天台種野... ...借花敬佛...鄰居的超越節瓜重現

作者: 曇花一現 發表于 2008-3-28 12:26:57
126338 1279
貓貓 發表於 2008-9-20 09:31:16 |顯示全部樓層
等我都搵個南瓜同大家打招呼先

回復

BanbieChan 發表於 2008-9-20 09:48:53 |顯示全部樓層
原帖由 曇花一現 於 2008-9-19 17:49 發表

唔怪之得啦...班比
你唔單止種生果拿手, 電腦都有一手
勁 ))))))))

原帖由 maymay靚 於 2008-9-20 00:33 發表
曇花. 你e+先知斑比勁, 我一早就知啦....http://lanshinetweb.myweb.hinet.net/msn/l_word/lw%20(164).gif

回復

lammadick 發表於 2008-9-20 10:05:29 |顯示全部樓層
一排唔得閒上來 , 呢個地方越來越多特別野睇喎 , 正正
回復

新仔 發表於 2008-9-20 10:17:52 |顯示全部樓層

回復 521# 貓貓 的帖子

貓貓 :

嘩 ! 嘩 !嘩 ! 你個南瓜真係好大呀, 係邊度買架 ?
回復

新仔 發表於 2008-9-20 10:22:05 |顯示全部樓層
原帖由 lammadick 於 2008-9-20 10:05 發表
一排唔得閒上來 , 呢個地方越來越多特別野睇喎 , 正正

lammadick :

係呀, 曇花呢個地方好多野睇架, 多d上黎玩呀
回復

maymay靚 發表於 2008-9-20 10:28:35 |顯示全部樓層
哎呀.... 叫錯左 tim﹏..    sorry.....
回復

新仔 發表於 2008-9-20 23:38:41 |顯示全部樓層
我的南瓜田  
回復

新仔 發表於 2008-9-20 23:40:57 |顯示全部樓層
原帖由 新仔 於 2008-9-20 23:38 發表
我的南瓜田  

回復

farfeifar 發表於 2008-9-20 23:54:50 |顯示全部樓層
係外國種零些唔同, 蟲lon都冇個, 好羨慕呢~
回復

maymay靚 發表於 2008-9-20 23:57:09 |顯示全部樓層
嘩..嘩..嘩..  唔識講野啦....
回復

比比 發表於 2008-9-21 00:30:01 |顯示全部樓層

執輸

我執輸啦~! 唔知道呢個活動! 期待有下次!
好利害種左咁多苗, 我D士多啤梨種左好多次都唔生出來,
唔知係咪一定要買種子種? 用新鮮的唔得?
回復

alilovebyj 發表於 2008-9-21 01:18:32 |顯示全部樓層
我用發泡膠箱種南瓜,一盒種兩株,會多嗎?

如果用箱種,是否搭竹棚會好一點?

伸延出來的蔓,是否須要把它彎回到泥上?還是讓他走出箱子外也可呢?

現在種可能有點遲,但希望會成功。
回復

bebe 發表於 2008-9-21 11:23:16 |顯示全部樓層
嘩~  大南瓜?  定係全部都係果d青bb裝飾南瓜?  種d橙色嘛, 可以整南瓜燈嘛~
我都貼個我個南瓜燈出來打個招呼~
回復

BanbieChan 發表於 2008-9-21 11:32:37 |顯示全部樓層
原帖由 新仔 於 2008-9-20 23:40 發表

以後唔準叫新仔叫佢老大
回復

曇花一現 發表於 2008-9-22 13:25:18 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-9-21 11:32 發表
以後唔準叫新仔,叫佢http://lanshinetweb.myweb.hinet.net/msn/l_word/lw%20(117).gif老大

yes !!  老大 !!
回復

maymay靚 發表於 2008-9-22 13:29:57 |顯示全部樓層
同意... 叻1.gif
回復

新仔 發表於 2008-9-22 13:51:26 |顯示全部樓層
斑比, 曇花, maymay靚

pls don't PLAY  me la

I am 新仔仔 ar
回復

新仔 發表於 2008-9-22 14:14:30 |顯示全部樓層
曇花 :

enjoy your holiday
回復

曇花一現 發表於 2008-9-23 11:48:03 |顯示全部樓層
原帖由 比比 於 2008-9-21 00:30 發表
我執輸啦~! 唔知道呢個活動! 期待有下次!
好利害種左咁多苗, 我D士多啤梨種左好多次都唔生出來,
唔知係咪一定要買種子種? 用新鮮的唔得?

no 執輸 ... there are many chances to help the stray cats/dogs
i 'll let you konw if you like these projects
using seed have to wait so long ... i will reserve one baby strawberry for you next time
回復

曇花一現 發表於 2008-9-23 11:51:21 |顯示全部樓層
原帖由 alilovebyj 於 2008-9-21 01:18 發表
我用發泡膠箱種南瓜,一盒種兩株,會多嗎?
如果用箱種,是否搭竹棚會好一點?
伸延出來的蔓,是否須要把它彎回到泥上?還是讓他走出箱子外也可呢?
現在種可能有點遲,但希望會成功。 ...

1-2 plants will be fine for one box ... no scafolding is better ... 伸延出來的蔓...> better put in another box with soil
add oil ar ~ ~ ~
回復