有冇人有開藥性洗頭水介紹

作者: cross 發表于 2008-3-18 00:56:00
24491 43
其實我個死人頭好麻煩..
d頭皮隔一段時間會變紅同勁痕..
睇過醫生用過佢d藥用洗頭水都冇咩用
醫生話過係真菌又話過係敏感
(我係一定一日最少洗一次頭的人..唔洗頭出唔到門果隻)
但係最近有番法..有見有討論區..想睇下大家有冇d咩特強藥性洗頭水介紹
徵狀:部分頭皮地區似敏感一樣的紅..紅的程度好似損左咁..夏天由其嚴重.但四季都有
同埋會痕..間中有頭皮..
好煩擾我..的
cvcvcv6 發表於 2008-3-18 01:12:00 |顯示全部樓層
用head & shoulders
我之前用飄油都好痕
一用返h&s就好左好多
回復

bbcat 發表於 2008-3-18 02:52:12 |顯示全部樓層
我都係咁呀, 我就對護髮素敏感, 你試下去藥房買隻叫"beprogel"頭皮水呀, 洗完頭.吹乾之後直接係頭到, 不過如果你d頭皮有傷口, 左就會覺得好 , (我唔包一定得嫁, 唔得唔好鬧我呀 ), 仲有, 我都覺得用head & shoulders 可以減少返發, 如果你好返之後, 可考慮下轉用
回復

bbcat 發表於 2008-3-18 02:58:22 |顯示全部樓層
全名: BEPROGEL betamethasone dipropionate topical solution
Regn. no: HK45786
個盒係白&紅色
回復

cross 發表於 2008-3-18 08:56:33 |顯示全部樓層
其實呢個問題如果唔嚴重我都唔會上post..
因為..始終可能會有人怕左我..
head & shoulders 我小學開始用...好似都冇咩效
後來聽媽媽說他朋友頭髮有d事睇醫生
醫生話唔好用多合一果d對頭髮好d..仲講左隻johnbaby出黎
所以我用緊佢囉
我宜家唔知止係痛
我冇抓個頭..但係痕的地方會變做痛..
轉季與夏天由其嚴重
頭都唔敢gel
其實早排情況都好左
懷疑係我新年前後gel得多搞到佢又敏感..
回復

jellyfishy 發表於 2008-3-18 08:59:45 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-3-18 08:56 發表
其實呢個問題如果唔嚴重我都唔會上post..
因為..始終可能會有人怕左我..
head & shoulders 我小學開始用...好似都冇咩效
後來聽媽媽說他朋友頭髮有d事睇醫生
醫生話唔好用多合一果d對頭髮好d..仲講左隻johnbaby出黎
...

咁你應該要去看皮膚科醫生, 找出過敏源和購入適當的葯用洗頭水喎!
不過我覺得有葯劑師的葯房如 Watson's 或長x葯行之類都好有機會幫到你.
回復

cross 發表於 2008-3-18 09:04:53 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-3-18 08:59 發表

咁你應該要去看皮膚科醫生, 找出過敏源和購入適當的葯用洗頭水喎!
不過我覺得有葯劑師的葯房如 Watson's 或長x葯行之類都好有機會幫到你.

睇過..好似佢出d所謂藥性洗頭水都冇咩用
老實講我身邊d人不論男女都覺得我好女仔..
因為我唔會比自己出汗..又呢樣又講樣
其實因為出過汗係會「見紅」(是自己feel到別人看不見)
所以我唔會比自己出汗.叫我打波我會以此做理由不去
其實我懷疑過係過度的敏感..
姐係..人都有面的皮膚敏感啦..我就是頭的...
因為轉季同夏天..都是易敏感之時間..所以我作出咁o既推測
回復

jellyfishy 發表於 2008-3-18 10:04:15 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-3-18 09:04 發表

睇過..好似佢出d所謂藥性洗頭水都冇咩用
老實講我身邊d人不論男女都覺得我好女仔..
因為我唔會比自己出汗..又呢樣又講樣
其實因為出過汗係會「見紅」(是自己feel到別人看不見)
所以我唔會比自己出汗.叫我打 ...

因為過敏而影響自己正常生活係好唔直得架. 你應該更加積極咁面對個問題!!!  最緊要留個過敏源~
回復

mcyan 發表於 2008-3-18 10:11:56 |顯示全部樓層
而家有D髮理顧問,你會唔嘗試去做頭皮測試呢。
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-3-18 10:15:01 |顯示全部樓層
症狀咁似我個女嘅?佢冬天就好地地靚靚金毛一隻,天氣一熱或濕度升高佢就會發毛......皮膚痕及起紅斑,要用藥水沖涼
回復

Tony 發表於 2008-3-18 10:23:14 |顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

我都係,有時會nar到出血,熱得滯,行有冷氣ge地方都痕到想死咁滯
head & shoulders有完好似冇用過咁,都係痕到想死

有D洗頭水用完之後D頭皮會大塊咗,最大果塊有0.5cmX0.5cm咁大~~~

回復

jellyfishy 發表於 2008-3-18 10:24:03 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-3-18 10:15 發表
症狀咁似我個女嘅?佢冬天就好地地靚靚金毛一隻,天氣一熱或濕度升高佢就會發毛......皮膚痕及起紅斑,要用藥水沖涼

哈哈~~~過爬變左做狗仔~~~~
回復

Heidi 發表於 2008-3-18 10:31:18 |顯示全部樓層
我試過有一段時間頭頂近額頭位置好痕,及出現大量頭皮,曾試用一些有'焦油'成分洗頭水 ,但無乜用,後轉用 'Selsun gold for ladies' (即瀟灑洗頭水),就好番,現時我每隔一段時間都會用一次。
回復

cross 發表於 2008-3-18 10:50:37 |顯示全部樓層
tony:
我諗你會係最了解我果個

水母:
衰鬼

mcyan:
冇啦啦話做測試應該去邊做呢
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-3-18 10:50:47 |顯示全部樓層
其實d貓貓狗狗皮膚問題是很早去研究,而且外用藥物都好有效,但d人類ga皮膚問題好似束手無策
回復

cross 發表於 2008-3-18 10:53:14 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-3-18 10:50 發表
其實d貓貓狗狗皮膚問題是很早去研究,而且外用藥物都好有效,但d人類ga皮膚問題好似束手無策

又唔係唔乾淨...
但係都係咁..
雖然唔易比人見到但係都驚人地以為我有咩傳染病..所以我近期都戴帽
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-3-18 11:01:11 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-3-18 10:53 發表

又唔係唔乾淨...
但係都係咁..
雖然唔易比人見到但係都驚人地以為我有咩傳染病..所以我近期都戴帽

lee樣會仲衰,焗住.....濕+熱...d皮膚病會惡化架
回復

cross 發表於 2008-3-18 11:02:20 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-3-18 11:01 發表

lee樣會仲衰,焗住.....濕+熱...d皮膚病會惡化架

係丫..好鬼痕..但係一除就落雪
回復

mcyan 發表於 2008-3-18 12:31:14 |顯示全部樓層
我要今晚聽番新城財經台先知,因為佢有兩個節目都有請髮理顧問上去講頭髮問題,我都有聽過你呢種情況,有一個節目係星期日朝早播。
回復

mcyan 發表於 2008-3-18 13:15:20 |顯示全部樓層
呢兩個節目都有講頭髮問題

節目名稱:重新睇健康
SUN 9:00-11:00
http://www.104mfonline.com.hk/Me ... ogramTimeTable.aspx

節目名稱:我的事務所
MON - FRI 2000 - 2130
http://www.104mfonline.com.hk/program/viva_counselor/index.html
回復

123下一頁