半島明年開始停售魚翅

作者: 土豆貓 發表于 2011-11-22 09:49:20
8274 128
jellyfishy 發表於 2011-11-23 10:01:11 |顯示全部樓層
我見朋友攪婚宴,如果無魚翅的話,佢地開席前會開咪,說明無魚翅的原因,見咁耐唔覺有同枱有異見,可能我唔係坐主家席,聽唔到有人反感掛~
事先說明係好事架,就算有人反對,都唔敢咁大聲講~
回復

土豆貓 發表於 2011-11-23 10:04:07 |顯示全部樓層
ernestng 發表於 2011-11-23 09:51
如果你問佢地, 佢地一定話要大攪, 要好好睇睇
其實真係唔知邊個睇...

呢d係中國人傳統思想, 根深柢固好難話要改就改, 亦有可能藉住大攪又可以見下好耐無見既親戚.....至於好好睇睇, 真係吳識點講啦...好似我錦, 最憎去飲, 但係人地係好"俾面"先請你....吳想去都要去....

我反而好鐘意去飲,因為可以見到一堆朋友,又好想見證對新人結婚。  發表於 2011-11-23 12:26
唔一定好俾面才請你, 好多時係唔請你驚你炸形, 最大原因為搵人幫保下, 請朋友飲實有得賺  發表於 2011-11-23 10:21
回復

vivi 發表於 2011-11-23 10:04:51 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-11-23 10:01
我見朋友攪婚宴,如果無魚翅的話,佢地開席前會開咪,說明無魚翅的原因,見咁耐唔覺有同枱有異見,可能我唔 ...

係咖, 會講明why冇魚翅, 費事有d人麻麻煩煩, 多多野講....
不過而家年輕一輩都唔會介意食d咩, 係有d"姨媽姑姐" 麻d囉
回復

ernestng 發表於 2011-11-23 10:06:14 |顯示全部樓層
vivi 發表於 2011-11-23 10:01
咪做俾d親戚朋友睇囉....
有得揀梗係越簡單越好, 不過又唔想另父母唔開心呢.....
不過我好彩, 就連我媽都 ...

其實老實講, 我有小小唔中意帶班兄弟去比人玩, 唔係小氣比人玩問題, 係神咁早叫哂D人起身, 最後邊個開心左呢?
丫媽又唔會中意見到我兄弟比人玩, 可能姊妹會中意我真係唔知了

之後接到個老婆又話要回門唔知做咩, 完全係讀經濟先會睇到有好處 (洗多左車錢, 有經濟活動)
回復

土豆貓 發表於 2011-11-23 10:06:25 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-11-23 10:01
我見朋友攪婚宴,如果無魚翅的話,佢地開席前會開咪,說明無魚翅的原因,見咁耐唔覺有同枱有異見,可能我唔 ...

講真...魚翅根本就無味....你燉煲靚湯俾我好多多聲啦...
回復

vivi 發表於 2011-11-23 10:06:36 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-11-23 10:04
呢d係中國人傳統思想, 根深柢固好難話要改就改, 亦有可能藉住大攪又可以見下好耐無見既親戚.....至於好好 ...

我都係, 不過睇下飲邊個果餐啦, 好朋友另計
回復

ernestng 發表於 2011-11-23 10:08:17 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-11-23 10:04
呢d係中國人傳統思想, 根深柢固好難話要改就改, 亦有可能藉住大攪又可以見下好耐無見既親戚.....至於好好 ...

為左"俾面"兩個字中國人哂左幾多金錢時間..... 人好得意, 個肚一飽, 就開始要面了
回復

vivi 發表於 2011-11-23 10:09:48 |顯示全部樓層
ernestng 發表於 2011-11-23 10:06
其實老實講, 我有小小唔中意帶班兄弟去比人玩, 唔係小氣比人玩問題, 係神咁早叫哂D人起身, 最後邊個開心 ...

係呀好鬼悶, 上次9月我要做姊妹, 死咁早要起身, 又要著姊妹衫, 哎呀
我根本唔想"玩兄弟"果part, 有咩好玩.....
但新娘又like依足晒手續.....

要我著姊妹衫,我唔做姊妹喇~ 撞鬼~  發表於 2011-11-23 10:52
回復

土豆貓 發表於 2011-11-23 10:10:14 |顯示全部樓層
vivi 發表於 2011-11-23 10:06
我都係, 不過睇下飲邊個果餐啦, 好朋友另計

好朋友結婚係"鄧"佢地開心....無論係大攪, 小攪, cocktail, bbq party 都會係好開心.....
回復

八王爺 發表於 2011-11-23 10:11:21 |顯示全部樓層
我覺得只喺廣東人先用魚翅擺酒。
其它地方無咁嘅事。

以前社會人窮,難得去飲食餐好啲。
但如今,平日都食到好嘢,唔使去飲先食哩啲貴又唔飽嘅嘢。
更加喺破壞生態。

其實乜嘢都好,肉又好菜又好,濫殺狂用,終有日被人耗盡。
有無人話殺「小強」是破壞生態呢?
回復

vivi 發表於 2011-11-23 10:11:42 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-11-23 10:10
好朋友結婚係"鄧"佢地開心....無論係大攪, 小攪, cocktail, bbq party 都會係好開心..... ...

係咖, 有d舊同學只係請我地去觀禮, 都已經好開心lu

觀禮good 啦~ 簡單而隆重~  發表於 2011-11-23 10:53
回復

土豆貓 發表於 2011-11-23 10:12:05 |顯示全部樓層
ernestng 發表於 2011-11-23 10:08
為左"俾面"兩個字中國人哂左幾多金錢時間..... 人好得意, 個肚一飽, 就開始要面了 ...

係, 呢兩個字就攪到好煩....
回復

土豆貓 發表於 2011-11-23 10:14:46 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-11-23 10:11
我覺得只喺廣東人先用魚翅擺酒。
其它地方無咁嘅事。

又係噃, 以前人多數窮, 真係過年先有雞食, 依家人太富足, 就開始想到用食d又貴又吳飽又少有既野黎 "晒命"
回復

vivi 發表於 2011-11-23 10:16:56 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-11-23 10:12
係, 呢兩個字就攪到好煩....

係啦, 煩到死
bbq party都好喎 去包個bbq場, 任食, 又可似著平時舒服的衫, hehehe

lunch buffet 都好~ 又係快靚正~  發表於 2011-11-23 10:53
回復

vivi 發表於 2011-11-23 10:19:47 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-11-23 10:14
又係噃, 以前人多數窮, 真係過年先有雞食, 依家人太富足, 就開始想到用食d又貴又吳飽又少有既野黎 "晒命" ...

負擔得到, 佢咪晒啦!
我最難明嘅係, 經濟條件有限的, 都要死命去借錢.....為咩...(可能又係為父母開心啦)
結婚後負債累累, 兩公婆日日掛住筆債.....唉.......
回復

ernestng 發表於 2011-11-23 10:23:47 |顯示全部樓層
vivi 發表於 2011-11-23 10:19
負擔得到, 佢咪晒啦!
我最難明嘅係, 經濟條件有限的, 都要死命去借錢.....為咩...(可能又係為父母開心啦) ...

我有個FD 急CALL 我去TST 飲, 原來係因為佢最多"LOOK" 到8萬,
但佢個晚要比TOTAL 23萬....

搵係幫手look card XDDD 慘><  發表於 2011-11-23 10:55
你d朋友咁攪笑...  發表於 2011-11-23 10:53
回復

ernestng 發表於 2011-11-23 10:25:20 |顯示全部樓層
vivi 發表於 2011-11-23 10:19
負擔得到, 佢咪晒啦!
我最難明嘅係, 經濟條件有限的, 都要死命去借錢.....為咩...(可能又係為父母開心啦) ...

結婚後負債累累, 兩公婆日日掛住筆債.....唉....... <-- 最底死係, 結婚只係老媽的第一步, 而佢GA 下一步就係迫你買樓
回復

土豆貓 發表於 2011-11-23 10:25:25 |顯示全部樓層
ernestng 發表於 2011-11-23 10:23
我有個FD 急CALL 我去TST 飲, 原來係因為佢最多"LOOK" 到8萬,
但佢個晚要比TOTAL 23萬.... ...

下.....mud 吳係做任何事之前都應該知道well planned 咩.....吳係應該一早就知道自己既 limit係幾多咩?
回復

土豆貓 發表於 2011-11-23 10:26:27 |顯示全部樓層
ernestng 發表於 2011-11-23 10:25
結婚後負債累累, 兩公婆日日掛住筆債.....唉.......

買樓都係投資既一部份, 佢老人家都係想你地安居樂業姐....可以理解...
回復

比得大帝 發表於 2011-11-23 10:27:46 |顯示全部樓層
vivi 發表於 2011-11-23 10:09
係呀好鬼悶, 上次9月我要做姊妹, 死咁早要起身, 又要著姊妹衫, 哎呀
我根本唔想"玩兄弟"果part, 有咩好玩 ...

老實講結婚酒宴上搞咁嘢, 又放片, 又講嘢, 又玩遊戲, 係佢兩個一廂情願認為來賓鐘意啫, 有幾多個來賓會投入於你哋的夢幻世界吖.

錢就俾咗嘞, 最好尊重一下客人, 嗱嗱聲食完放人.
回復