作者: cross 發表于 2010-1-16 10:50:54
2805 24
我跟媽媽常聊天
今天看到Google事件又有新進展又大講一番
=.=誰些就吵架
「別人國家不喜歡就是不喜歡啦」<媽
「先不計是否異見.現在就是政府派人偷信件信資料等等.總之偷東西事件是有錯」<我
孖吉 發表於 2010-1-16 11:22:56 |顯示全部樓層
你上網看看非法下載網頁,便知中國的民間黑客不少,我的 QQ 戶口也被人偷過幾次,只欠我不是維權人仕 ....
回復

cross 發表於 2010-1-16 12:19:22 |顯示全部樓層
你上網看看非法下載網頁,便知中國的民間黑客不少,我的 QQ 戶口也被人偷過幾次,只欠我不是維權人仕 .... ...
marcuslee 發表於 2010-1-16 11:22

中國.印度都不少
只不過今次是政府叫人偷東西
怎樣說都是不對
回復

llaus 發表於 2010-1-16 12:31:49 |顯示全部樓層
o車!!
花旗國俾人偷野就大大聲嘈!
佢地自己也不是無時無刻偷緊野嘛
回復

cross 發表於 2010-1-16 13:20:57 |顯示全部樓層
o車!!
花旗國俾人偷野就大大聲嘈!
佢地自己也不是無時無刻偷緊野嘛
llaus 發表於 2010-1-16 12:31

我係就事件評論
人偷你偷?
也不對
總之事件是「偷」
美國好中國好都錯

你提起美國
對了我對它一向處事都麻麻
喊自由其實也比中國沒多少自由
回復

孖吉 發表於 2010-1-16 13:32:53 |顯示全部樓層
高手者係偷左你都唔知,咁先可以偷完再偷。(美國就係嘞)

偷到你開唔返個 ACCOUNT 係明偷,偷完一次冇得再偷,係蠢。

如果你當中國政府係咁蠢,又使也咁驚佢?
回復

sammy 發表於 2010-1-16 13:43:53 |顯示全部樓層
「偷」固然是手段齷齪,但重點是政府對付自己人的歹毒心腸。師濤案前車可鑒,就算不是政府指使,亦肯定會以千金買入罪證。美國會偷,但槍頭對外;中國也會偷,槍頭卻對內。
回復

cross 發表於 2010-1-16 14:04:15 |顯示全部樓層
「偷」固然是手段齷齪,但重點是政府對付自己人的歹毒心腸。師濤案前車可鑒,就算不是政府指使,亦肯定會以 ...
sammy 發表於 2010-1-16 13:43

對啊
對外霸道對內封建
回復

孖吉 發表於 2010-1-16 16:27:30 |顯示全部樓層
咁又唔見得只係中國係咁喎~你試吓在美國打個電話,講一句 "拉登",你個電話會俾人錄音。

至於對外霸道,你估美國無端端對伊拉克開戰,同布殊上場時美國經濟衰退無關嗎?

西方國家成日都講一套做一套,好似減排咁,世界第一汽車大國又咪將個責任俾哂發展中國家~ 外交上,以色列响中東咁惡又係邊個撐腰?佢代表邊個世界大國利益?如果講人權,你又問吓美國的黑人有幾多人權?如果以為黑人做左總統就有人權?咁點解女人選總統又會令佢地咁不安呢?

其實美國一般人就最鐘意用美國標準黎睇嘢,美國片的中國人唔係梳辮就係尖眼,唔係黑社會就係豬。唔講英文就唔夠文化。唔食扒,食昆蟲,食內臟,食雞腳就係野蠻人 ... 因為佢地唔容易接受其他人的做法,佢地唔明的東西都係錯。所以美國人好多時用了雙重標準而不自知。

如果睇兩面,就會發現雙重標準的存在。美國每年有多少人被槍殺?但是槍照賣,被殺的人的人權在那裏?相反,殺人犯的人權就比被殺的大得多。有說,槍是用作自衛 ... 如果美國人相信法治,槍枝又有何用?

Google 今次的反應固然是出於美式正義,也透視了缺乏自省的無知。至於美國政府,我不是美國公民,我不用它口蜜腹劍說代表我的利益!
回復

cross 發表於 2010-1-16 16:36:13 |顯示全部樓層
咁又唔見得只係中國係咁喎~你試吓在美國打個電話,講一句 "拉登",你個電話會俾人錄音。

至於對外霸道,你 ...
marcuslee 發表於 2010-1-16 16:27

我就立埸中立同埋係就事件去講
講一套做一套中美兩方都是
你番大陸亂講野又有機會軟禁
另一方面如果係美國上網亂講野電話亂講野會有FBI係屋企門口
天下國家一X樣
仲有宜家去美國係好叉麻煩
回復

sammy 發表於 2010-1-16 17:30:31 |顯示全部樓層
求截聽的例子,何必捨近圖遠,早前胡國興不是曾炮轟廉署麼?
若論雙重標準,試舉一個在美國以言入罪的例子再說吧。
回復

孖吉 發表於 2010-1-16 17:44:38 |顯示全部樓層
如果以事論事,Google 就今次對中國政府的指控可以說是理據不足。

Google 只是說有中國維權人士的電郵帳戶遭黑客入侵,決定放棄網絡審查。但 Google 郤不可以證明是中國政府指使,也不敢說是中國政府指使。即是 Google 是靠估?

另外,國外的維權人士被黑,和國內網絡審查有什麼關係呢?是不是 網絡審查 令國外維權人士被黑呢?我看不到有什麼關係。

如果說網絡審查是違反人權,是不是如果國外的維權人士沒有被黑,Google 就可以容許網絡審查呢?既然 Google 當初同意 網絡審查,現在是根據什麼標準要取消呢?如果說 Google 重視人權,是不是 Google 走後,Google 原本的 30% market share 轉用 market share 60% 的 百度 人權會高些呢?

整件事件充滿着 Google 一廂情願的講法和諗法。我只可以用奇怪來形容。
回復

cross 發表於 2010-1-16 17:50:19 |顯示全部樓層
如果以事論事,Google 就今次對中國政府的指控可以說是理據不足。

Google 只是說有中國維權人士的電郵帳戶 ...
marcuslee 發表於 2010-1-16 17:44

=.= 百度應該情況更糟
看新聞有問題想問
GOOGLE跟谷歌讀音好像差很遠...為何會用這個名字
回復

孖吉 發表於 2010-1-16 17:53:18 |顯示全部樓層
=.= 百度應該情況更糟
看新聞有問題想問
GOOGLE跟谷歌讀音好像差很遠...為何會用這個名字 ...
cross 發表於 2010-1-16 17:50

如果用普通話讀可能發話會接近些
回復

cross 發表於 2010-1-16 17:55:41 |顯示全部樓層
如果用普通話讀可能發話會接近些
marcuslee 發表於 2010-1-16 17:53

「歌」好像高音了上去=.=
回復

sammy 發表於 2010-1-16 18:00:28 |顯示全部樓層
表面的理由可能只是煙幕,真正原因外人難以知道。不過無論如何,GOOGLE代全國網民狠摑政府一巴,真是大快人心。
回復

孖吉 發表於 2010-1-16 18:01:04 |顯示全部樓層
cross 發表於 2010-1-16 17:55

咁有時釋音未必可以 100% 似,最重要公司接受

國內有 search engine 叫 搜狗
Google 叫 谷狗 可能個音會近些,但相信唔會俾公司接受
(純粹講笑,無心冒犯)
回復

sammy 發表於 2010-1-16 18:03:36 |顯示全部樓層
cross 發表於 2010-1-16 17:55

不如叫谷舸(gu3ge3)?
回復

cross 發表於 2010-1-16 18:21:51 |顯示全部樓層
咁有時釋音未必可以 100% 似,最重要公司接受

國內有 search engine 叫 搜狗
Google 叫 谷狗 可能個音會 ...
marcuslee 發表於 2010-1-16 18:01

也對
回復

tommysze8 發表於 2010-1-16 21:40:18 |顯示全部樓層
真係為左正義?
以退為進?
以退為退?
又一場好戲 ........    但金錢上會是輸家。
回復

12下一頁