有冇人有開藥性洗頭水介紹

作者: cross 發表于 2008-3-18 00:56:00
24543 44
mcyan 發表於 2008-3-18 13:15:20 |顯示全部樓層
呢兩個節目都有講頭髮問題

節目名稱:重新睇健康
SUN 9:00-11:00
http://www.104mfonline.com.hk/Me ... ogramTimeTable.aspx

節目名稱:我的事務所
MON - FRI 2000 - 2130
http://www.104mfonline.com.hk/program/viva_counselor/index.html
回復

bbcat 發表於 2008-3-18 13:54:45 |顯示全部樓層
原來噤多人問我都一樣, gel頭.負離子.染髮.電髮...令到頭皮皮膚變差, 再加上夏天出汗,整頭個頭勁痕...我之前講隻藥我用過真係幾好嫁, 如果無其他方法, 不況試下, 忍往, 2-3次就見效, 另外仲有隻藥性洗頭水,N字頭, 但我唔記得全名, 侍查........
回復

orchids 發表於 2008-3-18 14:49:33 |顯示全部樓層
會唔會係濕疹,濕疹好似同敏感都係免疫系統出問題,會因應體質及天氣轉變而發作.
我姨甥都有敏感症,但不太嚴重,3歲前發作得比較頻密,天氣轉變或出汗後都會出疹,但天氣太乾又會出疹,西藥似乎冇乜作用,當時佢阿媽帶佢睇中醫,用中藥洗身好似好D(冇咁痕),果D中藥係金銀花,紫蘇葉,....(唔記得).
你可以試下睇中醫,敏感症的發作同身體狀況有關,唯有注意健康少夜浦.
回復

花貓貓 發表於 2008-3-18 15:05:00 |顯示全部樓層
我自己都有頭皮敏感 尤其是染髮後 我就會用  "phyto" 防敏感洗頭水大約$120 過完水後  再用 "茶仔頭粉"$10
過多一次水 我覺得好好用 因全沒藥性 我會二日轉一次洗頭水 我會用 "施巴5.5 兒童洗髮露" 好像$60多元
跟住 再用 "茶仔頭粉" 過多一次水 如果敏感再沒復發 就可以停用 "茶仔頭粉"過水  
其實之前我都有去過一些髮質中心測試頭皮
不過測試完後.....就要你買一堆頭髮用品 價錢貴死人

回復

cross 發表於 2008-3-18 15:47:10 |顯示全部樓層
原帖由 bbcat 於 2008-3-18 13:54 發表
原來噤多人問我都一樣, gel頭.負離子.染髮.電髮...令到頭皮皮膚變差, 再加上夏天出汗,整頭個頭勁痕...我之前講隻藥我用過真係幾好嫁, 如果無其他方法, 不況試下, 忍往, 2-3次就見效, 另外仲有隻藥性洗頭水,N字 ...

我之前想電想染都冇做到..
怕整到仲衰

原帖由 orchids 於 2008-3-18 14:49 發表
會唔會係濕疹,濕疹好似同敏感都係免疫系統出問題,會因應體質及天氣轉變而發作.
我姨甥都有敏感症,但不太嚴重,3歲前發作得比較頻密,天氣轉變或出汗後都會出疹,但天氣太乾又會出疹,西藥似乎冇乜作用,當時佢阿媽帶佢睇 ...

注意健康少夜浦?
我食野宜家超健康..其實主要怕熱氣生暗瘡
但我好多毒的熱氣的都不吃
另外沒夜浦習慣.飲酒都係有太陽的時候
最遲番屋企都係兩點至四點am
不算浦吧.

原帖由 哈貓兒 於 2008-3-18 15:05 發表
我自己都有頭皮敏感 尤其是染髮後 我就會用  "phyto" 防敏感洗頭水大約$120 過完水後  再用 "茶仔頭粉"$10
過多一次水 我覺得好好用 因全沒藥性 我會二日轉一次洗頭水 我會用 "施巴5.5 兒童洗髮露" 好像$60多元
跟 ...

係呀我呀媽都話果d係人地搵錢的好機會-.-
回復

orchids 發表於 2008-3-18 16:00:26 |顯示全部樓層
其實聽你所講,我覺得幾似濕疹,但我唔知濕疹會唔會生上頭度(我姨甥的濕疹只在身體).
你講你有飲酒,可能有關,我姨甥不會因食任何海鮮或牛肉而出疹,但試過食完紅酒燴牛就出疹,唔知係酒敏感定係香料.
我自己都會因飲酒而出疹.

回復

cross 發表於 2008-3-18 16:02:36 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-3-18 16:00 發表
其實聽你所講,我覺得幾似濕疹,但我唔知濕疹會唔會生上頭度(我姨甥的濕疹只在身體).

冇濕疹經驗...係咩樣嫁
回復

orchids 發表於 2008-3-18 16:17:19 |顯示全部樓層
濕疹係免疫系統病的其中一種,會特然出現紅色凸起像風疹般的疹,應該會好痕,但會自己退,快的幾小時後退,慢的幾日後退.
回復

noel 發表於 2008-3-18 16:22:45 |顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

咁你d頭髮係屬於乾性定油性?
回復

joey 發表於 2008-3-18 16:28:34 |顯示全部樓層
濕疹呢家野煩到嘔. 依家天氣轉, 又返發 想有覺好訓都難.
回復

candyafr 發表於 2008-3-18 20:34:38 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-3-18 15:47 發表

我之前想電想染都冇做到..
怕整到仲衰

注意健康少夜浦?
我食野宜家超健康..其實主要怕熱氣生暗瘡
但我好多毒的熱氣的都不吃
另外沒夜浦習慣.飲酒都係有太陽的時候
最遲番屋企都係兩點至四點am
不算浦吧.

係呀我 ...

真實,你可以在Phyto的專櫃測試頭皮的情況,費同$100,之後可以換回產品..................join唔joinVIP,主要你自己呀
回復

cross 發表於 2008-3-18 21:19:24 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-3-18 16:22 發表

-.-唔乾唔油掛..
回復

Monse 發表於 2008-3-18 21:57:13 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-3-18 16:22 發表

noel
你又黎同人醫病呀........講吓笑咋
回復

cross 發表於 2008-3-18 22:00:45 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-3-18 21:57 發表

noel
你又黎同人醫病呀........講吓笑咋

一時比人當係人地隻金毛毛一時比人當花
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-3-18 22:40:35 |顯示全部樓層
你知唔知我地對花/狗好過對其他人架
回復

cross 發表於 2008-3-18 22:42:23 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-3-18 22:40 發表
你知唔知我地對花/狗好過對其他人架

算是好嗎..人被當是狗..
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-3-19 12:03:10 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-3-18 22:42 發表

算是好嗎..人被當是狗..

你都唔知我老公成日投訴我對lee對孖寶好過對佢架
回復

cross 發表於 2008-3-19 12:09:03 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-3-19 12:03 發表

你都唔知我老公成日投訴我對lee對孖寶好過對佢架

那我就真的不知嘛
回復

ronson 發表於 2008-5-7 23:28:30 |顯示全部樓層
去有十字既葯房,要一樽"泥水佬"幾好用架
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-7 23:57:25 |顯示全部樓層

K字頭果間

好耐之前好似系美國系藥房尼

而家玩cosmetics

你可以一試
回復