9-22 14:14 發表
曇花 :enjoy your holiday

really relaxing ... vs work pressure in HK
Hope the typhoon will leave soon
回復

maymay靚 發表於 2008-9-23 15:53:20 |顯示全部樓層
你好掛住我地...?? 去旅行都成 日上黎....
回復

新仔 發表於 2008-9-24 00:02:02 |顯示全部樓層
原帖由 曇花一現 於 2008-9-23 11:53 發表

really relaxing ... vs work pressure in HK
Hope the typhoon will leave soon

曇花 :

你幾時返呀?
E + 真係 8 號波呀.........
希望你D寶貝冇事啦
回復

maymay靚 發表於 2008-9-24 13:15:30 |顯示全部樓層
新仔. 你係遠處唔知啦,,, (等我話你知)
LEE 個風吹唔正都好勁呀.... 上次香港 9號風都無佢咁大威力... 我個花園>>>>> 慘
曇花 不在香港, 我諗..........

回復

新仔 發表於 2008-9-24 13:33:37 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-9-24 13:15 發表
新仔. 你係遠處唔知啦,,, (等我話你知)
LEE 個風吹唔正都好勁呀.... 上次香港 9號風都無佢咁大威力... 我個花園>>>>> 慘
曇花 不在香港, 我諗.......... ...

maymay靚 :

損失慘重  
加油種d新野0拉  !
仲有我地吾好嚇曇花啦!  等佢享受假期
回復

曇花一現 發表於 2008-9-24 23:40:27 |顯示全部樓層
Ha ha...  my neighbour took almost all plants inside
they'll be safe  ~ ~ ~
回復

maymay靚 發表於 2008-9-24 23:48:33 |顯示全部樓層
新仔, 你講得對, 等曇花好好享受假期.....盡情(唔知我地有無信呢)
回復

曇花一現 發表於 2008-9-24 23:56:14 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-9-23 15:53 發表
你好掛住我地...?? 去旅行都成 日上黎....

sure la ... miss you all
just update news at the poolside ...
'hand-letter' ... no problem
wait wait  
回復

alilovebyj 發表於 2008-9-25 00:01:39 |顯示全部樓層
1-2 plants will be fine for one box ... no scafolding is better ... 伸延出來的蔓...> better put in another box with soil
add oil ar ~ ~ ~

曇花,謝謝你的提示,可惜,都沒用了,因為,被大風吹死了!

像子就像燙過水的菜!

可憐的南瓜!

可憐的南瓜!

對了,若要再種,會否太遲了呢?
回復

新仔 發表於 2008-9-25 03:21:37 |顯示全部樓層
原帖由 曇花一現 於 2008-9-24 23:40 發表
Ha ha...  my neighbour took almost all plants inside
they'll be safe  ~ ~ ~

曇花 :

咁大家都放心晒

你就攤世界啦, 在池邊上網....正

玩得開心d啦
回復

maymay靚 發表於 2008-9-25 09:35:44 |顯示全部樓層
新仔--- 曇花 話 (手信) 無問題喎 ..  我地等收禮物
回復

新仔 發表於 2008-9-25 11:05:35 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-9-25 09:35 發表
新仔--- 曇花 話 (手信) 無問題喎 ..  我地等收禮物http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/pucca/pucca%20(93).gif

maymay靚 :

有禮物當然開心啦 !

但係...........但係...........

你知我宜家吾在香港0架

咁點收禮物喎 !!!
回復

曇花一現 發表於 2008-9-25 12:47:12 |顯示全部樓層
enjoy the pictures ... so many plants in the 翟道翟  market
guess what i bought ??

回復

曇花一現 發表於 2008-9-25 12:55:56 |顯示全部樓層
原帖由 alilovebyj 於 2008-9-25 00:01 發表
曇花,謝謝你的提示,可惜,都沒用了,因為,被大風吹死了!
像子就像燙過水的菜!對了,若要再種 ...

Oh ... poor pumpkin
Really late ... mid-autum festival has gone la
Try next year as i will do
回復

sandylam 發表於 2008-9-25 13:25:20 |顯示全部樓層

回復 553# 曇花一現 的帖子

好多盆栽呀~
係咪唔帶得返香港架?
回復

新仔 發表於 2008-9-25 13:32:44 |顯示全部樓層

回復 553# 曇花一現 的帖子

曇花 :

今年3月我都去過翟道翟  market,
真係好多野賣0架,
我估你會買人參果苗苗 (亂估)
小苗可以帶返HK嗎???
回復

alilovebyj 發表於 2008-9-25 16:47:06 |顯示全部樓層
八月時我也有去翟道翟,有看過一些種子,但那些店主的樣子都好像很「奸」似的,明明有個磅在側邊,我問價,他又好像說「幾多錢一粒」,我逛了便算。
如果曇花買了甚麼,來分享一下經驗就好了。
(新仔,有泥的苗應不可吧!?)
回復

maymay靚 發表於 2008-9-26 00:28:59 |顯示全部樓層
係呀...有泥唔可以進口ga...
曇花, 唔駛買咁大盆做(手信)喎.......  
回復

新仔 發表於 2008-9-26 09:08:53 |顯示全部樓層
秋天已來...................今朝在地上執既小樹葉........靓唔靓呀 ???

回復

BanbieChan 發表於 2008-9-26 09:27:30 |顯示全部樓層
原帖由 新仔 於 2008-9-26 09:08 發表
秋天已來...................今朝在地上執既小樹葉........靓唔靓呀 ???

新仔hi呢塊幾靚丫
曇花玩得開心D呀
回復