半島明年開始停售魚翅

作者: 土豆貓 發表于 2011-11-22 09:49:20
8276 128
vivi 發表於 2011-11-23 10:58:36 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-11-23 10:27
老實講結婚酒宴上搞咁嘢, 又放片, 又講嘢, 又玩遊戲, 係佢兩個一廂情願認為來賓鐘意啫, 有幾多個來賓會投 ...

我都係咁話, 除左d好friend嘅想睇 d 成表片段
冇人想睇囉
回復

jellyfishy 發表於 2011-11-23 10:59:44 |顯示全部樓層
唔知係咪我和d朋友都年紀大,呢幾次做伴娘,見d遊戲都唔激,而且時間keep得好準,姊妹都好efficient~ haha~~~
見到玩新郎兄弟個part 都有要求讀聲明,d聲明有d都幾有意思,有d內容攪笑但會混雜左他們兩人的過去故事~
回復

土豆貓 發表於 2011-11-23 11:06:01 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-11-23 10:47
我記得有次幫小學同學做伴娘,9.00am 陪新娘响家裡牆頂天窗睇佢老公和兄弟俾姊妹玩~ 見到佢老公大大聲 ...

其實呢d已經好感動啦.....吳大掛筵席都好開心
回復

比得大帝 發表於 2011-11-23 11:06:55 |顯示全部樓層

講到擺酒人情, 又講個老年故事

話說好耐之前, 一圍酒約三四百, 公價人情約50. 果時公司有條例, 員工結婚擺酒請同事, 收到帖的可以向公司claim番50.  因此好多人結婚都有請同事, 同事又可以免費食一餐, 後來就變咗質, 唔係好熟都發帖, 唔嚟都可以照收50嘛.

有條友入咗公司冇耐, 人都唔識多個, 結婚居然全公司發帖, 好多人收到都唔知佢係乜水, 佢諗住人地唔識佢, 一定唔去飲, 但人情可以照收.

點知果次有幾十人玩佢, 每人夾50, 買咗個幾千蚊大屏風做人情, 幾十人一齊去飲.  終於要開多好幾圍, 錢又冇得收, 得物又無所用, 果時又貨物出門概不退換.

最後搞寸咗, 公司取消哩條例.
回復

土豆貓 發表於 2011-11-23 11:09:45 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-11-23 10:59
唔知係咪我和d朋友都年紀大,呢幾次做伴娘,見d遊戲都唔激,而且時間keep得好準,姊妹都好efficient~ hah ...

做得多有經驗就會係錦架啦...

可能大家都想玩得有意思d~  發表於 2011-11-23 11:20
回復

土豆貓 發表於 2011-11-23 11:11:26 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-11-23 11:06
講到擺酒人情, 又講個老年故事

話說好耐之前, 一圍酒約三四百, 公價人情約50. 果時公司有條例, 員工結婚擺 ...

呢d人係要錦樣對付佢先得....呢間公司好有人情味喎.....

係香港第一任特首果間公司, 不過事情係發生在我入去之前, 係舊人講的.  發表於 2011-11-23 11:16
回復

土豆貓 發表於 2011-11-23 11:21:00 |顯示全部樓層
vivi 發表於 2011-11-23 10:58
我都係咁話, 除左d好friend嘅想睇 d 成表片段
冇人想睇囉

吳多熟果d真係悶到吽....再加埋又要一早去見證婚姻註冊....

到婚姻註冊處呢d在我嚟講係要資心friend至會去  發表於 2011-11-23 12:07
回復

土豆貓 發表於 2011-11-23 11:23:40 |顯示全部樓層
ernestng 發表於 2011-11-23 10:52
姐係原來女家中意, 咁都可以做下,

如果有D野做來冇咩人理我真係想SKIP 左佢 ...

通常結婚呢d高興事, 如果你係街頭求婚..實成街起哄...
回復

土豆貓 發表於 2011-11-23 11:24:41 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-11-23 11:09
做得多有經驗就會係錦架啦...

當然啦, 做得姊妹都係好friend啦....當然想幫自己既好姊妹攪得難忘d啦!
回復

ernestng 發表於 2011-11-23 11:45:02 |顯示全部樓層
vivi 發表於 2011-11-23 10:57
買層樓都叫做係有得住吖,
果d酒席...禮服.....唉, 不過朋友話擺酒有多少袋返咁喎   ...

攪到呆先代番小小, 重要係親戚朋友的升汗$ :S
回復

ernestng 發表於 2011-11-23 11:47:22 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-11-23 10:52
叫你碌卡, 明醒你啦, 俾咁多積分你, 你有冇講多謝呀?

佢欠我個六萬現在都未還但有$買樓, 沒講多謝都沒有爆粗我自覺EQ又升華左 =.="

比得大帝  咁碌卡利息點計呀?  發表於 16 分鐘前  <-- 我點會比自己唔見利息, 我個晚就PAID 左先, 如果唔係個次唔見六萬我一早買左樓

咁碌卡利息點計呀?  發表於 2011-11-23 13:47
回復

vivi 發表於 2011-11-23 11:57:33 |顯示全部樓層
ernestng 發表於 2011-11-23 11:47
佢欠我個六萬現在都未還但有$買樓, 沒講多謝都沒有爆粗我自覺EQ又升華左 =.=" ...

六萬都未還
佢同你真係好friend喎
回復

金盞花 發表於 2011-11-23 12:02:50 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-11-23 10:27
老實講結婚酒宴上搞咁嘢, 又放片, 又講嘢, 又玩遊戲, 係佢兩個一廂情願認為來賓鐘意啫, 有幾多個來賓會投 ...

<嗱嗱聲食完放人走>呢句啱聽.   記得有個女同事請飲換成5套衫, 佢就開心滿場飛, 我哋就只係俾面派對唔係真心想陪佢慶祝, 搞到星期日11點至肯送客, 明天仲要返工, 最好笑係佢仲要入去換衫, 搞到送客得個新郎冇咗個女主角~~~啋
回復

ernestng 發表於 2011-11-23 12:06:26 |顯示全部樓層
vivi 發表於 2011-11-23 11:57
六萬都未還
佢同你真係好friend喎

之後我死都唔借$比人了=.="
回復

ernestng 發表於 2011-11-23 12:11:23 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2011-11-23 12:02
呢句啱聽.   記得有個女同事請飲換成5套衫, 佢就開心滿場飛, 我哋就只係俾面派對唔係真心想陪佢慶祝, 搞 ...

其實女人係味好中意比人睇到佢好多衫...

要適可而止~~~佢咁搞法俾我哋喺心入面咒罵佢  發表於 2011-11-23 12:21
回復

土豆貓 發表於 2011-11-23 12:19:02 |顯示全部樓層
ernestng 發表於 2011-11-23 12:11
其實女人係味好中意比人睇到佢好多衫...

係女人好鐘意俾人見到佢有幸福(但幸福呢兩個字好空泛, 唯有用d真質d既野黎話俾人知佢有幾幸福, 例如有幾多金器, 有幾多圍酒, 去邊道 honey moon 等等)
回復

ernestng 發表於 2011-11-23 12:28:48 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-11-23 12:19
係女人好鐘意俾人見到佢有幸福(但幸福呢兩個字好空泛, 唯有用d真質d既野黎話俾人知佢有幾幸福, 例如有幾 ...

睇左又點丫, 幾多女人嫁個時做左大場SHOW, LAST 唔到3年又嫁第個, 幸福兩字真係好空泛,
我星期日有時間自己整豆漿, FEEL LIKE 好幸福, 但可能有人覺得哂時間+無聊, 點解唔樓下買姐?

好空泛.......好空泛..
回復

土豆貓 發表於 2011-11-23 12:33:35 |顯示全部樓層
ernestng 發表於 2011-11-23 12:28
睇左又點丫, 幾多女人嫁個時做左大場SHOW, LAST 唔到3年又嫁第個, 幸福兩字真係好空泛,
我星期日有時間 ...

係喎, 自己整豆漿好幸福, 錦我成日都好幸福....大家都幸福....
回復

比得大帝 發表於 2011-11-23 13:54:02 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2011-11-23 12:02
呢句啱聽.   記得有個女同事請飲換成5套衫, 佢就開心滿場飛, 我哋就只係俾面派對唔係真心想陪佢慶祝, 搞 ...

其實只有一班至親, 兄弟姊妹有興趣睇你著衫, 放片, 對酒對咀, 遊戲, 影照....啫

不如哩d嘢客人未到前玩完佢, 七時開席, 9時送客, 咁就係好主人嘞

其中影相最無聊, 你幾時會keep住飲酒影果張相吖?  要影就你班親戚兄弟姊妹一早影咗去啦.

講到影相就有你份, 成班同事都冇收到一張相片, 咁都要慳真係cheap精  發表於 2011-11-24 00:05
回復

vivi 發表於 2011-11-23 14:06:39 |顯示全部樓層
ernestng 發表於 2011-11-23 12:28
我星期日有時間 ...

幸福...自己覺得就夠咖啦=^^=

不於"婚宴"...唉.....
女人...係鐘意靚....不過我佢為一個女人, 都唔希望做show,
所以擺酒, 好煩, 得一兩套會俾人話寒酸, 咪起勢咁換衫
講真, 換衫d時間用左整個婚宴大部份時間, 不如出嚟同d親友say 個 hi 啦

回復