半島明年開始停售魚翅

作者: 土豆貓 發表于 2011-11-22 09:49:20
8271 128
ernestng 發表於 2011-11-23 10:33:24 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-11-23 10:26
買樓都係投資既一部份, 佢老人家都係想你地安居樂業姐....可以理解...

但佢地唔知個市同當年唔同, 當年20萬買到好大間屋, 個市向上, 老爺搵到食, 跟住個市上,
仔女大左出哂來做野, 大約係70-80 年代, 幾個仔女養兩老, 頂得住

今時今日, 買間細細細單位都要200萬, 兩個後生自己生活都緊緊,
重要養兩老, 所以有時比人迫買樓結婚, 係透唔到氣
回復

比得大帝 發表於 2011-11-23 10:33:49 |顯示全部樓層
ernestng 發表於 2011-11-23 10:25
結婚後負債累累, 兩公婆日日掛住筆債.....唉.......

就係因為一些無謂的面子, 閒閒地一圍五六千, 你話果圍嘢值唔值吖嗱, 明知俾人搶錢都要攞酒.

做人情果800蚊, 食到幾多嘢落肚?  一人夾兩三百都唔知食得幾好.
回復

土豆貓 發表於 2011-11-23 10:34:13 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-11-23 10:04
呢d係中國人傳統思想, 根深柢固好難話要改就改, 亦有可能藉住大攪又可以見下好耐無見既親戚.....至於好好 ...

所以我都括住"俾面"呢兩個字.....所謂俾面就係搵你幫手俾人情, 仲有我見過好多問左你得吳得閒去, 答左吳得閒都照俾帖你....不知所謂....
回復

土豆貓 發表於 2011-11-23 10:35:47 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-11-23 10:33
就係因為一些無謂的面子, 閒閒地一圍五六千, 你話果圍嘢值唔值吖嗱, 明知俾人搶錢都要攞酒.

做人情果800 ...

仲有d阿太又要set 頭, 又要買新衫, 攪好多野為左去 show off, d 野又吳好食, 隔離又吳識....
回復

比得大帝 發表於 2011-11-23 10:36:12 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-11-23 10:34
所以我都括住"俾面"呢兩個字.....所謂俾面就係搵你幫手俾人情, 仲有我見過好多問左你得吳得閒去, 答左吳 ...

你唔得閒才是好事, 唔使本收你果份
回復

ernestng 發表於 2011-11-23 10:38:15 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-11-23 10:25
下.....mud 吳係做任何事之前都應該知道well planned 咩.....吳係應該一早就知道自己既 limit係幾多咩? ...

唉... 個衰仔, 自己LOOK CARD 洗大左, 之後個老婆又突然想要多D野, 叫間酒店攪, 攪左, 又唔知個老公根本冇

我幫佢LOOK 個時佢老婆嬲到震, 佢點解廿幾萬都LOOK 唔到..

其實常人點會LOOK 到廿萬.... 點都要幾張CARD 啦.....

我都唔鐘意張卡limit太高, 免得唔見卡或被人盜用損失大, 要求減少, 係卡公司唔肯  發表於 2011-11-23 10:43
回復

ernestng 發表於 2011-11-23 10:39:27 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-11-23 10:35
仲有d阿太又要set 頭, 又要買新衫, 攪好多野為左去 show off, d 野又吳好食, 隔離又吳識.... ...

我見過有個準奶奶要唱三支歌=.=""""""""""""
回復

土豆貓 發表於 2011-11-23 10:39:31 |顯示全部樓層
ernestng 發表於 2011-11-23 10:33
但佢地唔知個市同當年唔同, 當年20萬買到好大間屋, 個市向上, 老爺搵到食, 跟住個市上,
仔女大左出哂來 ...

你仲識得講"養埋兩老", 已經好難得....依家d後生係出糧自己果份都未夠洗....最好阿媽俾埋零用佢....
回復

八王爺 發表於 2011-11-23 10:40:07 |顯示全部樓層
ernestng 發表於 2011-11-23 03:23
我有個FD 急CALL 我去TST 飲, 原來係因為佢最多"LOOK" 到8萬,
但佢個晚要比TOTAL 23萬.... ...

咁恐怖?幾張卡夾埋只得八萬?

其實佢應該一早搵銀行低息貸款。
搵朋友幇找數,你唔驚佢甩底?
回復

比得大帝 發表於 2011-11-23 10:40:56 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-11-23 10:34
所以我都括住"俾面"呢兩個字.....所謂俾面就係搵你幫手俾人情, 仲有我見過好多問左你得吳得閒去, 答左吳 ...

我有兩個朋友, 其中一個係本館花友, 兩個都係問咗我去才發帖, 點知兩次都有突發事件去唔到, 人情當然照付, 但係兩個都將佢退回來

可以證明唔係個個都係為咗人情才請你的, 有些係真心想請你共聚一餐的.

回復

土豆貓 發表於 2011-11-23 10:41:17 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-11-23 10:36
你唔得閒才是好事, 唔使本收你果份

其實d人請人飲, 一句話見同你friend淨你請你地乍, 攪到你吳好吳好意思...去到咪又係一大堆人係度!!!!
回復

土豆貓 發表於 2011-11-23 10:42:40 |顯示全部樓層
ernestng 發表於 2011-11-23 10:38
唉... 個衰仔, 自己LOOK CARD 洗大左, 之後個老婆又突然想要多D野, 叫間酒店攪, 攪左, 又唔知個老公根本 ...

你異於常人喎....真係通常都要幾張先look到喎....仲有依家好多都要一早俾晒錢先架.....
回復

土豆貓 發表於 2011-11-23 10:44:22 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-11-23 10:40
我有兩個朋友, 其中一個係本館花友, 兩個都係問咗我去才發帖, 點知兩次都有突發事件去唔到, 人情當然照付 ...

當然啦, 真正既朋友先會為對方設想!!!
回復

土豆貓 發表於 2011-11-23 10:45:16 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-11-23 10:40

所以咪搵左Ernest去幫手囉....
回復

jellyfishy 發表於 2011-11-23 10:47:28 |顯示全部樓層
ernestng 發表於 2011-11-23 10:06
其實老實講, 我有小小唔中意帶班兄弟去比人玩, 唔係小氣比人玩問題, 係神咁早叫哂D人起身, 最後邊個開心 ...

我記得有次幫小學同學做伴娘,9.00am 陪新娘响家裡牆頂天窗睇佢老公和兄弟俾姊妹玩~ 見到佢老公大大聲對住公屋家家戶戶讀聲明(要點樣愛锡佢太太),跟住有住客出來拍掌,新娘開心到淚光閃閃個下,我都感動到喊左出來~ 
回復

比得大帝 發表於 2011-11-23 10:50:49 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-11-23 10:40

我估碌卡埋單都係周轉幾日啫, 收到人情就可以找卡數, 只要在到期前找數就唔使息, 重有積分添.

回復

ernestng 發表於 2011-11-23 10:52:18 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-11-23 10:47
我記得有次幫小學同學做伴娘,9.00am 陪新娘响家裡牆頂天窗睇佢老公和兄弟俾姊妹玩~ 見到佢老公大大聲 ...

姐係原來女家中意, 咁都可以做下,

如果有D野做來冇咩人理我真係想SKIP 左佢
回復

比得大帝 發表於 2011-11-23 10:52:19 |顯示全部樓層
ernestng 發表於 2011-11-23 10:38
唉... 個衰仔, 自己LOOK CARD 洗大左, 之後個老婆又突然想要多D野, 叫間酒店攪, 攪左, 又唔知個老公根本 ...

叫你碌卡, 明醒你啦, 俾咁多積分你, 你有冇講多謝呀?

x2  發表於 2011-11-23 10:56
回復

jellyfishy 發表於 2011-11-23 10:56:01 |顯示全部樓層
ernestng 發表於 2011-11-23 10:52
姐係原來女家中意, 咁都可以做下,

如果有D野做來冇咩人理我真係想SKIP 左佢 ...

都係架,無厘頭個d,真係幾浪費心力,都唔明有d姊妹硬要攪d無意義既遊戲.
有意義個d,問番d女仔朋友,佢地有d番睇都會笑出聲~ 
無意義個d game, 我當buy time俾我和新娘裝身囉~
回復

vivi 發表於 2011-11-23 10:57:10 |顯示全部樓層
ernestng 發表於 2011-11-23 10:25
結婚後負債累累, 兩公婆日日掛住筆債.....唉.......

買層樓都叫做係有得住吖,
果d酒席...禮服.....唉, 不過朋友話擺酒有多少袋返咁喎
回復