半島明年開始停售魚翅

作者: 土豆貓 發表于 2011-11-22 09:49:20
8275 128
土豆貓 發表於 2011-11-22 11:43:25 |顯示全部樓層
vivi 發表於 2011-11-22 11:35
都係咖, 唉, 原本已前的人唔係咁樣
係我地後人因有市場需求, 咪.....唉

好似講下講下有好多食物都係吳環保, 又殘忍!!!!我之前又睇過一條片係叫大家茹素既.....因為動物俾人好吳人道錦對待....但好慚愧, 暫時都仲未可以做到.....

其實有乜嘢動物被屠宰前係得到善待咖?  發表於 2011-11-22 11:48
回復

vivi 發表於 2011-11-22 11:43:47 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-11-22 11:40
結婚吳係問題, 簡簡單單都可以好有意思既......你地兩個有心....士weet 士weet 既話, 攪吳攪都錦開心啦.. ...

同意, 婚姻係一種承諾嚟咖嘛, 可以一齊建立家庭, 一生一世的承諾
回復

土豆貓 發表於 2011-11-22 11:45:36 |顯示全部樓層
vivi 發表於 2011-11-22 11:43
同意, 婚姻係一種承諾嚟咖嘛, 可以一齊建立家庭, 一生一世的承諾

係啦.....嫁一個鐘意既人, 吳擺酒都好開心, 嫁一個吳鐘意既人, 攪個世紀婚禮都吳會開心......
回復

vivi 發表於 2011-11-22 11:47:22 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-11-22 11:43
好似講下講下有好多食物都係吳環保, 又殘忍!!!!我之前又睇過一條片係叫大家茹素既.....因為動物俾人好吳 ...

我只係覺得唔好太過量囉,

就算茹素, 如果過量, 又咪會造成一家影響, 好似而家, d粟米呀.....果d, 為左有好收成, 又改造基因.....等

現今世代又好難免,
唯有平時唔好浪費食物就係啦

回復

土豆貓 發表於 2011-11-22 11:47:22 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-11-22 11:42
好慚愧, 食最多魚翅和燕窩的是中國人

其實香港人已經多左注重環保, 但富貴既國內同胞就仍然須要多d時間去明白......

你講笑, 香港人才浪費食物呢! 大陸都好興食完打包, 香港反而見得少. 超級富貴唔好講啦, 香港同大陸咪又係一樣.  發表於 2011-11-22 11:51
回復

土豆貓 發表於 2011-11-22 11:48:48 |顯示全部樓層
vivi 發表於 2011-11-22 11:47
我只係覺得唔好太過量囉,

就算茹素, 如果過量, 又咪會造成一家影響, 好似而家, d粟米呀.....果d, 為左 ...

錦又係....希望大家都可以做到吳浪費.....
回復

金盞花 發表於 2011-11-22 11:51:33 |顯示全部樓層
坦白講, 要我全面茹素又唔得噃  唔想逼自己去死守, 到頭來又要解禁~~~ 始終覺得食得全面d好, 只要唔好偏重肉食, 對動物唔好造成虐待咁殘殺, 我估都可以呱
回復

土豆貓 發表於 2011-11-22 11:51:54 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-11-22 11:43
好似講下講下有好多食物都係吳環保, 又殘忍!!!!我之前又睇過一條片係叫大家茹素既.....因為動物俾人好吳 ...

應該係無...., 就算係有, 都可能係d大公司專豋拍一條假既片出黎講佢地會點人道地屠宰, 但故事背後又係錦殘忍....
回復

vivi 發表於 2011-11-22 11:52:24 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-11-22 11:45
係啦.....嫁一個鐘意既人, 吳擺酒都好開心, 嫁一個吳鐘意既人, 攪個世紀婚禮都吳會開心...... ...

冇錯
雖然有d離 :p

好多時因為擺酒, 大家都唔開心,
我有pair朋友, 為左結婚擺酒,
男的加按層樓為左酒席, 名店的婚介, 金器,  Anges B 花, 十萬幾樣禮節......唉....
d人情重要男、女家分得清清楚楚...都唔知為咩

一家唔知一家事,我地外人唔會明架~  發表於 2011-11-22 12:03
回復

土豆貓 發表於 2011-11-22 11:52:49 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2011-11-22 11:51
坦白講, 要我全面茹素又唔得噃  唔想逼自己去死守, 到頭來又要解禁~~~ 始終覺得食得全面d好, 只要唔好偏 ...

都係果句啦, 食得晒先好叫....做到吳好浪費就已經好好啦
回復

childplay 發表於 2011-11-22 11:54:57 |顯示全部樓層
其實好多學者都研究過魚翅係無營養價值兼無味...
味係後製烹調效果...
燕窩小女孩更加食不得...
因為蛋白質太豐富而導致早熟...

不過講開擺酒食翅...
好多老人家覺得擺酒無翅食會失禮客人...
中國人愛銀紙更愛面子...
回復

土豆貓 發表於 2011-11-22 11:55:38 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-11-22 11:47
其實香港人已經多左注重環保, 但富貴既國內同胞就仍然須要多d時間去明白...... ...

吳可以一足高打一船人, 香港人都有環保份子, 起碼呢個討論區既花友都明白環保既重要(如閣下).....
回復

土豆貓 發表於 2011-11-22 11:56:52 |顯示全部樓層
childplay 發表於 2011-11-22 11:54
其實好多學者都研究過魚翅係無營養價值兼無味...
味係後製烹調效果...
燕窩小女孩更加食不得...

係, 有好多時都係老人家既意思......
回復

corina 發表於 2011-11-22 11:57:22 |顯示全部樓層
我係素食者,魚翅當然唔食,但我都唔食燕窩,覺得食咗人地間屋好唔啱~~~~

食左人地間屋,我都係咁諗喎,所以無買過呢d野~  發表於 2011-11-22 12:01
回復

金盞花 發表於 2011-11-22 11:58:59 |顯示全部樓層
大帝, 北京填鴨係點處理?! 我哋只係起皮食, 同其他鴨嘅餵養方式有咩分別??
回復

jellyfishy 發表於 2011-11-22 12:01:17 |顯示全部樓層
vivi 發表於 2011-11-22 11:41
咁....唔結婚.....2個人係一齊.....為咩

俾我結婚就會邀請朋友出席見證婚禮 (因為信仰關係, 我好希望可 ...

兩個人一齊一定要結架? 有法定效力才叫結嗎? 兩個人唔攪結婚,但兩心都認定相方為終生伴侶,我會較緊張呢樣囉~
男丁嬲我唔結係有理由,佢想用結婚公告天下,佢係全世界唯一和我1314的人,同埋擺酒個日,基本上大部份係朋友,佢有機會一大班人玩喎(我有點意外,佢平時好摺),既然係咁,由得佢啦~ 真係要來就來喇~ 係唔想食翅和一些古古怪怪的美食~

"擺得酒就又要好好睇睇",我又唔明,點為之好睇?我想著波衫擺酒喎,呵呵呵~~~~
回復

比得大帝 發表於 2011-11-22 12:02:05 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-11-22 11:55
吳可以一足高打一船人, 香港人都有環保份子, 起碼呢個討論區既花友都明白環保既重要(如閣下)..... ...

同意, 唔可以一竹篙打一船人, 大陸都好多環保份子, 都一樣有好多環保的討論區
回復

比得大帝 發表於 2011-11-22 12:04:52 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2011-11-22 11:58
大帝, 北京填鴨係點處理?! 我哋只係起皮食, 同其他鴨嘅餵養方式有咩分別??

北京烤鴨原來所用的原料是北京填鴨,鴨子肥大,全身白色,每天定時由技術工人將用莜麥面和其他營養物調好的飼料,一團團地塞入鴨子食道中,鴨子幾乎不會自己進食了,由此也衍生出「填鴨式教學」這種說法。

讚喎~~  發表於 2011-11-22 12:06
回復

金盞花 發表於 2011-11-22 12:12:42 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-11-22 12:04
北京烤鴨原來所用的原料是北京填鴨,鴨子肥大,全身白色,每天定時由技術工人將用莜麥面和其他營養物調好 ...

唉, 日日要你飽到死死吓, 但又未到要死, 真係比死更難受.  人類為求達到目的造d嘢真係好得人驚 咁就又加多樣入我張禁食名單~~~ 不過我爸爸好鍾意食架, 等我又話佢知.

你依家張禁食名單有乜嘢呀? 寫出嚟等我哋參詳吓.  發表於 2011-11-22 12:16
回復

金盞花 發表於 2011-11-22 12:30:52 |顯示全部樓層
我的禁食食品~

魚翅 / 鵝肝 / 燕窩 / 北京填鴨 /

仲有, 內地d鱔 / 大閘蟹 / 黃花魚 / 桂花魚~~~前2者用藥餵肥, 黃花係人工加色, 桂花又係用藥等佢冇咁易病

好似數吓數吓又多d~~~
回復