天台種野... ...借花敬佛...鄰居的超越節瓜重現

作者: 曇花一現 發表于 2008-3-28 12:26:57
126362 1279
曇花一現 發表於 2008-10-4 14:30:18 |顯示全部樓層
原帖由 catcatcat 於 2008-10-4 09:50 發表
哦,原來要落有機肥呀,唔怪得我成三個月都仲係青bb啦,等我試吓先,請問你可唔可以話我知你係用邊隻同係邊度買架?

簡單既有放左一個星期既洗米水
另外可以用骨粉或魚肥
我係上水舊墟買種子既店舖度買到
要火速進行啦 ... 秋冬黎啦, 無花果要冬眠   
回復

sandylam 發表於 2008-10-4 17:49:14 |顯示全部樓層
洗米水都要放一星期架咩.
我亂黎就咁就倒入去,唔掛得唔見效啦.
回復

catcatcat 發表於 2008-10-5 00:24:50 |顯示全部樓層

回復 621# 曇花一現 的帖子

哦,唔該晒我听日會留番啲米水架嘞, 我之前都係就咁即洗即用都唔知要留咁耐呀
回復

新仔 發表於 2008-10-5 00:51:14 |顯示全部樓層
齊人我地就開車喇

公主   曇花  MAYMAY靓   惡姨  坐好喇

睇吓有冇 白馬王子黎接 我地先
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-10-5 00:54:44 |顯示全部樓層
原帖由 曇花一現 於 2008-10-4 14:30 發表

簡單既有放左一個星期既洗米水
另外可以用骨粉或魚肥
我係上水舊墟買種子既店舖度買到
要火速進行啦 ... 秋冬黎啦, 無花果要冬眠   http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(33).gif ...

請問要點樣幫無花果準備冬眠呢~?
回復

otismavis 發表於 2008-10-5 01:05:54 |顯示全部樓層
我媽咪都教我用洗米水
不過有朋友又話咁 D 泥會發 'mo' 喎!
會唔會發生呀?
回復

新仔 發表於 2008-10-5 01:13:23 |顯示全部樓層
原帖由 catcatcat 於 2008-10-5 00:24 發表
哦,唔該晒我听日會留番啲米水架嘞, 我之前都係就咁即洗即用都唔知要留咁耐呀

catcatcat  

我種既 非洲紫羅蘭    都只係用新鮮米水淋

但係都好多 花花  

有圖為証

.
回復

曇花一現 發表於 2008-10-6 13:14:59 |顯示全部樓層
sandy  catcatcat  馬仔  新仔 ... 大家好
米水在發酵過程中會發出熱能, 可能會傷害植物根部
另外, 發左酵既米水無敢容易吸引蟲蟲
不過呢d都係理論 ... ...
回復

曇花一現 發表於 2008-10-6 13:19:32 |顯示全部樓層
原帖由 滑嘟嘟 於 2008-10-5 00:54 發表
請問要點樣幫無花果準備冬眠呢~?

無乜特別... 分下盆, 換下泥
等春天一黎就出葉結果 ... 諗下都開心
回復

sandylam 發表於 2008-10-6 13:40:18 |顯示全部樓層

回復 628# 曇花一現 的帖子

咁我想問米水放响度會唔會同堆肥一樣有蚊滋?
我比有機肥搞到周圍蚊滋.
我打算襯重陽,人地燒衣,我攞盆堆肥同有機泥去街放少少木糠助燃燒吓佢.照計咁燒法,咩鬼蟲卵都燒死,唔會再有蚊滋卦.
回復

NaNa 發表於 2008-10-6 13:54:11 |顯示全部樓層
大開眼介
回復

曇花一現 發表於 2008-10-6 14:06:02 |顯示全部樓層
今日分享既係鋸齒薰衣草煎cheap魚, 重申係要cheap魚, 好魚係乜都唔洗落, 食好魚既原味
剛好個日同d香草剪髮, 剪左好多, 係煎魚時落左好多齒葉薰衣草, 發覺齒葉薰衣煎完後有陣香甜既香味, 同魚好夾得黎
睇下 ... ...
回復

曇花一現 發表於 2008-10-6 14:17:16 |顯示全部樓層
原帖由 sandylam 於 2008-10-6 13:40 發表
咁我想問米水放响度會唔會同堆肥一樣有蚊滋?
我比有機肥搞到周圍蚊滋.
我打算襯重陽,人地燒衣,我攞盆堆肥同有機泥去街放少少木糠助燃燒吓佢.照計咁燒法,咩鬼蟲卵都燒死,唔會再有蚊滋卦. ...

米水放入用膠樽, 個蓋用較剪尖整個孔仔
放通風地方, 無蚊滋  

用火燒泥一定殺死d蟲卵
我用噴火槍燒過既泥種小麥草, 而家無蚊滋, 以前好多ga
回復

BanbieChan 發表於 2008-10-6 14:27:18 |顯示全部樓層
原帖由 新仔 於 2008-10-5 01:13 發表

catcatcat  http://a5556.myweb.hinet.net/msn/e_word/ew%20(127).gif

我種既 非洲紫羅蘭  http://lanshinetweb.myweb.hinet.net/msn/love/l%20(228).gif  都只係用新鮮米水淋

但係都好多 花花  http://lanshinet ...

新仔
除咗瓜瓜 你種 D 花花 都好靚喎
回復

BanbieChan 發表於 2008-10-6 14:29:52 |顯示全部樓層
原帖由 曇花一現 於 2008-10-6 14:06 發表
今日分享既係鋸齒薰衣草煎cheap魚, 重申係要cheap魚, 好魚係乜都唔洗落, 食好魚既原味
剛好個日同d香草剪髮, 剪左好多, 係煎魚時落左好多齒葉薰衣草, 發覺齒葉薰衣煎完後有陣香甜既香味, 同魚好夾得黎
睇下 ... ... ...

曇花鋸齒薰衣草煎魚好味
回復

maymay靚 發表於 2008-10-6 14:48:14 |顯示全部樓層
曇花一現,,,, 又叫開飯..
回復

maymay靚 發表於 2008-10-6 14:50:23 |顯示全部樓層
新仔... 花花好.. 係咪送比各位靚女呢..????
回復

小寶 發表於 2008-10-6 15:09:45 |顯示全部樓層
咁多野食, 又茄又豆又魚, 飽飽
回復

貓貓 發表於 2008-10-6 21:13:52 |顯示全部樓層
原來鋸齒薰衣草同魚柳係最佳拍當呀!
好彩你俾我盆鋸齒薰衣草仍然健在,等大 d 我照辦煮碗整餐食下先!
回復

新仔 發表於 2008-10-7 00:09:35 |顯示全部樓層
原帖由 曇花一現 於 2008-10-6 14:06 發表
睇下 ... ... ...

曇花

你真聰明......識得用薰衣草煎魚
睇倒都流晒口水啦 !

可惜我冇種薰衣草呢
回復