選客服務選擇態度

作者: cross 發表于 2010-1-6 00:00:08
2112 19
劉德華早幾年已經呼籲香港服務性行業要提升服務質素,的確進步,某程度的進步。由於內地暴發戶多了、付得起錢的多了,香港人相對消費力較低,所以有部份購買力都來自內地人,香港服務性行業也自然對其「米飯班主」顯得恭敬,服務加倍。問題就在這裡,數年前我跟朋友逛街,走到專櫃打算叫小姐拿貨品給我過過目,沒人理睬,相反操著利流普通話的普通話人,人未到口音到售貨員紛紛上前要爭著招待,普通話人是人香港人是人,待遇太截然不同了。

前幾天,跟媽媽購物,看中了一件東西打算要叫售貨員拿來過目,我還記得我語氣十分客氣。轉個頭,甲售貨員說等等,乙售貨員說很忙,明明在我提出要求時無一個售貨員是繁忙,只是當我要求提出後後面多了一群普通話聲音插過來,我的服務也被「插隊」了。最後,要表示極度不滿幾乎要罵髒話才有售貨員招呼我,當然氣上心頭自然沒有光顧,大聲喝「是否要說普通話才有人招呼」就離開了。後來,媽媽問我這是不是我之前說過的「跟普通話人購物麻煩」,我點了點頭。

香港人麻煩多看劉德華,應有的服務態度不止內地人專用,「今時今日這樣的服務態度還未夠」。
比得大帝 發表於 2010-1-6 09:38:30 |顯示全部樓層
又唔怪得d售貨員, 依家大部份售貨員都是計佣金的, 試問吓你自己, 有兩個客在面前, 經驗告訢你, 講普通話的那個會為自已帶嚟豐富的佣金, 而講本地話的那個極可能是桑四(sales術語: 只係得個睇字咁解), 你會先招呼邊個吖?

就算sales唔計佣, 你唔去招呼個普通話人, 都俾店長趙啦.

哩d係不可以改變的現實.
回復

八王爺 發表於 2010-1-6 11:36:23 |顯示全部樓層
嘻~~ 睇你去邊豎買嘢啫!

我著到乞兒咁,去sogo,wingon,啲sales 都好好招呼架!
回復

比得大帝 發表於 2010-1-6 12:08:08 |顯示全部樓層
王爺, 你著成點都蓋唔住你嘅尊貴之氣啦
咁講
永安崇光, 國內顧客比重較低, 都好著重本地市場
國內顧客比較喜歡幫襯專門店
回復

cross 發表於 2010-1-6 13:20:38 |顯示全部樓層
又唔怪得d售貨員, 依家大部份售貨員都是計佣金的, 試問吓你自己, 有兩個客在面前, 經驗告訢你, 講普通話的 ...
Peter 發表於 2010-1-6 09:38

-.-我個個月都有買野
底褲都有買過佢
到最後個大陸客乜都無買到/ .  \
回復

比得大帝 發表於 2010-1-6 14:09:46 |顯示全部樓層
咁有時sales都會走漏眼嘅
回復

cross 發表於 2010-1-6 14:12:06 |顯示全部樓層
咁有時sales都會走漏眼嘅
Peter 發表於 2010-1-6 14:09

無論如何簡人服務就係唔岩
回復

八王爺 發表於 2010-1-7 17:33:37 |顯示全部樓層
-.-我個個月都有買野
底褲都有買過佢
到最後個大陸客乜都無買到/ .  \
cross 發表於 2010-1-6 06:20

你個個月去同一間鋪買嘢,啲售貨員都唔認得你?咁真係好唔得。
其實做售貨員,認得熟客先係第一教條。乜嘢服務態度,都係為咗做到啲客成為熟客,客介召新客,咁先有前途。
連個個月去買嘢嘅都唔認得,好轉行喇!
回復

cross 發表於 2010-1-7 19:18:13 |顯示全部樓層
你個個月去同一間鋪買嘢,啲售貨員都唔認得你?咁真係好唔得。
其實做售貨員,認得熟客先係第一教 ...
八王爺 發表於 2010-1-7 17:33

可能我未必次次行入去買野.
可能一個月入幾次
買一次
有時一次買幾樣
加上又唔係靚仔同特別光鮮=.=
回復

八王爺 發表於 2010-1-7 20:43:29 |顯示全部樓層
認得啲客,同個客點樣打扮係兩回事。
回復

cross 發表於 2010-1-7 21:40:34 |顯示全部樓層
認得啲客,同個客點樣打扮係兩回事。
八王爺 發表於 2010-1-7 20:43

佢膚淺=.=+
回復

擔泥 發表於 2010-1-8 10:50:31 |顯示全部樓層
我大前日幫我太太去<風擲>買個只不過幾百蚊o既暖風機仔, 個sales不知幾好招呼. 唔係hard sell 過隻. 攪到我同佢猛咁講唔該.
回復

比得大帝 發表於 2010-1-8 11:45:19 |顯示全部樓層
無論如何簡人服務就係唔岩
cross 發表於 2010-1-6 14:12

我以前喺鮮屍做, 做sales真係要學識睇客個噃, 當然, 亦要做到唔好俾個客覺得你睇佢唔起
回復

ht333147 發表於 2010-1-8 13:09:22 |顯示全部樓層
劉德華早幾年已經呼籲香港服務性行業要提升服務質素,的確進步,某程度的進步。由於內地暴發戶多了、付得起 ...
cross 發表於 2010-1-6 00:00

你這樣想有點矛盾, 在另外一帖, 你是認同有需求便有供應,
如果供應有限, sales 便會揀他們認為回報好的才提供服務, 以求最大回報. 避免浪費資源.
回復

小風鈴 發表於 2010-1-8 18:07:27 |顯示全部樓層
我同事老婆在化妝品公司做售貨員,雖然每月有三、四萬的收入,但好似賣身一樣。前幾天我同事打好一封辭職信逼她交回公司,以後可以安心在家相夫教子。我聽同事說,老婆每天九點多出門,晚上十二點回家。由朝企到晚,中午十分鐘食飯時間,因為是多勞多得,真是食乜都無味。起初同事說無人管自由自在,但日子久了又覺得好空虛,還怕個仔過一歲後連媽咪都認不到。
回復

cross 發表於 2010-1-9 00:58:51 |顯示全部樓層
我大前日幫我太太去買個只不過幾百蚊o既暖風機仔, 個sales不知幾好招呼. 唔係hard sell 過隻. 攪到我同佢猛 ...
擔泥 發表於 2010-1-8 10:50

HARD SELL與否見仁見智
你這樣想有點矛盾, 在另外一帖, 你是認同有需求便有供應,
如果供應有限, sales 便會揀他們認為回報好的 ...
ht333147 發表於 2010-1-8 13:09

又有問題
同樣是供求理應先到先得吧=.=
回復

擔泥 發表於 2010-1-9 08:51:25 |顯示全部樓層
HARD SELL與否見仁見智

又有問題
同樣是供求理應先到先得吧=.=
cross 發表於 2010-1-9 00:58

我所說的重點根本不在於是否 hard sell.
回復

cross 發表於 2010-1-9 12:59:52 |顯示全部樓層
我所說的重點根本不在於是否 hard sell.
擔泥 發表於 2010-1-9 08:51

我明啊
回復

ht333147 發表於 2010-1-9 14:28:43 |顯示全部樓層
回復 16# cross
做生意都想得到最大利潤, 至於是否先到先得, 是道德層面了
回復

cross 發表於 2010-1-9 14:34:47 |顯示全部樓層
回復  cross
做生意都想得到最大利潤, 至於是否先到先得, 是道德層面了
ht333147 發表於 2010-1-9 14:28

或者啦
回復